O Ισπανός ζήτησε συγγνώμη η Νέα Δημοκρατία πότε θα το κάνει;

Του Σερραίου

02 Νοεμβρίου 2017 16:47:44

H Νέα Δημοκρατία μάλλον θα πρέπει να αλλάξει ταμπέλα στην είσοδο των γραφείων της, στην Πειραιώς. Ίσως θα ταίριαζε να τοποθετηθεί ταμπέλα στην οποία θα έγραφε: «Σύνδεσμος Φίλων Ισπανίας», η καλύτερα, «Ελληνο- Αυστριακός Σύλλογος».
 
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είναι γνωστό ήταν  αυτό που υποστήριζε τους σκληροπυρηνικούς της αυστριακής κυβέρνησης, που προωθούσαν τη λογική να πετάξουν την Ελλάδα από τη Συνθήκη Σενγκέν, λόγω του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού. Ίσως θα της ταίριαζε και η ταμπέλα: «Σύλλογος Ελληνο-Τσεχικής Φιλίας». Δεν τους είδαμε να αντιδρούν όταν έλεγε ο Τσέχος Πρόεδρος ότι πρέπει να πετάξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Δεν θα’ ταν άσχημο η ταμπέλα να έγραφε και «Συνεταιρισμός για την ανάπτυξη της Σούδας». Πόσο μάλλον, όταν εν μέσω ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η ΝΔ, με συνεχείς ανακοινώσεις της ζητούσε την επέκταση της συμφωνίας, ενώ η ελληνική Κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει -μέχρι και ο Αμερικάνος πρέσβης- ότι το «θέμα Σούδα» δεν ήταν καν στην επίσημη ατζέντα του ταξιδιού.
 
Ισπανική colotumba
 
Θα περίμενε κανείς ότι, μετά την αρχοντική «colotumba» του Ισπανού πρέσβη στην Αθήνα, κατόπιν επιτακτικής ντιρεκτίβας της Μαδρίτης προς τον ίδιον να ανακαλέσει για την χοντροκομμένη παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας μας, η ΝΔ θα έβαζε μυαλό, και, έστω και καθυστερημένα. Όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά, με τη στάση της να υποστηρίζει τον Ισπανό Πρέσβη περισσότερο απ’ ότι ο ίδιος τον εαυτό του, η Πειραιώς εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Κάποιοι κύκλοι, εκεί στην Πειραιώς, φαίνεται ότι ουδόλως ενδιαφέρονται, αν θα τσαλακωθεί (και διεθνώς) το προφίλ του αρχηγού τους, κου Κυριάκου Μητσοτάκη. 
 
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ, στο όνομα μικροπολιτικών συμφερόντων, ασκεί στείρα αντιπολίτευση και γίνεται ουρά ακόμα και των πλέον αβάσιμων και επιθετικών θέσεων σε βάρος της χώρας μας. Το ίδιο είχε πράξει και το 2016, όταν εν μέσω του προσφυγικού κύματος που δεχόταν η Ελλάδα, συντάχθηκε με τις πιο άδικες και επικριτικές φωνές της Αυστρίας που ήθελαν τη χώρα μας εκτός της Συνθήκης Σενγκέν, επειδή, λέει, δεν μπορούσε να φυλάξει τα σύνορά της (!). 

Και, όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προέβη στο σοβαρό διπλωματικό βήμα να καλέσει στην Αθήνα για διαβούλευση την πρέσβη μας στη Βιέννη, ως μια πρώτη επίσημη έκφραση δυσαρέσκειας της Αθήνας για την στάση της Αυστρίας στο Προσφυγικό, τι βρήκε να πει η ΝΔ. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ.Κουμουτσάκος «εγκαλούσε» τον Έλληνα ΥΠΕΞ για «επικίνδυνες δήθεν παλικαριές». Το δε κόμμα του δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πεί για να στηρίξει,  που, κατά τα λοιπά, ευαγγελίζεται τον «πατριωτισμό»,–όχι την κυβέρνηση, αλλά τη χώρα- από τις άδικες επιθέσεις που δεχόταν, τη στιγμή που η Ελλάδα γονάτιζε μόνη υπό το απίστευτο βάρος του Προσφυγικού.
 
Τα ολισθήματα της ΝΔ δεν σταματούν εδώ. Τα ίδια έκανε η ΝΔ και το 2015, όταν ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, ο οποίος εξέφραζε την απογοήτευσή του που η Ελλάδα τελικά παρέμεινε στο ευρώ και που πρόβαλε την άποψη ότι η Τσεχία θα μπει στο ευρώ όταν θα βγει η Ελλάδα. Μάλιστα, ο Τσέχος Πρόεδρος είχε κάνει και πριν αντίστοιχες δηλώσεις υπέρ του Grexit, αλλά και πάλι στην Πειραιώς φορούσαν ωτοασπίδες και δεν τις άκουσαν.

