Ν. Ξυδάκης: Ιστορικός διάδρομος ευκαιριών για τα Σκόπια και την Ελλάδα - Τακτικισμοί οι δηλώσεις Άδωνι

Η εντυπωσιακή μετάλλαξη της ηγεσίας της ΠΓΔΜ μπορεί να οδηγήσει στο να ξεπεραστούν τα τείχη που υψώθηκαν τα τελευταία χρόνια, από τα οποία ωφελήθηκαν μόνο πολιτικοί που έκαναν καριέρα στο μυωπικό εθνικισμό και έμποροι που πλούτισαν με το λαθρεμπόριο, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Η λογική του «φέρ' το και θα δούμε, εγώ δεν έχω άποψη» του Άδωνι Γεωργιάδη είναι απλός τακτικισμός, όπως σχολίασε.

03 Ιανουαρίου 2018 14:20:43

Σχολιάζοντας την δήλωση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αφορά την κυβέρνηση, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι «πρόκειται περί τακτικισμού, το "φέρ' το και θα δούμε, εγώ δεν τοποθετούμαι, δεν έχω άποψη"».
 
Θύμισε ότι «και στη δεκαετία του 1990, όταν είχε τεθεί -με την τότε σφοδρότητα- το θέμα του ονόματος, αλλά και όλης της ανακατάταξης των Βαλκανίων, όλη η τότε Αριστερά ήταν πολύ σαφώς τοποθετημένη -και στις αναλύσεις της, υπέρ μίας καθαρής λύσης. Είχε φτάσει πολύ κοντά τότε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με υπουργό Εξωτερικών τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και τότε χάθηκε μία ευκαιρία. Ακολούθησαν εμπάργκο, κάποιοι έγιναν πολύ πλούσιοι από τους αποκλεισμούς, κάποιοι έκαναν πολιτικές καριέρες πάνω σε μία ρητορική αδιέξοδη, που είχε αρκετή κουτή εχθροπάθια χωρίς κανένα διπλωματικό κέρδος, καμία πολιτική ενόραση. Διάφοροι μεγάλοι μακεδονάρχες έλεγαν ότι θα καταστραφεί αυτό το κράτος και θα εξαφανιστεί. Πέρασαν 25 χρόνια, το κράτος είναι εκεί, είναι ασθενές, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και περιβάλλον καλής γειτονίας». 
 
Ο κ. Ξυδάκης τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα παραμένει, όλα αυτά τα χρόνια, το ισχυρότερο κράτος στην περιοχή, από όλες τις απόψεις (πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, ακόμη και στην κρίση το ΑΕΠ της είναι πολλαπλάσιο των γειτόνων). Όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα ήταν το προκεχωρημένο φυλάκιο σε στρατιωτικές συμμαχίες, πολιτικές συμμαχίες, μέλος διάφορων σχηματισμών, με αυξημένη διπλωματική επιρροή ... που με τους γείτονες δεν την ασκήσαμε αυτή την επιρροή, μάλλον εξασθένησε. Το μεγάλο σχέδιο εξάπλωσης της ελληνικής οικονομίας στις όμορες χώρες "βγήκε" μεν, αλλά περιορίστηκε από την κρίση και διάφορους άλλους παράγοντες». 
 
«Όλη αυτή η διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων μηνών, οι πολύ καλές σχέσεις και με τη Βουλγαρία που προσβλέπει στην Ελλάδα και έχει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, με τη Ρουμανία έχουμε πολύ καλή σχέση, ενώ φαίνεται ότι μπαίνει σε μία ιδιαίτερα θερμή περίοδο η πάντα καλή σχέση με τη Σερβία. Με την Αλβανία υπάρχει πάντα ένα αγκαθάκι ... θα εξομαλυνθεί και αυτό όταν καταλάβει η αλβανική ηγεσία ότι δεν είναι προς το συμφέρον της να επιδεικνύει κάποιες συμπεριφορές ψευδολεονταρισμού», συνέχισε ο ίδιος.
 
Χαρακτήρισε «εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει με την FYROM, διότι μετά από πολλά χρόνια άγονου αλυτρωτισμού και επιθετικής ρητορείας (χωρίς κάτι βαθύτερο, μίσος ή εχθροπάθεια) έχουμε μία πολύ μεγάλη μεταλλαγή μετά το περασμένο Καλοκαίρι. Ανοίγει ένας διάδρομος ευκαιριών, με σοβαρότητα, σεβασμό του ενός προς τον άλλον και κατανόηση για να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα ανοίξει έναν άλλο ιστορικό διάδρομο και για τις δύο χώρες».
 
«Είναι πολύ μεγάλη ιστορική ευκαιρία για τα Σκόπια, αλλά και για την Ελλάδα να έχει έναν γείτονα φιλικό, ήρεμο ... οι κάτοικοι τους λατρεύουν και την Ελλάδα και τους Έλληνες ... είναι προς το συμφέρον όλων. Θα πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια, τα τείχη που είχαν υψωθεί τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν ωφελήθηκε, πέραν πολιτικών που έκαναν καριέρα πάνω σε ένα μυωπικό εθνικισμό, εμπόρων καυσίμων ή άλλων που εκμεταλλεύονταν το εμπάργκο, έκαναν λαθρεμπόριο και έγιναν πλούσιοι. Πέραν αυτών, κανείς άλλων, ούτε οι λαοί στις δύο πλευρές των συνόρων», κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.

Ακούστε: