«Anacarbit - Ο Βιτγκενστάιν σε Αντίλογο» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στην Αθήνα

Μανόλης Πολέντας - Μετά την επιτυχία που γνώρισε στα Γιάννενα, η θεατρική παράσταση «Anacarbit - Ο Βιτγκενστάιν σε Αντίλογο» που ανεβάζει η Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ταξιδεύει για την Αθήνα μόνο για δύο παραστάσεις στις 12 και 13 Μαρτίου.

08 Μαρτίου 2018 12:07:43

Όποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία του Γιάννη Θωμά δεν θα ήταν δύσκολο να συμπεράνει πως όποια αρετή συνεπάγεται ο όρος καλλιτέχνης/ηθοποιός αρμόζει στην περίπτωσή του.

Θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που συναντιόμασταν στο θρυλικό ΤΡΑΜ, το μπαράκι πάνω από τον κινηματογράφο ΑΛΦΑΒΙΛ (μου φαίνεται πως πλέον είναι ρεστοράν) που τότε διαχειριζόταν ένας άλλος πραγματικός καλλιτέχνης, ζωγράφος/γλύπτης από τα Χανιά, ο Αντώνης Νταγαδάκης, και θυμάμαι πόση εντύπωση μου έκαναν οι απόψεις του γενικώς στις συζητήσεις που κάναμε μέχρι τις πρωινές ώρες. 
 
Αρκετά χρόνια αργότερα ανακαλύπτω πως, σε συνεργασία με την Όλγα Ζήση (η οποία έχει αποκτήσει τα φόντα που απαιτούν δύσκολα εγχειρήματα στο θέατρο από λαμπρές σπουδές στη Νέα Υόρκη), κατεβαίνουν στην Αθήνα για δύο παραστάσεις ενός έργου που σε προκαλεί από τον τίτλο και μόνο: «Anacarbit-Ο Βιτγκενστάιν σε Αντίλογο».
 
Μετά την επιτυχία που γνώρισε στα Γιάννενα, η παράσταση  που ανέβασε η Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ταξιδεύει για την Αθήνα για δύο μόνο παραστάσεις την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 12 και 13 Μαρτίου.
 
Το έργο είναι βασισμένο στα βιβλία του Γιαννιώτη επιστήμονα και συγγραφέα Δημήτρη Βαρτζιώτη, «Σχόλια σε στοχασμούς του Ludwick Wittgenstein» και «Ανακρούσεις» που διερευνούν τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων και της αλήθειας στο πλαίσιο των σύγχρονων ιδεών σχετικά με τις λέξεις, τα μαθηματικά και τη φυσική. 
 
Η παράσταση παρουσιάζει στους θεατές ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως: θερμοδυναμική, αλγόριθμους υπολογιστών, fractals τη δυναμική του πληθυσμού, θεωρία του χάους σε αντίθεση με τον ντετερμινισμό (ιδίως στο πλαίσιο του έρωτα και του θανάτου), το σχεδιασμό του τοπίου, ρομαντισμός εναντίον κλασικισμού, και τη λογοτεχνία (κυρίως ποίηση).
 
Ο συγγραφέας παρουσιάζει στο ακροατήριό του τα παραπάνω θέματα με αρκετές και εξαιρετικά περίπλοκες μαθηματικές και επιστημονικές έννοιες με ένα πολύ ευφυή τρόπο. 
 
Το έργο αποτελείται από αντιπαραθέσεις στοχασμών πάνω στις λέξεις (λογοτεχνία) και αριθμούς (μαθηματικά), αντιμετωπίζοντας τον μεγάλο επιστήμονα και φιλόσοφο Wittgenstein, πότε αστεία και πότε σοβαρά. Τολμά να αποδείξει ότι οι λέξεις και οι αριθμοί προέρχονται από το ίδιο μέρος του εγκέφαλου και χρησιμοποιεί αυτές τις θεωρίες και ιδέες για να φωτίζει τις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων, προσθέτοντας την δριμύτητα τους.
 
Η παράσταση «Anacarbit-Ο Βιτγκενστάιν σε Αντίλογο», ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Όλγας Ζήση, τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Μαρτίου, στο Θέατρο «Αθηνά» (Πατησίων και Δεριγνύ 10), στις 21:00.

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (άνω των 65, φοιτητές, μαθητές), 10 ευρώ (ΑμεΑ, άνεργοι). 

Συντελεστές: 
Συγγραφέας: Δημήτρης Βαρτζιώτης
Θεατρική διασκευή: Γιάννης Θωμάς
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Όλγα Ζήση
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Γκοντού
Μουσική Επιμέλεια: Θεμιστοκλής Μαγκριώτης
Σχεδιασμός Ήχου: Δημήτρης Καραγεώργος
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Κορδέλλας
Interactive Video: Κώστας Σταυρουδάκης
Σχεδιασμός Αφίσας: Λάρα Βαρτζιώτη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρκος Πούλης
Βίντεο-Φωτογραφίες: Μενέλαος Συκοβέλης.

Ερμηνεύουν:
Λούντβιχ Βιτγκενστάιν: Γιάννης Θωμάς
Νεαρός Επιστήμονας: Στέλιος Νίνης
Γεωμετρία: Χριστίνα Γκάσιου
Λέξη: Λάουρα Τσιάτη
Σοπράνο: Στέλλα Ζυγούρα.