«Στρατηγικός στόχος» η διερεύνηση μίας ευρείας προοδευτικής συμμαχίας απέναντι στο ακροδεξιό κύμα

Στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε διερευνήσει επαρκώς τα όρια μίας ευρείας προοδευτικής συμμαχίας βάσει αρχών, αναγκών και δεσμεύσεων, πρέπει να είναι από τους στρατηγικούς πολιτικούς στόχους της δημοκρατικής Αριστεράς, απέναντι στο ακροδεξιό κύμα στην Ευρώπη βλέπουμε να εμφανίζεται και στην Ελλάδα, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

02 Μαρτίου 2018 10:43:55

«Είναι ενθαρρυντικό ότι από πολλούς πολίτες που δεν είναι καν συμπαθούντες τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μία ενστικτώδης αντίδραση» στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να πείσει τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής με κραυγές που ουσιαστικά μεταφράζονται στο «Η Ακροδεξιά είμαι εγώ», σημείωσε ο κ. Ξυδάκης, «οι νουνεχείς καταλαβαίνουν ότι αυτά δεν στηρίζονται παρά μόνο σε μία λύσσα επιστροφής στην εξουσία, νομής του κράτους που θεωρούν ιδιοκτησία τους, θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μαγαζί τους».
 
Εκτίμησε παράλληλα ότι μέχρι τώρα, «στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε διερευνήσει επαρκώς τα όρια μίας ευρείας προοδευτικής συμμαχίας, εκεί πρέπει να είναι ένας από τους στρατηγικούς πολιτικούς στόχους της δημοκρατικής Αριστεράς» και υπογράμμισε ότι «η δημοκρατική συμμαχία θα πρέπει να είναι βάσει αρχών, αναγκών και δεσμεύσεων, όχι νομής μίας μικροεξουσίας, διότι δεν θα διαρκέσει» αλλιώς, απέναντι σε «αυτό το ακροδεξιό κύμα που σαρώνει στην Ευρώπη και βλέπουμε να εμφανίζεται και στην Ελλάδα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και αφετηρίες σε κάθε χώρα».
 
«Είναι καθήκον των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων να διαβάσουν αυτή την πραγματικότητα και να αντιδράσουν. Δεν είναι το να λέμε μόνο "οι άλλοι είναι κακοί". Εμείς τι κάνουμε; Ο άλλος είναι ρεβανσιστής, λυσσασμένος, προπηλακίζει, βρίζει. Πρέπει να σκεφτούμε αρκετά πράγματα και σε σχέση με την κοινωνία και τις κοινωνικές συμμαχίες. Ποια κοινωνικά υποκείμενα εκφράζουμε, με ποια συνέπεια και ποια προοπτική μακροπρόθεσμα; Να αντιληφθούμε ότι η κρίση έχει προκαλέσει βαθείς, φανερούς ή λανθάνοντες κοινωνικούς μετασχηματισμούς, έχει φτιάξει έναν ορίζοντα επισφάλειας και χαμηλών προσδοκιών σε μεγάλα στρώματα της κοινωνίας. Να είμαστε διαρκώς σε συνομιλία με τον κόσμο, να αφουγκραζόμαστε και να ακούμε με μεγάλο σεβασμό και ταπεινότητα αυτό που έχει να πει ο κάθε πολίτης. Αυτό είναι το ιστορικό μας καθήκον», κατέληξε.

Ακούστε: