Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Άντυ Κουκλάδα - Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ το "παρών" έδωσαν μεταξύ άλλων φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Μικρή ένταση έξω από τη Βουλή. Η ρύθμιση δεν συνιστά κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, τόνισε από την Βουλή η υπ. Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

12 Ιανουαρίου 2018 17:13:25

Σε απεργιακό “κλοιό” βρέθηκε σήμερα η χώρα, ενόψει της ψήφισης του επίμαχου πολυνομοσχεδίου στην Βουλή την προσεχή Δευτέρα, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις την την αλλαγή του τρόπου λήψης απεργιακών αποφάσεων από τα πρωτοβάθμια σωματεία. 
 
Το ΠΑΜΕ, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να πάρουν μαζικά και αποφασιστικά μέρος στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που κήρυξαν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.
 
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από τις 12:00 στην Ομόνοια, ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς την Βουλή, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην απεργία, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αποτροπή των πλειστηριασμών, φωνάζοντας συνθήματα όπως “τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμποδίστε πια τους πλειστηριασμούς”. 

 
Κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου, μέλη του ΠΑΜΕ έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία έδωσαν ένα μήνυμα αλληλεγγύης για την άμεση απελευθέρωση των Παλαιστίνιων Πολιτικών Κρατουμένων, ενώ κρατούσαν πλακάτ με σύνθημα “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”. 
 
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε ότι “τους είχαμε προειδοποιήσει. Έσπειραν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες”, ενώ πρόσθεσε ότι “και η τροπολογία για την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργίακαι οι πλειστηριασμοί ακόμα και στην πρώτη κατοικία και όλα τα αντεργατικά μέτρα που περιέχονται σε αυτό το αισχρό πολυνομοσχέδιο, θα μείνουν ανενεργά και θα καταργηθούν στην πράξη από το ίδιο το λαϊκό κίνημα, μέχρι την οριστική κατάργησή του από την ταξική πάλη και την λαϊκή συμμαχία”. Τέλος, υπογράμμισε ότι “συνεχίζουμε κάθε μέρα δυναμικά, αγωνιστικά, ταξικά γιατί μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει μπροστά ο λαός μας”.
 
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι “υλοποιεί κατά γράμματις παραγγελίες του μεγάλου κεφαλαίου, φέρνοντας νέο γύρο ασφυκτικών μέτρων 'δημοσιονομικής προσαρμογής' αλλά και καταστολής των εργατικών-λαϊκών αγώνων, με προμετωπίδα το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία”. 
 
Έφη Αχτσιόγλου: Η ρύθμιση δεν συνιστά κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας
 
Την ίδια ώρα, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επανέλαβε από τη Βουλή ότι η κυβερνητική ρύθμιση δεν συνιστά κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, αλλά επηρεάζει μόνο τον κανόνα της απαρτίας όταν συγκαλείται συνέλευση στα πρωτοβάθμια σωματεία και δεν επηρεάζονται τα πανελλαδικής έκτασης σωματεία, ούτε οι δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Παράλληλα, μιλώντας στο βήμα της Βουλής, διευκρίνισε ότι το “50 συν 1” που προβλέπεται στη διάταξη αφορά την απαρτία κατά τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και όχι στην λήψη απόφασης για απεργία. 
 
Μικρής έντασης επεισόδια μπροστά από την Βουλή
 
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της πορείας στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, σημειώθηκε μικρή ένταση έξω από την Βουλή. Διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, φωνάζοντας συνθήματα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί, οι οποίες προχώρησαν σε χρήση χημικών. 

 
Στο μεταξύ, κατά την διάρκεια της έντασης, άγνωστοι επιτέθηκαν με γροθιές σε δημοσιογράφο που κάλυπτε τα γεγονότα, ο οποίος ευτυχώς δεν τραυματίστηκε. 
 
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την Δευτέρα
 
Παράλληλα, την Δευτέρα, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, αναμένεται να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 12:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας, συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή, στις 17:00 στο Σύνταγμα δίνουν “ραντεβού” ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί εκ νέου στις 18:00 στην Ομόνοια. 

Φωτογραφίες : ΑΠΕ - ΜΠΕ/ Θανάσης Καμβύσης