Νέα Δημοκρατία: Εξωτερική πολιτική ανευθυνότητας και λαϊκισμού

Του Χρήστου Αλεξίου

08 Μαρτίου 2018 11:37:19

Παρ’ ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας των εθνικών συμφερόντων, και να καλλιεργεί την εικόνα ότι, πλην της Δεξιάς, όλοι οι άλλοι, ούτε λίγο ούτε πολύ είναι «εθνομηδενιστές», το τελευταίο διάστημα αποδεικνύεται δραματικά κατώτερη των περιστάσεων. Ετσι, στην προσπάθειά της να καλύψει το έλλειμμα πολιτικής της, αναλώνεται σε πλειοδοσία υπερπατριωτισμού, και, αντί να συμβάλλει στην οικοδόμηση της εθνικής ενότητας, την τορπιλίζει. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο, οπότε όλα τα μεγάλα «μέτωπα» της εξωτερικής πολιτικής είναι ανοικτά, οι –αναμφισβήτητα- σοβαρές και δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ενώ η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται διαρκώς.
 
Η ΝΔ τοποθετείται απέναντι σε όλα τα καυτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ομφαλοσκοπώντας, με το βλέμμα, όχι απλά στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας και στην αλίευση πολιτικής πελατείας, αλλά με κριτήρια επιπέδου καφανειακής κουβεντούλας, στο πλαίσιο των εσωκομματικών αντιπαραθέσεών της, και της προβολής του τάδε ή του δείνα στελέχους της. Εσχάτως, τα ηνία στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής για λογαριασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνει να διεκδικεί η κ.Ντόρα Μπακογιάννη. Ενώ εδώ και πολύ καιρό, η ηγεσία της ΝΔ, με επικεφαλής τον αδελφό της, κ.Κυριάκο Μητσοτάκη, της έχει παραχωρήσει την αρμοδιότητα σε θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης, η ίδια το τελευταίο διάστημα υπερσκελίζει εμφανώς τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κ.Γιώργο Κουμουτσάκο, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την υποβολή κοινοβουλευτικών ερωτήσεων αποκλειστικά για εθνικά και εξωτερικά ζητήματα. Μάλιστα, είναι αυτή που, πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της κλειστής ενημέρωσης που έκαναν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, κ.κ.Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης, τοποθετήθηκε για λογαριασμό του κόμματος στο θέμα των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού. Όλα δείχνουν ότι η κ.Μπακογιάννη μάλλον επιθυμεί διακαώς να επιστρέψει στα παλιά, γνώριμα «λημέρια» της, σε αυτά της εξωτερικής πολιτικής, από τα οποία έχει παραγκωνιστεί.
 
Στα χνάρια του Αδωνι
 
Ετσι, ο «ριγμένος» Γιώργος Κουμουτσάκος καλείται να αρκεστεί σε έναν δευτεροκλασάτο ρόλο και στα ψίχουλα της δημοσιότητας που του δίδει κάτι τέτοιο. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών του Κοινοβουλίου για τα κρίσιμα εθνικά θέματα, και ενώ βρίσκονται σε ομηρεία οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί, ο κ.Κουμουτσάκος, αντί να παρακολουθήσει την εξαντλητικά αναλυτική ενημέρωση που έκανε ο κ.Κοτζιάς, την περισσότερη ώρα απουσίαζε από την αίθουσα. Φαίνεται πως τον ενδιέφερε πιο πολύ να μοιράσει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες την παρέμβασή του και την κριτική που υποστήριζε ότι έκανε προς τον υπουργό Εξωτερικών, παρά να παρακολουθήσει την ενημέρωση που η ίδια η Νέα Δημοκρατία είχε «μετ’ επιτάσεως» ζητήσει να γίνει. Μόνον που τέτοια παρέμβαση ουδέποτε έκανε, σύμφωνα με όσα διαβεβαιώνουν βουλευτές που παρίσταντο στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε είναι εμφανές ότι το μόνο που ενδιέφερε τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, ήταν απλά να βγει το όνομά του στα Μέσα Ενημέρωσης. Κάτι που δείχνει τον βαθμό της «σοβαρότητας», με τον οποίο αντιμετωπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση τόσο σοβαρά θέματα.
 
Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση είχε συμφωνηθεί να είναι κεκλεισμένων των θυρών και, ως εκ τούτου, η ενημέρωση να είναι «εμπιστευτική». Παρά ταύτα, ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, την μετέτρεψαν σε σουρωτήρι διαρροών. Φαινόμενο, βέβαια, συνηθισμένο. Πλην, όμως, υποδηλώνει παντελή ανευθυνότητα, ειδικά από τη στιγμή που η ενημέρωση περιελάμβανε πολλές εμπιστευτικές πληροφορίες, και ενώ κάθε τρείς και λίγο μερίδα της αντιπολίτευσης, με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταγγέλλει την κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών για «μυστική διπλωματία», καθώς και για «μη ενημέρωση» των πολιτικών κομμάτων. Βέβαια, τα ίδια υποστήριζε η ΝΔ και για το Σκοπιανό, αλλά, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ.Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα, η ΝΔ επέλεξε να συμπεριφερθεί ως απατημένη σύζυγος, κάνοντας μούτρα.
 
Εν τέλει, η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κόπτεται για τα εθνικά θέματα και την σοβαρότητα με την οποία πρέπει να γίνεται η διαχείρισή τους, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στην καλύτερη περίπτωση, εξαντλεί την παρέμβασή της σε μια «φανταχτερή» ανάρτηση κάποιου βουλευτή της στο twitter. Προφανώς, η «σχολή Αδωνι» έχει καταφέρει να αποκτήσει πολλούς «μαθητές» στο κόμμα. Η ηγεσία του, πάντως, σκόπιμο είναι να γνωρίζει ότι εξωτερική πολιτική με ορίζοντα τα «σύνορα» της Πειραιώς και του Ταύρου, δεν ταιριάζει σε ένα σοβαρό κράτος – μέλος της ΕΕ, και μάλλον σε επαρχιώτικες, ξεπερασμένες συνταγές παλαιών πολιτικάντηδων παραπέμπει.
 
Γκάφες
 
Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η κ.Μπακογιάννη συμπεριφέρθηκε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα από αρκετούς βουλευτές του κόμματός της και άλλων πολιτικών χώρων, αφού, παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες της εντός της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, αν μη τι άλλο τοποθετήθηκε επί της ουσίας της ενημέρωσης που παρείχε ο κ.Κοτζιάς. Βέβαια, είναι εμφανή τα μεγάλα κενά που έχει, εξαιτίας προφανώς της απουσίας της από τον χειρισμό των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Κάτι που έγινε φανερό, όταν στην πρόσφατη απάντηση που της έδωσε ο κ.Κοτζιάς στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση που η βουλευτής είχε καταθέσει για τις ελληνοαλβανικές συνομιλίες, πιάστηκε επανειλημμένως ανενημέρωτη και «αδιάβαστη» ως προς τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί από το 2009, οπότε η ίδια, ως υπουργός Εξωτερικών, υπέγραψε μια συμφωνία με τα Τίρανα, η οποία δυστυχώς σήμερα αποτελεί «συμφωνία – φάντασμα».
 
Πάντως, παρ’ ότι η κ.Μπακογιάννη υποπίπτει σε πλειάδα ολισθημάτων, με πλέον χαρακτηριστικό να αποφεύγει να διατυπώσει σαφώς θέση για το Σκοπιανό, τουλάχιστον δεν κάνει τα χοντροκομμένα λάθη του κ.Κουμουτσάκου. Ως γνωστόν, ο τελευταίος, από τη μια καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό, αλλά ταυτόχρονα τηρεί σιγή ιχθύος για το ότι, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει δημόσια το 2007, ως εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών (υπουργός τότε ήταν η κ.,Μπακογιάννη), η τότε κυβέρνηση δεχόταν σαν βάση διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια την ονομασία «Μακεδονία (Σκόπια)». Δηλαδή, ό,τι χειρότερο για την ελληνική πλευρά. Μια ονομασία που η σημερινή κυβέρνηση, δια στόματος τόσο πρωθυπουργού, όσο και υπουργού Εξωτερικών, έχει απορρίψει ρητά και κατηγορηματικά. Η κ.Μπακογιάννη, επίσης, ως πιο έμπειρη, έχει αποφύγει γκάφες τύπου Κουμουτσάκου, οπότε ο δεύτερος, εν τη ρύμη του αντιπολιτευτικού οίστρου του, εξέδιδε ανακοινώσεις ακόμη και για ανύπαρκτες δηλώσεις (fake news) κατά της Ελλάδος που εφέρετο να έκανε προ μηνών ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντυ Ράμα.
 
Αντιπολιτευτικός «ακτιβισμός»
 
Στελέχη της ΝΔ και ορισμένων άλλων κομμάτων δείχνουν να συμπεριφέρονται στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής μάλλον «ακτιβιστικά», και με στόχο να αποσπάσουν κάποια δευτερόλεπτα δημοσιότητας στην TV, παρά ως υπεύθυνοι πολιτικοί, ειδικά αυτή την περίοδο που απαιτείται νηφαλιότητα, ψυχραιμία, επιφυλακή, εγρήγορση, αποφασιστικότητα, και, προ πάντων, εθνική ενότητα. Ρηχή αντιπολίτευση και ξύλινη καταγγελτική γλώσσα σε κάθε πρωτοβουλία που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση στα εθνικά θέματα, μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος «να ρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ», ουσιαστικά μετατρέπει το πολιτικό σκηνικό της χώρας σε «όμηρο» του Ερντογάν και ορισμένους πολιτικούς σε μακρύ χέρι του μέσα στην Ελλάδα.