Υπόθεση Σαουδικής Αραβίας: Ο περιφερόμενος θίασος ΝΔ - Λοβέρδου σε νέα επίδειξη τσαρλατανισμού

Του Χρήστου Αλεξίου

01 Δεκεμβρίου 2017 10:27:56

Ο περιφερόμενος - στα κανάλια, τα ραδιόφωνα και τις φίλα προσκείμενες στη ΝΔ εφημερίδες - θίασος των πολιτικών της Αντιπολίτευσης  έπιασε και πάλι δουλειά, μετά το χοντρό άδειασμα που έφαγε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση για το θέμα της πώλησης ελληνικού στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. 
 
Σε κατάσταση πανικού πλέον, μετά και την τελευταία - απανωτή - γκάφα τους, το τελευταίο διάστημα, τώρα στρέφονται κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, τον οποίον κατηγορούν ότι δεν τους αφήνει να διαβάσουν το «απόρρητο» έγγραφο, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση της Δευτέρας. Κι’ ας έχουν κλείσει οι ίδιοι ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ακριβώς γι’ αυτό. Ο κ. Ν. Κοτζιάς, εξάλλου, επειδή απουσιάζει για - προγραμματισμένες εδώ και τρεις εβδομάδες - επισκέψεις σε Ινδία, Σιγκαπούρη και Νότιο Κορέα, έχει αφήσει το έγγραφο στον αναπληρωτή υπουργό του. 
 
Ποιοι πρωτοστατούν σε αυτό το επικοινωνιακό θέατρο του παραλόγου; Ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής της ΔΗΣΥ. Ο άνθρωπος που (ξέρει, άλλωστε, από απόρρητα και προσωπικά δεδομένα) είχε βγάλει στη φόρα τις γυναίκες με AIDS, και που, από τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, έχει μείνει, μεταξύ άλλων, για τις χρηματοδοτήσεις προς ΜΚΟ, για έργα, όπως η αποναρκοθέτηση στο Νότιο Λίβανο, που ουδέποτε έγιναν. Κι’ αυτός ο πολιτικός με περισσό  θράσος εμφανίζεται ως «αρχάγγελος της κάθαρσης». 
 
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Που μόλις προ μηνός έκανε τη μνημειώδη γκάφα να υποστηρίξει τον Ισπανό πρέσβη στην Αθήνα, και να καταγγείλει την ελληνική κυβέρνηση για το «Καταλωνικό». Και, όταν ακόμα και ο υφυπουργός της Ισπανίας άδειασε ευθέως τον πρέσβη του, ο κ.  Κουμουτσάκος δεν βρήκε να κάνει ούτε μια διορθωτική δήλωση, έστω για τα μάτια του κόσμου. 

Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, όταν ήταν  υπουργός Εξωτερικών, μοίραζε δεξιά αριστερά τα εκατομμύρια του κρατικού κορβανά σε αναπτυξιακούς Οργανισμούς για τον τρίτο κόσμο και σε ΜΚΟ, για έργα που σε πάρα πολλές περιπτώσεις ουδέποτε έγιναν. Και τώρα, το υπουργείο Εξωτερικών, τα ξαναζητάει πίσω και ήδη έχει «επαναπατρίσει» περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά οι υπηρεσίες του και η Δικαιοσύνη ερευνούν χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των εκατό εκατομμυρίων από το 2002 έως το 2010. 
 
Όλοι αυτοί, το μόνο που κάνουν, είναι, χωρίς το παραμικρό επιχείρημα, και διαστρεβλώνοντας παντελώς τα γεγονότα, να εξαπολύουν ψευδείς κατηγορίες για την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών. Κι’ αυτό το ονομάζουν «υπεύθυνη αντιπολίτευση». 
 
Προφανώς, έχουν μεγάλη  πρεμούρα να ξανακαθίσουν σε υπουργικούς θώκους –που θεωρούν ότι τους ανήκουν «κληρονομικώ δικαίω»- και έχουν πλέον απωλέσει την ψυχραιμία τους. Λοβέρδος και Κουμουτσάκος, σε συγχορδία στα πρωϊνάδικα, επαναλαμβάνουν κουραστικά (κατά το γκαιμπελικό «πες, πες, όλο και κάτι θα μείνει») ότι ο κ. Νίκος Κοτζιάς κρύβεται και αποφεύγει να τους απαντήσει.

