Παράνομες απολύσεις και παραβίαση εργατικής νομοθεσίας από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Άντυ Κουκλάδα - Σε παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις εργαζομένων προκειμένου να μην συστήσουν επιχειρησιακό σωματείο και σε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας προχώρησε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπως καταγγέλλει στο www.stokokkino.gr ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος Κώστας Κεχαγιόλου.

07 Δεκεμβρίου 2017 12:06:05

Η εργοδοτική αυθαιρεσία καλά κρατεί. Τον Ιανουάριο του 2015, οι εργαζόμενοι στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προσπάθησαν να συστήσουν επιχειρησιακό σωματείο, με σκοπό φυσικά την προάσπιση των εργασιακών και επαγγελματικών τους συμφερόντων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η διοίκηση να απολύσει αιφνιδιαστικά δύο μέλη του σωματείου που επρόκειτο να δημιουργηθεί, προκειμένου να εμποδίσει τη σύστασή του. 
 
Από τότε ξεκίνησε ο διαρκής αγώνας τους να δικαιωθούν, αφού προσέφυγαν στην επιθεώρηση εργασίας και το αρμόδιο Πρωτοβάθμιο δικαστήριο για να ακυρώσουν τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις τους. Το δικαστήριο τους δικαίωσε και υποχρέωσε το ίδρυμα να τους επαναπροσλάβει και να τους αποζημιώσει για όσο καιρό δεν εργάστηκαν. Παρόλα αυτά, δύο χρόνια αργότερα, το Ίδρυμα αρνείται να τους επαναπροσλάβει. 
 
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παραβιάζει την εργατική νομοθεσία, καθώς οφείλει δεδουλευμένα και απλήρωτες υπερωρίες στους εργαζόμενους, ενώ προχωρά σε απολύσεις προκειμένου να καλλιεργήσει τον φόβο και να μην δημιουργήσουν επιχειρησιακό σωματείο. Όπως είπε στο www.stokokkino.gr, ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος Κώστας Κεχαγιόγλου, «πρόκειται για ένα Ίδρυμα που έχει παραβιάσει την εργατική νομοθεσία πολλές φορές και κατά διαστήματα έχει αφήσει τους εργαζόμενους απλήρωτους για πέντε, έξι ή και επτά μήνες». 
 
Στην συνέχεια, οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο υπουργείο Εργασίας για να βρεθεί συμβιβαστική λύση μέσω τριμερούς συνάντησης. Ωστόσο η διοίκηση του Ιδρύματος δεν παρευρέθηκε σε καμία από τις δύο συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί. Ο κ. Κεχαγιόγλου,  επισήμανε ότι «πλέον περίπου 80 εργαζόμενοι έχουν παραμείνει στο Ίδρυμα», τονίζοντας ότι «η διοίκηση του Ιδρύματος προσπαθεί με κάθε μέσο να αποτρέψει δημοκρατικές διαδικασίες». Ο ίδιος ανέφερε ότι «ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, κ. Νεφελούδης κάνει και άλλη προσπάθεια να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση τις επόμενες μέρες μεταξύ υπουργείου – διοίκησης και εργαζομένων», ενώ αν δεν γίνει αυτό, ο κ. Κεχαγιόγλου υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για να εφαρμοστεί η νομιμότητα. 
 
Ήδη η άρνηση της διοίκησης να εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία, έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, αφού οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει πολλές φορές σε κινητοποιήσεις έξω από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ωστόσο αυτό που είπε ο κ. Κεχαγιόγλου είναι ότι «θα προσπαθήσουμε να μπλοκάρουμε την πρόσβαση της εταιρείας σε δημόσιο χρήμα, καθώς σύμφωνα με τον νόμο, όποιος δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία, δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει χρηματοδότηση από το κράτος».
 
Τέλος, όπως ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, 35 ομοσπονδίες, σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων που εκφράζουν την συμπαράστασή τους στους απολυμένους συνδικαλιστές «Αυτός ο αγώνας, δεν είναι αγώνας δύο ανθρώπων. Είναι αγώνας ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας, που θέλει να ισοπεδώσει το εργατικό κίνημα».