Από το αρχείο του 105,5: Ο Σπύρος Ασδραχάς μιλάει Στο Κόκκινο

«Προσωπικά εγώ δεν σκέφτηκα να ασχοληθώ με μεγάλες προσωπικότητες, όπως βασιλιάδες, μεγάλους πολιτικούς, μεγάλους οικονομικούς συντελεστές, αλλά με αυτούς που επιτρέπουν την ανάδειξη αυτών των μεγάλων, πρόκειται για τα άφωνα πρόσωπα της ιστορίας τα οποία μέσα από τις διαδρομές του επαναστατικού άρα απελευθερωτικού κινήματος  απέκτησαν ταξική αυτοσυνειδησία», έλεγε ο Σπύρος Ασδραχάς στον 105,5 και την «Ιστορία Στο Κόκκινο». Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή.

12 Δεκεμβρίου 2017 13:00:11

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ιστορικούς ο Σπύρος Ασδραχάς, αφήνοντας πίσω του πλούσιο ιστοριογραφικό υλικό.

Τιμώντας την μνήμη του, ο 105,5 Στο Κόκκινο μεταδίδει την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 15:00-16:00 σε επανάληψη την εκπομπή «Ιστορία στο Κόκκινο», του Νοεμβρίου του 2014, όπου συνομιλούν ο Σπύρος Ασδραχάς, η Άννα Ματθαίου και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης.

«Προσωπικά εγώ δεν σκέφτηκα να ασχοληθώ με μεγάλες προσωπικότητες, όπως βασιλιάδες, μεγάλους πολιτικούς, μεγάλους οικονομικούς συντελεστές, αλλά με αυτούς που επιτρέπουν την ανάδειξη αυτών των μεγάλων, πρόκειται για τα άφωνα πρόσωπα της ιστορίας τα οποία μέσα από τις διαδρομές του επαναστατικού άρα απελευθερωτικού κινήματος  απέκτησαν ταξική αυτοσυνειδησία», έλεγε τότε ο Σπύρος Ασδραχάς Στο Κόκκινο. 

Ο Σπύρος Ασδραχάς γεννήθηκε στο Αργοστόλι, το 1933, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και στην École Pratique des Hautes Études, στο Παρίσι.

Δίδαξε σε πανεπιστήμια στο Παρίσι τη δεκαετία του 1970 και του 1980.

Αργότερα εργάστηκε στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών και στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, στα οποία διετέλεσε πρόεδρος το διάστημα 2004-2012, μετά τον θάνατο του Φίλιππου Ηλιού.

Ακούστε: