Εκδήλωση για τον φεμινισμό με την Άντζελα Ντέιβις από το Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς στις 11/12

0 105,5 Στο Κόκκινο θα μεταδώσει ζωντανά τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 19:00 την ενδέκατη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά με ομιλήτρια την Άντζελα Ντέιβις. 

08 Δεκεμβρίου 2017 16:09:57

Την ομιλήτρια και το έργο της θα παρουσιάσει η Ντίνα Βαΐου, καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά καθώς και στη νοηματική ενώ θα υπάρχει και ζωντανή αναμετάδοση από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου:  http://poulantzas.gr/.

Ποια είναι η Άντζελα Ντέιβις
 
Η Άντζελα Ντέιβις δεν είναι μόνο μια εμβληματική προσωπικότητα του κινήματος της Μαύρης Υπερηφάνειας (Black Pride), μια ακτιβίστρια που φυλακίστηκε για δεκαοκτώ μήνες χαρακτηριζόμενη από το FBI ως μία από τους ‘‘Δέκα πιο επικίνδυνους καταζητούμενους” τη δεκαετία του 1970. 
 


Δεν είναι μόνο μια σημαντική φεμινίστρια ακαδημαϊκός, που έχει γράψει μερικά από τα πιο ρηξικέλευθα και ανθεκτικά στο χρόνο κείμενα φεμινιστικής σκέψης. Αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει τη διαρκή πολιτική και ακαδημαϊκή της δράση είναι η ενεργός συμμετοχή στα κινήματα που μάχονται για κοινωνική δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο.
Με το έργο της τονίζει πάντα τη σημασία της οικοδόμησης συλλογικοτήτων  αγώνα ενάντια σε κάθε ανισότητα, οικονομική, κοινωνική, έμφυλη, φυλετική.

Το ερευνητικό της ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στα κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την ποινικοποίηση εκείνων των κοινοτήτων που βάλλονται περισσότερο από τη φτώχεια και τις φυλετικές διακρίσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος της Κριτικής Αντίστασης (Critical Resistance), μιας οργάνωσης αφιερωμένης στην κατάργηση του σωφρονιστικοβιομηχανικού συμπλέγματος (prison-industrial complex) στις ΗΠΑ και συνδεδεμένο μέλος της οργάνωσης Sisters Inside που επικεντρώνει τη δράση της στην αλληλεγγύη στις φυλακισμένες γυναίκες στην Αυστραλία. Άλλωστε σήμερα, στις ομιλίες της, προτρέπει το κοινό της να σκεφτεί σοβαρά την προοπτική ενός κόσμου χωρίς φυλακές.
 
Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Σήμερα είναι Διακεκριμένη Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Συνείδησης και Φεμινιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σάντα Κρουζ. Είναι συγγραφέας δέκα βιβλίων. Το πιο πρόσφατο με τίτλο, Η ελευθερία είναι ένας διαρκής αγώνας: Το Φέργκιουσον, η Παλαιστίνη και τα θεμέλια ενός κινήματος, εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο. 
 
Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος θα χορηγηθούν, ΔΩΡΕΑΝ, κάρτες εισόδου
Θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση για τον τρόπο παραλαβής αυτών, από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου και το facebook.