Έκαναν ότι δεν άκουσαν, όμως, ούτε και την «συγγνώμη» που ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας τότε στον Νίκο Κοτζιά, όταν ο τελευταίος, τον Δεκέμβριο του 2015, σε ένδειξη δυσαρέσκειας κάλεσε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις τον Έλληνα Πρέσβη στην Πράγα. Προηγουμένως, είχε στείλει το μήνυμα ότι, εάν δεν υπάρξει επανόρθωση για τις απαξιωτικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας, δεν αποκλείεται ακόμα και η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Και ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Λούμπομιρ Ζαοράλεκ, που τηλεφώνησε στον Ελληνα ΥΠΕΞ και ζήτησε συγγνώμη. 
 
Δεν έχει πάτο το βαρέλι
 
Μετά από αυτές τις γκάφες, τόσο με την Τσεχία, όσο και την με την Αυστρία, δεν φαίνεται η Ν.Δ ούτε και τα δικά της ΜΜΕ που κόπτονται δήθεν για την αντικειμενική «ενημέρωση» της κοινής γνώμης να έβαλαν μυαλό.  Να παραδεχτούν, πολύ απλά, αυτό που η ίδια η Μαδρίτη σημείωσε: Ότι ο πρέσβης της «παρεκτράπει» και ήταν παντελώς εκτός γραμμής («totally out of line», όπως χαρακτηριστικά φέρεται να είπε ο Ισπανός υφυπουργός στον Έλληνα πρέσβη στη Μαδρίτη). 
 
Η δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλλει, η επανόρθωση  να γίνεται, τουλάχιστον,  με την ίδια θέρμη που υποστήριξαν την ψευδή ανακοίνωση της Πρεσβείας.
 
Τουναντίον, οι γνωστού  κονδυλοφόροι της «αντικειμενικής» ενημέρωσης, έσπευσαν, με ύφος από καθ’ έδρας διδασκάλου, να κουνήσουν το δάκτυλο στο υπουργείο Εξωτερικών για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η «σκληρή» αντίδρασή του. Αλλά, για ποια σκληρή αντίδραση κάνουν λόγο; Ο Ισπανός πρέσβης, όπως αποδείχτηκε, έκανε μια σοβαρή διπλωματική χοντράδα, και ανάγκασε τους ίδιους τους προϊσταμένους του στη Μαδρίτη να του (παρα)τραβήξουν το αυτί. Μήπως, η Αθήνα έπρεπε να είναι ηπιότερη από τη Μαδρίτη και να τον «ραπίσει» με τριαντάφυλλα;

Η Μαδρίτη κατανόησε αμέσως τη βλάβη που θα μπορούσε να προκληθεί στις σχέσεις Ισπανίας – Ελλάδας, και έσπευσε να διορθώσει την γκάφα του πρέσβη της. Κάτι που αποδεικνύει ότι στις διακρατικές σχέσεις και στη διπλωματία δεν ισχύει αν εδώ ή εκεί είναι αριστερό ή δεξιό το γκουβέρνο, αλλά πόσο συμπίπτουν τα συμφέροντα της μιας και της άλλης χώρας. Ως γνωστόν, εκτός των άλλων, η Μαδρίτη, για παράδειγμα, δεν θέλει καν να ακούσει για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δεδομένων, μάλιστα, των «αγκαθιών» της Καταλονίας και της χώρας των Βάσκων. Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών τα κατάλαβε όλα αυτά. Οι εδώ «απολογητές» του κ.πρέσβη δεν πήραν τίποτα χαμπάρι; 
 
Κι’ όμως, οι συστημικοί κονδυλοφόροι έφτασαν στο σημείο να υπερασπίζονται ακόμα και τις «αιτιάσεις» του πρέσβη που καλλιεργούσε την εικόνα αντιπαράθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου με το μέγαρο Μαξίμου για το «καταλονικό». Κι ας ήξεραν ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν πυρ και μανία με τον Ισπανό πρέσβη.

Συντάχθηκαν, επίσης, με τον πρέσβη, ο οποίος υπερθεμάτιζε για τις θέσεις της ΝΔ στο «καταλονικό», αλλά προσποιείτο (;) ότι δεν ήξερε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζαννακόπουλος, είχε κάνει ήδη από την αρχή του Οκτωβρίου, σχετική δήλωση. Ουσιαστικά, δηλαδή, ΝΔ και κάποιοι μισθοφόροι της «ενημέρωσης» υϊοθέτησαν αβλεπί όλα τα –δήθεν- επιχειρήματα του Ισπανού πρέσβη, τα οποία, εκτός από διπλωματικό ανφέρ, αποτελούν και χοντροκομμένη απόπειρα παρέμβασης στην εσωτερική μας Συνταγματική και πολιτική τάξη. 
 
Ας ξεκαθαρίσουν, επιτέλους, τόσο στη ΝΔ όσο και τα γνωστά συγκροτήματα «ενημέρωσης» που την στηρίζουν. ειναι «Εθνικόν το αληθές», κατά πως έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός ή είναι «αληθές» ό,τι μας βολεύει κάθε φορά;