ΕΡΤ: Σχέδια για Πόλη Κινηματογράφου στην Περαία, εν μέσω… θυελλωδών ανέμων

Έλσα Σπυριδοπούλου- Μεγάλη ένταση, αναπάντητα ερωτήματα και επιθετική φρασεολογία, κυριάρχησαν κατά τη συνέντευξη Τύπου της ΕΡΤ στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου. «Μήλον της έριδος» αποτέλεσε η αλλαγή που έκανε πριν λίγο καιρό η νέα διοίκηση, στη σύνθεση της Επιτροπής Κινηματογράφου της ΕΡΤ.    

10 Νοεμβρίου 2017 20:56:01

«Με ομόφωνη απόφαση του δ.σ. τον Αύγουστο, άλλαξε η σύνθεση της επιτροπής κινηματογράφου. Δεν εκπαραθυρώθηκε όπως είπαν κάποιοι», υποστήριξε, αμήχανα και αναποτελεσματικά είναι η αλήθεια, ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΡΤ Βασίλης Κωστόπουλος.
 
Και δυστυχώς η συνέχεια του λόγου του πυροδότησε περισσότερο την κατάσταση. «Το δ.σ. ήταν ομόφωνο στην αλλαγή όλων των επιτροπών και μου έδωσαν εντολή να συγκροτήσω νέες επιτροπές πράγμα που έκανα. Οι νέες είναι απόλυτα ικανές να διαχειριστούν τα οικονομικά της ΕΡΤ. Οι δικοί μας υπάλληλοι θα τα διαχειριστούν καλύτερα και με μεγαλύτερη διαφάνεια» δήλωσε, προκαλώντας όπως ήταν φυσικό αντιδράσεις σε σκηνοθέτες και παραγωγούς που είχαν κατακλύσει την Αποθήκη Γ’ του Λιμανιού.
 
Φάνηκε προς στιγμήν ότι ο κ. Κωστόπουλος άφηνε αιχμές για κακοδιαχείριση από την προηγούμενη επιτροπή. «Δεν πιστεύουμε ότι η προηγούμενη επιτροπή έκανε κάτι αντικανονικό» προσπάθησε να δικαιολογηθεί, «απλά θέλαμε μόνο εργαζόμενους της ΕΡΤ στην επιτροπή. Να δώσουμε ευκαιρία στους δικούς μας ανθρώπους να διαφυλάξουν τα δικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε.
 
Η ερώτηση «γιατί καταργήσατε την επιτροπή τρεις μέρες πριν ανακοινωθεί η χρηματοδότηση ταινιών;» επανήρθε αρκετές φορές. «Αλλάξατε την επιτροπή τρεις μέρες πριν την απόφαση της χρηματοδότησης. Πολύ ύποπτο μου φαίνεται. Ποια η εμπειρία, η γνώση, το έργο αυτής της επιτροπής;» ρώτησε η σκηνοθέτις Ελίνα Ψύκου, ως πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου. Η απάντηση του σκηνοθέτη (και μέλους της νέας επιτροπής) Γιώργου Βαρελά «Άλλη ερώτηση», άναψε το φυτίλι.
 
Οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση ούτε νόημα έβγαλε, ούτε απαντήσεις έδωσε. Η ‘ζημιά’ είχε ήδη γίνει και ας επέμενε ο κ. Κωστόπουλος ότι «μιλάμε για μια διαχείριση 3 εκ. ευρώ το χρόνο (σ.σ. η χρηματοδότηση των ελληνικών ταινιών από την ΕΡΤ σύμφωνα με το  νόμιμο 1,5 %) και αυτό το έργο της οικονομικής διαχείρισης το αναλαμβάνουν πλέον εργαζόμενοι της ΕΡΤ με κινηματογραφική ιδιότητα» και ας διαβεβαίωνε ότι «εμείς από βδομάδα θα ζητήσουμε από την προηγούμενη επιτροπή να μας πει τις προτάσεις της. Δεν ήρθε η νέα επιτροπή να διαγράψει το έργο της παλιάς».
 
Πάντως για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι η νέα επιτροπή που ορίστηκε από τον κ. Κωστόπουλο αποτελείται από τους σκηνοθέτες Χρήστο Φασόη (πρόεδρος), Γιώργο Βαρελά, Μαγδαληνή Μαργαρίτη, Δημήτρη Καραθανάση και τον ειδικό σύμβουλο της ΕΡΤ Σωκράτη Χατζηιωάννου. Τα πρόσωπα αυτά αντικατέστησαν τους Μισέλ Δημόπουλο, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Κυριακή Μάλαμα και Μένιο Δελιοτζάκη.
 
Πόλη Κινηματογράφου και Τηλεόρασης

Μέσα σ’αυτό το εκρηκτικό κλίμα, πέρασε στα ψιλά η ανακοίνωση του κ. Κωστόπουλου ότι θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για διεθνή αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μιας Πόλης Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, πιθανότατα στην Περαία Θεσσαλονίκης.
 
«Υπάρχει πρόβλημα βέβαια με χώρους στην Περαία δεσμευμένους στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ελπίζω να το ξεπεράσουμε» ευχήθηκε και διευκρίνισε ότι αυτό το σχέδιο της ΕΡΤ δεν συνδέεται με την πρόσφατη σύσκεψη που είχε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος με φορείς της πόλης που σχετίζονται με τον οπτικοακουστικό κλάδο. «Το σχέδιο αυτό ήταν πρόταση στη διοίκηση της ΕΡΤ πριν 10-15 χρόνια. Τώρα το επαναφέρω» εξήγησε.
 
Επιπλέον, πριν ξεσπάσει η… μπόρα ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε στην επιθυμία της ΕΡΤ για διοικητική και οικονομική αυτονομία της ΕΡΤ3, ώστε «να μην είναι ο φτωχός συγγενής της ελληνικής τηλεόρασης» όπως είπε χαρακτηριστικά.