Λες και δεν ξέρουν ότι βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό, στην Ασία και κατόπιν στην Ευρώπη. Λες και δεν ξέρουν οι δυο τους, οι οποίοι μάλιστα δηλώνουν πομπωδώς, ότι έχουν θητεύσει στο υπουργείο Εξωτερικών, και άρα γνωρίζουν τα πάντα, ότι για να κλείσεις συναντήσεις με τις ηγεσίες τριών χωρών απαιτείται μακρά προετοιμασία. Μήπως, άραγε, θα ήθελαν να εγκαταλείψει ο κ. Ν. Κοτζιάς τα καθήκοντά του ως υπουργός Εξωτερικών και να μείνει στην Ελλάδα για να τους κάνει τη χάρη και να ασχολείται μαζί τους; Σε τόσο μεγάλη υπόληψη  έχουν την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας; Για τις οποίες, κατά τα λοιπά, δηλώνουν ότι κόπτονται...
 
Ο κ. Α. Λοβέρδος, μάλιστα, υπερέβη τα εσκαμμένα της πολιτικής επιπολαιότητας. Ενώ την περασμένη Πέμπτη, 23 – 11 – 2017, ήταν να συζητηθεί στη Βουλή η ερώτησή του προς τον κ. Ν. Κοτζιά, ο ίδιος επέλεξε να φυγομαχήσει, και να πάει στην Ιταλία σε μια ήσσονος σημασίας κοινοβουλευτική διάσκεψη του ΝΑΤΟ. Και τώρα, βγαίνει και καταγγέλλει τον υπουργό Εξωτερικών, επειδή λείπει στην Ασία; 
Γιατί, άραγε, ο ίδιος δεν έκατσε στην Αθήνα για να ακούσει την απάντηση, αλλά πήγε στη Ρώμη, απ’ όπου περισσότερες ώρες μιλούσε στα ελληνικά ραδιόφωνα απ’ ότι ήταν στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ;

Και όχι μόνο αυτό, αλλά μετά το ταξιδάκι του στη Ρώμη, όταν επέστρεψε στην Αθήνα, πήγε να κάνει «ντου» στο υπουργείο Εξωτερικών και να ζητάει από άσχετους υπαλλήλους δεξιά και αριστερά έγγραφα, μόνο και μόνο για να κάνει ένα επικοινωνιακό σόου, διαμαρτυρόμενος ότι η «κακή» κυβέρνηση δεν του δίνει τα έγγραφα.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Κουμουτσάκος και Ντόρα Μπακογιάννη. Της τελευταίας της φταίνε οι πάντες στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών που είναι «ανίκανοι», κατά την ίδια, για να κάνουν σοβαρή εξωτερική πολιτική. Ενώ η ίδια, η οποία, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, ταξίδευε με καραβάνια 100 – 130 ατόμων στη Νέα Υόρκη (με πολλούς συγγενείς της), όλα πληρωμένα από τον κρατικό κορβανά, ασκούσε «μεγαλεπήβολη» εξωτερική πολιτική... 
 
Ο Γ. Κουμουτσάκος, μετά τις πολλοστές γκάφες που έχει κάνει, δείχνει επίσης να επιμένει και σε νέες γκάφες. Κατηγορεί, λοιπόν, τον κ. Ν. Κοτζιά ότι, αν και ήξερε πως «κάτι δεν πάει καλά» στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, όχι μόνον δεν έκανε κάτι, αλλά συγκάλυψε το θέμα. 
 
Όπως αποδείχτηκε και στη Βουλή, η αντιπολίτευση έπεσε για μια ακόμη φορά σε χοντροκομμένη γκάφα. Κι αυτό διότι δεν ήξερε στην ολότητά του το θέμα, ενώ δεν είχε γνώση σημαντικών πτυχών, τις οποίες αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας. Η αντιπολίτευση, προφανώς «αγόρασε» έναν φάκελο με έγγραφα και νόμισε ότι, με λίγη «δημιουργική φαντασία», θα ρίξει την κυβέρνηση. Αγνοούσε παντελώς, όμως, σοβαρές πτυχές της υπόθεσης, όπως ότι κάποιοι είχαν μπει σφήνα για να σπάσουν τη συμφωνία πώλησης ελληνικού στρατιωτικού υλικού στη Σ. Αραβία. 
 
Έτσι, μερίδα της αντιπολίτευσης, στην πραγματικότητα έχει μετατραπεί σε ατζέντης συγκρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων και ανταγωνισμών μεταξύ κυκλωμάτων εμπόρων όπλων. Την ίδια παντελή άγνοια για πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις έχει και ο κ. Κουμουτσάκος. Και προσπαθεί να την καλύψει πίσω από κάλπικους καταγγελτικούς λόγους. Τη μια λέγει ο τομεάρχης της ΝΔ ότι ο κ. Ν. Κοτζιάς ήξερε τα πάντα από το τέλος του 2016, την άλλη λέγουν τα αντιπολιτευτικά παπαγαλάκια ότι ήξερε από τον Φεβρουάριο του 2017, κ.ο.κ. Ας συντονιστούν όμως πρώτα μεταξύ τους και κατόπιν ας ομιλούν.