Ν. Ξυδάκης: Από τους πρώτους πολιτικούς στόχους η νομοθέτηση της προστασίας των λαϊκών πρώτων κατοικιών

Στους πρώτους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα θα είναι η νομοθετική κατοχύρωση της προστασίας των λαϊκών πρώτων κατοικιών από πλειστηριασμό, εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Σαββόπουλο. Σχολιάζοντας την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, εκτίμησε ότι η Ελλάδα πηγαίνει «σε μία αποφασισμένη και με ισχυρή βούληση αίσια λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

04 Δεκεμβρίου 2017 15:39:49

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο προστατεύονται οι πρώτες κατοικίες των λαϊκών νοικοκυριών από πλειστηριασμούς σε σχέση με οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι από την μία πλευρά, «οι πολιτικές συμφωνίες έχουν την δική τους αξία, είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσει κάτι, ωστόσο σε δεύτερο πολιτικό χρόνο μία τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να νομοθετηθεί με τρόπο που να διασφαλίζει το μικρομεσαίο νοικοκυριό και να βοηθά και στην αποκάλυψη του στρατηγικού κακοπληρωτή».
 
Εκτίμησε ότι «είναι εύλογη η ανησυχία των νοικοκυριών μετά από επτά χρόνια διαρκούς ύφεσης κρίσης και ανεργίας, μπορεί και πολιτικά και νομοθετικά να βρεθεί διέξοδος».
 
Αν και το θέμα «φούσκωσε πολύ απότομα», όπως είπε ο κ. Ξυδάκης, «είναι ένα σημάδι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν», καθώς υπάρχουν «πάρα πολλοί που έχουν πληρώσει πολύ μεγάλο μέρος του δανείου τους και εξακολουθούσαν να είναι συνεπείς επί 10-15 χρόνια ... αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και να μην βρεθούν σε δύσκολη θέση».

«Θα είναι από τους πρώτους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα», εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Πάμε σε αποφασισμένη, με ισχυρή βούληση αίσια λήξη του προγράμματος

Για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, είπε ότι «το ότι δεν θα είχε τις δυσκολίες των προηγούμενων το ξέραμε από το 2015, ωστόσο ξέραμε ότι σε κάθε αξιολόγηση μπαίνουν αιφνίδια εμπόδια από τους δανειστές ... πάντα υπήρχε ο φόβος», είπε ο κ. Ξυδάκης, αλλά έχει αλλάξει το κλίμα και υπάρχει «εμπεδωμένη και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών».
 
Τουλάχιστον για αυτά που έχουν υπογραφεί, «με την φιλτραρισμένη προσέγγιση ότι θα κάνουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά διατηρούμε την υποχρέωση και το καθήκον προς τον ελληνικό λαό να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια της πολιτικής ... εμπεδώθηκε η δουλειά η πολιτική του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών τα τελευταία 2,5 χρόνια, για να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης».
 
Παράλληλα, «από την άλλη πλευρά μετεβλήθη η συγκυρία και το κλίμα ... ήταν καταλυτικό το προσφυγικό για την διπλωματική αναβάθμιση της Ελλάδας ... επίσης όλες οι εξελίξεις σε Τουρκία και Μέση Ανατολή οδηγούν στην γεωστρατηγική της αναβάθμιση», σημείωσε ο ίδιος, ενώ στην Ευρώπη και τη Δύση «οι ακροδεξιές παραφυάδες που γίνονται δέντρα», οδηγούν τους πιο μετριοπαθείς να προσβλέπουν σε ηγέτες και χώρες προσηλωμένες στην ανάπτυξη, τη Δημοκρατία και τη σοβαρότητα και η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε αυτές τις δυνάμεις, ενώ έχει αναπτύξει και ένα πλέγμα συμμαχιών με τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και άλλους.
 
Απέρριψε επίσης την πιθανότητα η πολιτική αστάθεια στη Γερμανία να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην προσπάθεια διευθέτησης του χρέους, καθώς όπως είπε «σε γενικές γραμμές οι εξελίξεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επίλυση του ελληνικού θέματος έχουν δρομολογηθεί ... είναι τέτοια η φύση του γερμανικού πολιτικού συστήματος, με τον τρίλογο κυβέρνησης-συνδικάτων-εργοδοτών, που θα οδηγήσουν σε πολιτική λύση ... είναι πολύ δύσκολο να μπουν σε μία περιπέτεια πολιτικής αστάθειας όπως π.χ. στην Ιταλία».
 
«Μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις αλλά όχι στρατηγικές αποκλίσεις», τόνισε, ενώ «για την Ελλάδα δεν δουλεύει μόνο το Βερολίνο, αλλά και η ΕΚΤ, ο ESM, η Κομισιόν και μεγάλα κράτη της ΕΕ όπως η Γαλλία ... με Μακρόν και Μοσκοβισί ... όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε μία αποφασισμένη και με ισχυρή βούληση αίσια λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Ακούστε: