Έκθεση που αποτίει φόρο τιμής στους Ελασίτες & τους εργαζόμενους που έδωσαν τη Μάχη της Ηλεκτρικής το 1944 εναντίον των ναζί

Για τη μάχη της Ηλεκτρικής στον Πειραιά στις 13 Οκτωβρίου του 1944 και όσα κατάφεραν εκεί οι αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο μίλησε Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά η Βασιλική Λάζου που είναι ιστορικός καθώς με αφορμή αυτήν την επέτειο εκεί πραγματοποιείται έκθεση με τα αρχεία, που τεκμηριώνουν τα γεγονότα και τη μάχη η οποία δόθηκε και κερδήθηκε από τους αγωνιστές σε βάρος των ναζί που αποχωρώντας κατέστρεφαν όποιες υποδομές υπήρχαν.

13 Οκτωβρίου 2017 13:37:25

Τα αρχεία της έκθεσης προέρχονται από το αρχείο της Δ.Ε.Η. και το αρχείο του 6ου Τάγματος του Ε.Λ.Α.Σ. που βρίσκεται στη Διεύθυνση της Ιστορίας Στρατού και μέσω αυτής της έκθεσης αποτίεται ο οφειλόμενος φόρος τιμής.

Το εργοστάσιο της «Ηλεκτρικής» ήταν η σημαντική ενεργειακή μονάδα της χώρας που τροφοδοτούσε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Αν καταστρεφόταν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, το μόνο που παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια, οι ζημιές και τα θύματα θα ήταν ανυπολόγιστα. Η Αθήνα και ο Πειραιάς για πολλούς μήνες θα βυθίζονταν στο σκοτάδι. Για μεγάλο διάστημα δε θα δούλευαν τα εργοστάσια και θα υπολειτουργούσε το λιμάνι. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και τα τραμ που εκτελούσαν τη γραμμή Αθήνας – Πειραιά θα παροπλίζονταν.

Η μάχη για τη σωτηρία της Ηλεκτρικής ήταν ζωτικής σημασίας. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ Πειραιά που απαρτιζόταν από το 6ο Σύνταγμα με τέσσερα τάγματα, με καπετάνιο τον κομμουνιστή ηγέτη Νίκανδρο Κεπέση, ήταν σε πλήρη επιφυλακή. Η υπεράσπιση του εργοστασίου από τον Ε.Λ.Α.Σ. καταγράφηκε στην ιστορία ως η θρυλική «Μάχη της Ηλεκτρικής».

Ακούστε: