Η ιερή εντολή Κασιδιάρη και το «πραγματικό δεξί χέρι» του Αρχηγού

Ειρήνη Προμπονά - Αποκαλυπτική για  πρόσωπο που διαδραματίζει ρόλο στο παρασκήνιο υπήρξε η  προστατευόμενη μάρτυρας με την κατάθεσή της, την Τετάρτη στην δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Αποκάλεσε τον Γ. Βουλδή «πραγματικό δεξί χέρι του Μιχαλολιάκου» όχι όμως με την έννοια του υπαρχηγού. «Δεν υπήρχε υπαρχηγός» εξήγησε η μάρτυς «γιατί όποιος πλησιάζει κοντά στον αρχηγό το κεφάλι του κόβεται, όπως έγινε με τον Ζαφειρόπουλο και τον Περίανδρο». Σύμφωνα με την μάρτυρα ο Βουλδής ήταν σημαίνον πρόσωπο στην ΧΑ και είχε άποψη και λόγο στις διαδικασίες.

07 Δεκεμβρίου 2017 11:33:51

Με την κατάθεσή της προστατευόμενης μάρτυρος με τον κωδικό "Ε" ολοκληρώθηκε και  ο κύκλος των προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ στο δικαστήριο κλήθηκε να καταθέσει και ο Χρυσάφης Γωγουσάκης οδηγός, υπάλληλος της ΕΘΕΛ αποσπασμένος στα γραφεία της ΧΑ.

Εξεταζόμενη από την υπεράσπιση η προστατευόμενη μάρτυρας επανέλαβε στο δικαστήριο πως ο Μίχος προσπάθησε να της πουλήσει όπλο «δεν ξέρω αν επιχείρησε να πουλήσει ή αν πούλησε όπλα σε άλλους» πρόσθεσε. Η μάρτυς που στην κατάθεση της ανέφερε πως είχε στενές φιλικές σχέσης με τον Ηλία κασιδιάρη τόνισε πως «στα γραφεία της ΧΑ η εντολή Κασιδιάρη ήταν ιερή».

«Έχω παραβρεθεί σε γιορτή στο σπίτι του, έχουμε βγει πολλές φορές έξω για φαγητό και ποτό, τελευταία φορά ήταν σε ένα μαγαζί στη Χαλκίδα που ήταν μπράβος ο Μίχος», διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν αναιρούσε ότι ήταν υποχρεωμένη να υπακούει στον πυρηνάρχη Κασιδιάρη: «Ηταν ο ανώτερος από τους επιτηρητές μου, δεν μπορούσα να τον παρακάμπτω, τον υπάκουα πάντα».

Η ίδια όπως ανέφερε πολλές φορές στο δικαστήριο ήταν χαμηλόβαθμο στέλεχος της ΧΑ και δεν επιτρέπονταν να κάνει παρέα μαζί τους, ωστόσο η γνωριμία της με τον Βουλδή και η προσωπική σχέση που είχε μαζί του έκανε την περίπτωση της να εξαιρείται του κανόνα.

«Η γυναίκα μένει στο σπίτι και γεννάει πολεμιστές»

Ερωτηθείσα για την θέση της γυναίκας μέσα στη ναζιστική οργάνωση απάντησε πως αυτή ήταν στα πρότυπα του 1936: «Η γυναίκα είναι ικανή και σωστή στον εθνικοσοσιαλισμό όταν μένει πίσω στο σπίτι και κάνει παιδιά, γιατί σκοπός της είναι να ετοιμάσει πολεμιστές» Η ίδια αποκάλεσε τον εαυτό της «αναλώσιμη για την ΧΑ» όρος , που όπως διευκρίνισε ισχύει για άτομα όπως ήταν η ίδια τότε, με προβλήματα κατάθλιψης όπως έχει αναφέρει,  και ελεύθερη από οικογενειακούς δεσμούς. «Τέτοια άτομα ήμαστε έρμαια» τόνισε «και από αυτά γίνονται οι ήρωες της ΧΑ» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Οι εντολές ξυλοδαρμού με υπόκρουση κλασσικής μουσικής

Η μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο τις πιέσεις, αλλά και τις απειλές που δέχτηκε από τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ στην προσπάθειά της να απομακρυνθεί από την ναζιστική οργάνωση.

Αναφέρθηκε σε ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον ίδιο τον Αρχηγό της ΧΑ, ο οποίος την κάλεσε στο γραφείο του, όπου εκεί της ζήτησε να απολογηθεί για κάποιο blog, παρουσία των Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Λαγού, Γερμενή πατέρα και γιου και έλαβε την προειδοποίηση «κοίτα να μαζευτείς».

Η πίεση σύμφωνα με την κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρα έφτασαν σε κορυφαίο σημείο κατά την περίοδο των υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές του 2009. Την κάλεσαν για φαγητό, αλλά αντί για το εστιατόριο βρέθηκε στο μαγαζί του Ηλία Παναγιώταρου:

«Έφεραν μπροστά μου μια υπεύθυνη δήλωση ότι είμαι υποψήφια της ΧΑ για τις ευρωεκλογές του 2009 και με έβαλαν να υπογράψω. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη, μέσα υπήρχαν όπλα, γκλομπ, τί να έκανα; Έτσι έγινα υποψήφια της ΧΑ», είπε στο δικαστήριο. Εξήγησε μάλιστα πως η πίεση για την υποψηφιότητα δεν ήταν τόσο από εκτίμηση σε εκείνην, αλλά εξ αιτίας της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια της ΧΑ που έπρεπε να καλυφθεί.

Η προστατευόμενη μάρτυρας αναφερόμενη στην εντολή τιμωρίας που εφάρμοζε η ΧΑ στα μέλη που ήθελαν να φύγουν περιέγραψε πως ο ξυλοδαρμός των μελών πραγματοποιούνταν με συνοδεία κλασσικής μουσικής σε μεγάλη ένταση για να μην ακούγονται τα χτυπήματα και οι φωνές.  «Η πεποίθηση του αρχηγού είναι ότι όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» πρόσθεσε η  μάρτυς. Η ίδια είχε δεχτεί τηλεφώνημα όπου κάνεις δεν της μιλούσε, αλλά ακουγόταν μόνο κλασική μουσική «κάτι σαν εμβατήριο», κάτι που η ίδια  εξέλαβε ως απειλή και προειδοποίηση.  

Συνήγορος υπεράσπισης: Ξέρετε άτομα που να δόθηκε εντολή επειδή έφυγαν;

Προστατευόμενη μάρτυρας: Μάλιστα. Ο Δ. Ζαφειρόπουλος, που διαφώνησε για ιδεολογικούς λόγους. Δυο αγόρια από τον πυρήνα μου που δεν θυμάμαι, ο ένας είχε μια ένσταση για τον Χίτλερ.
 
Συνήγορος υπεράσπισης: Ενημερωνόσασταν από το ίντερνετ για την εξέλιξη της υπόθεσης της Χ.Α.;

Προστατευόμενη μάρτυρας: Ναι. Από καθαρή περιέργεια και ανησυχία.

Συνήγορος υπεράσπισης: Περιέργεια καταλαβαίνω, ανησυχία γιατί;

Προστατευόμενη μάρτυρας: Λόγω του θανάτου Φύσσα. Με συντάραξε πιο πολύ από τους άλλους επειδή ήξερα τα πρόσωπα. Είχε ακουστεί ο Λαγός και τον ήξερα προσωπικά. Όχι κάποιον άλλο από τους εκεί εμπλεκόμενους. Δεν περίμενα ότι θα προχωρούσαν σε τέτοιου είδους θάνατο, επειδή τους ήξερα προσωπικά.
 
Η ιερή εντολή Κασιδιάρη και το πραγματικό «δεξί χέρι» του Αρχηγού

«Τα πάντα στους χώρους της Χ.Α. όλα διακατέχονται από το τυπικό και την ιεραρχία» είπε σε άλλο σημείο της κατάθεσης της η προστατευόμενη μάρτυρας, ενώ στο κάδρο των σημαντικών προσώπων που διαδραματίζουν ρόλο στη ΧΑ μπήκε ο Γιάννης Βουλδής που η μάρτυρας υπέδειξε ως «το πραγματικό δεξί χέρι του Μιχαλολιάκου» και διευκρίνισε:
«Όχι με την έννοια του υπαρχηγού. Δεν υπήρχε υπαρχηγός. Γιατί όποιος πλησιάζει κοντά στον αρχηγό το κεφάλι του κόβεται, όπως έγινε με τον Ζαφειρόπουλο και τον Περίανδρο. Όλοι ξέραμε ότι το μοναδικό άτομο που ήταν δεύτερο και που ποτέ δεν φαινόταν και γι' αυτό είναι εκεί που είναι, ήταν ο Βουλδής. Ήταν ξεχωριστός δίπλα στον αρχηγό, είχε άποψη και λόγο στις διαδικασίες, οι εκτιμήσεις και οι απόψεις του σεβαστές. Σε θέματα όπως τους πυρήνες, που είμαι σε θέση να γνωρίζω, στο κομμάτι της σκληραγώγησης στα βουνά της Αττικής, και σε ιδεολογικά θέματα. Είχε πολύ μεγάλη οικειότητα. Φαινόταν. Αν μιλούσες μαζί του, ήταν σαν να μιλάς με τον αρχηγό. Ήταν σεβαστός. Ήταν σημαίνον πρόσωπο στην ΧΑ»

Συνήγορος υπεράσπισης: Σε δράσεις νόμιμες;

Προστατευόμενη μάρτυρας: Σε δράσεις που μπορούσαν να εξελιχθούν σε τραυματισμούς. Ξέρω τέτοια περιστατικά, όπως του μουντιάλ, με τους Αλβανούς.

Συνήγορος υπεράσπισης: Φημολογείται ότι άλλα στελέχη της οργάνωσης, ανώτατα, είχαν ταυτότητες ίδιες με του ναζιστικού κόμματος και ξεκινούσαν από το Νο 17. Έχετε δώσει αυτή την κατάθεση ανακριτικά. Πού το ξέρετε αυτό;
 
Προστατευόμενη μάρτυρας: Είδα με τα μάτια μου μια τέτοια ταυτότητα του Βουλδή, λευκού χρώματος, με περίγραμμα μαύρο, με φύλλα ναζιστικά γύρω-γύρω και στο κέντρο τον αετό των SS και τον μαίανδρο. Είχε αρίθμηση 20 ή 21. Έγραφε Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή», ήταν η απάντηση της προστατευόμενης μάρτυρος.
 
«Έριχναν τις αυτοσχέδιες ρουκέτες πάνω τους, άκουγα ανθρώπους να ουρλιάζουν»
 
Η προστατευόμενη μάρτυρας περιέγραψε τα γεγονότα στο παλαιό Εφετείο και την επίθεση των χρυσαυγιτών εναντίον των μεταναστών.

«Εκεί ήμουν, το έβλεπα από τον 6ο και τον 7ο όροφο. Πετούσαν τις ρουκέτες από την ταράτσα στους μετανάστες απέναντι, το έβλεπα αυτό. Ήξερα τι κουβαλούσαν. Αυτές οι ρουκέτες είχαν είπατε σκάγια, δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω. Μικρά μπαλάκια. Και όταν έπεφταν άκουγα ουρλιαχτά και φωνές».

Συνήγορος υπεράσπισης: Η εικόνα που είχατε από τον 5ο και τον 6ο στα θύματα, εξηγείστε την. Βλέπατε να πέφτουν άνθρωποι από τις ρουκέτες;

Προστατευόμενη μάρτυρας: Όχι δεν είδα πέσιμο ανθρώπου κάτω. Αλλά τους είδα να ουρλιάζουν και είδα αίματα. Ήταν φευγαλέες στιγμές.

Συνήγορος υπεράσπισης: Πόσες ρουκέτες;

Προστατευόμενη μάρτυρας: Δεν ξέρω, περίπου 8-10…15 κομμάτια. Δεν ξέρω με ποια τακτική τις ρίχνανε. Εγώ είδα 2-3 τέτοιες καταστάσεις, να σκάνε τέτοιες ρουκέτες σε ανθρώπους.

Οι μετανάστες προσπάθησαν να προστατευτούν βάζοντας στρώματα στα παράθυρα, ενώ επιχειρούσαν ν’ αμυνθούν στην επίθεση που δέχονταν από τους χρυσαυγίτες με όσα αντικείμενα βρίσκονταν μέσα στα δωμάτια, όπως περιέγραψε η μάρτυς.

Η κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος ολοκληρώθηκε την Τετάρτη. Από την υπεράσπιση που την εξέτασε αντιμετωπίστηκε όπως και οι προηγούμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες με ειρωνική διάθεση, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ειπώθηκε το όνομα της από την υπεράσπιση εντός της αίθουσας, άγνωστο αν αντιστοιχεί πραγματικά στο πρόσωπο που καταθέτει. Τη στιγμή μάλιστα που η αλλοίωση της φωνής την προστατευόμενης μάρτυρος χάθηκε, πιθανόν λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος και το δικαστήριο ελάχιστα πριν διακόψει προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα, συνήγορος υπεράσπισης απευθυνόμενος στην έδρα είπε: «Δεν χρειάζεται κυρία Πρόεδρε, ξέρουμε ποια είναι».

Από την ΕΘΕΛ αποσπασμένος στα γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων για την υποδοχή 
 
Κατά την διάρκεια που οι τεχνικοί προσπαθούσαν να λύσουν το τεχνικό πρόβλημα προσήλθε να καταθέσει ο Χρυσάφης Γωγουσάκης, οδηγός της ΕΘΕΛ, αποσπασμένος στα γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων.
 
Ο Γωγουσάκης λήθηκε να καταθέσει έπειτα από αίτημα της υπεράσπισης όταν στο πρόσωπο του μάρτυρα αναφέρθηκε κατά την κατάθεσή του ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας λέγοντας ότι τον χρησιμοποιούσε ως οδηγό του ο Κασιδιάρης όταν συναντιόταν με άλλα ηγετικά στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης σε απόκρυφα μέρη νυχτερινές ώρες.
 
Ο Χρυσφ. Γωγουσάκης στην κατάθεση του ανέφερε πως  από τον Αύγουστο του 2012 είναι αποσπασμένος από την ΕΘΕΛ στα κεντρικά γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων, όπου εργάζεται τρεις φορές την εβδομάδα, εξάωρο, στον χώρο υποδοχής. Αρνήθηκε ότι έχει υπάρξει οδηγός του Κασιδιάρη, με τον οποίο -όπως είπε- έχουν φιλικές σχέσεις.
 
Ο αναπληρωτής Εισαγγελέας ωστόσο εξέφρασε την απορία του εξετάζοντας τον μάρτυρα για μια σειρά ζητήματα όπως «πώς γίνεται να είστε αποσπασμένος μόνο για τρεις μέρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες μέρες να μη δουλεύετε, γιατί χρειάζεται οδηγός στην υποδοχή των γραφείων της ΧΑ και στο κυλικείο»
 
Ο Γωγουσάκης που δήλωσε απλός υποστηρικτής της ΧΑ, χωρίς ταυτότητα, απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής παραδέχτηκε ότι ήταν υποψήφιος της ΧΑ σε εκλογές και ότι έχει υπογράψει δήλωση στην οποία ζητάει «να διωχθεί και ο ίδιος με βάση τον νόμο 187 από τη στιγμή που διώκεται η ΧΑ, ως νόμιμο πολιτικό κόμμα». 
 
Η δίκη είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού όπου μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα θα σχολιαστούν οι μαρτυρικές καταθέσεις από τους συνηγόρους. 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ/ΜΠΕ