Παρουσίαση του βιβλίου του Λέανδρου Πολενάκη «Της γραφής και της Σκηνής. Θεατρικές κριτικές 2013-2015» στο Θέατρο Τέχνης (Υπόγειο)

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 6:00 μμ οι Εκδόσεις Εύμαρος παρουσιάζουν το βιβλίο του Λέανδρου Πολενάκη Της γραφής και της Σκηνής. Θεατρικές κριτικές 2013-2015, στο θέατρο Τέχνης-Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα).  

05 Δεκεμβρίου 2017 20:00:04

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτις, καλλιτεχνική διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης, Γιώργος Κιμούλης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, δρ. Ελένη Γκίνη, θεατρολόγος, διδάσκουσα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Βασίλης Κατσικονούρης, συγγραφέας, δρ. Σίσσυ Παπαθανασίου, ιστορικός πολιτισμού, δραματουργός, καλλιτεχνική διευθύντρια Φεστιβάλ Αναλόγιο. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Στέφανος Κυριακίδης και Δανάη Καλαχώρα. Εκ μέρους των εκδόσεων θα χαιρετήσουν ο Πέτρος Κακολύρης και η Μαρώ Τριανταφύλλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τον συγγραφέα.
 
Το βιβλίο περιέχει κριτικές του Λέανδρου Πολενάκη που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Αυγή και αφορούν όλα τα είδη του θεάτρου και όλες τις εποχές του
«Ασκώντας τη θεατρική κριτική για περισσότερα από σαράντα χρόνια -σημειώνει ο συγγραφέας- σήμερα μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι ο ρόλος του κριτικού, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς όπως οι τωρινοί, δεν είναι να προβάλλει τις προσωπικές του απόψεις, αλλά, αντίθετα, να ενισχύει τους θεατές, έτσι ώστε να αναπτύσσουν ελεύθερα τη δική τους κρίση, ανεξαρτήτως των ύποπτων «κανόνων» που προωθούν με ποταμούς χρημάτων οι πάσης φύσεως πονηρές εξουσίες. Με αυτήν την έννοια, η κριτική δεν πρέπει να γίνεται η ίδια ακόμη μια εξουσία. Αρκεί να δείχνει δρόμους πέραν των πεπατημένων. Πιστεύοντας ότι υπηρέτησα στο μέτρο των δυνατοτήτων μου τον πιο πάνω στόχο, εκδίδω σήμερα σε τόμο μια επιλογή πρόσφατων κριτικών μου της Αυγής, από ένα σύνολο 2.000 περίπου».
 
Το βιβλίο προλογίζει η Μαρώ Τριανταφύλλου, θεατρική κριτικός της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ, η οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Ο Λέανδρος Πολενάκης διακονεί τη θεατρική κριτική πολλά χρόνια, μολονότι το βιογραφικό του είναι γεμάτο και από άλλες δραστηριότητες, σπουδαία θέση μεταξύ των οποίων έχει και η λογοτεχνική του δουλειά. Όσοι τον παρακολουθούμε εδώ και χρόνια, διακρίνουμε σ’ αυτόν ευθύτητα και παρρησία, είναι κριτικός με θέση και άποψη. Αιτιολογεί την κριτική του, δεν είναι απόλυτος και δίνει χώρο στη διαφωνία. Δεν βιάζεται, ακόμη και στις πολύ σύντομες κριτικές του, όταν νιώθει την ανάγκη να συγκατοικήσουν στο ίδιο κείμενο δυο, καμιά φορά, και τρεις παραστάσεις, γιατί θέλει να προλάβει να μιλήσει για όσα περισσότερα μπορεί από εκείνα που τον έθελξαν και του κίνησαν το ενδιαφέρον. Είναι από τους τελευταίους κειμενοκεντρικούς κριτικούς μας: ξεκινά, σχεδόν πάντα, από το κείμενο και παρακολουθεί την παράσταση με βασικό γνώμονα αυτό».
 
Ο Λέανδρος Πολενάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ του τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθήνας. Διατηρεί τη μόνιμη στήλη θεατρικής κριτικής της εφημερίδας Αυγή από το 1978. Έχει μεταφράσει κλασικούς και νεώτερους συγγραφείς από τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά) όπως επίσης και αρχαίους έλληνες από το πρωτότυπο. Έχει συνεργαστεί με τα κυριότερα επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά και έχει εκδώσει δέκα βιβλία ποίησης, πεζογραφίας και μελετών. Δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ενώ διδάσκει σε δραματικές σχολές.
 
Στοιχεία της έκδοσης
Λέανδρος Πολενάκης
Της γραφής και της Σκηνής.
Θεατρικές κριτικές 2013-2015
Πρόλογος: Μαρώ Τριανταφύλλου
Φιλολογική Επιμέλεια: Ηρώ Αργυράκη
Επιμέλεια έκδοσης: Θούλη Στάικου
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Αλίκη Κακουλίδου
Σχήμα: 14χ21
Σελίδες: 240
Τιμή: 10 ευρώ (περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ)
Σελίδες: 240
ISBN 978-618-5162-19-1
 
Κεντρική διάθεση:
Εκδόσεις Εύμαρος, Ελευθερίας 2, Ταύρος, ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 210-9708.811, 6984-911.622
Email: evmarosart@gmail.com
fbpage:  Εκδόσεις Εύμαρος - Evmaroslibro