Κ. Μελάς: Στην τέταρτη αξιολόγηση τα σπουδαία για το χρέος και τα δημοσιονομικά του 2019-2020

Μετά την νομοθέτηση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης ως τις 22 Ιανουαρίου, όλη η μεγάλη συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, με τα stress test των τραπεζών να καθορίζουν το τέλος ή την μορφή του προγράμματος, σημείωσε ο καθηγητής διεθνών χρηματοοικονομικών Κώστας Μελάς Στο Κόκκινο και τους Δημήτρη Κουκλουμπέρη και Νίκο Σβέρκο.

06 Δεκεμβρίου 2017 13:19:11

Ο κ. Μελάς σημείωσε ότι «το swap που έγινε είχε αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα να βρουν ένα benchmark αντίστοιχο με τα διεθνή ... σε αυτή τη φάση δείχνει προς αποκλιμάκωση, από την άλλη μεριά οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα δημοσιονομικά μεγέθη δείχνουν, σύμφωνα με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ότι τα πράγματα πιθανόν να εξελιχθούν προς μία ομαλή κατεύθυνση, αλλά είναι νωρίς, ας περιμένουμε ακόμη ... οι αγορές ομολόγων έχουν διακυμάνσεις και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε».
 
Η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση «έκλεισε πολύ γρήγορα ... βεβαίως πρέπει να περιμένουμε να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, μέχρι τις 22 Ιανουαρίου να είναι όλα έτοιμα, γιατί προαπαιτούμενα υπάρχουν ακόμη αρκετά», όπως είπε, αλλά εκτίμησε παράλληλα ότι «επί της ουσίας έγινε μία μετάθεση των βασικών προβλημάτων στην τέταρτη αξιολόγηση ... η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε σε αυτή τη φάση να μην συζητήσει θέματα που αφορούν το δημόσιο χρέος, τις διευθετήσεις, το πώς θα εξελιχθούν -αν χρειαστούν- δημοσιονομικά μέτρα το 2019 και το 2020. Τα πήγε στην τέταρτη αξιολόγηση, για να τα συζητήσει όλα πακέτο Μάρτιο-Απρίλιο».
 
Θύμισε επίσης ότι «εκείνη την περίοδο θα έχουμε και τα αποτελέσματα από τα stress-test για τις ελληνικές τράπεζες, ένα πολύ σημαντικό σημείο που δεν πρέπει να ξεχνάμε ... χωρίς υγιές -κατά τους δανειστές- ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το τέλος του προγράμματος ή η μορφή που θα πάρει είναι πολύ διαφορετικά».
 
«Όλη η μεγάλη συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης ... θα συμπεριληφθούν οι διευθετήσεις για το δημόσιο χρέος (θα μείνουμε μόνο στα μεσοπρόθεσμα του Μαϊου του 2016 ή θα υπάρχουν νέα; ) ... θα συζητηθούν οι προοπτικές του 2018, αν θα υπάρχουν άλλα μέτρα με συγκεκριμένους στόχους; ... Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα είναι το σενάριο, η Ελλάδα θα συνεχίζει να έχει υποχρέωση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων και ως ανταμοιβή θα πάρει μείωση του δημόσιου χρέους ... Όλα αυτά θα γίνουν στην τέταρτη αξιολόγηση, που θα είναι πολύ ουσιαστική», τόνισε ο κ. Μελάς.