Πιο κοντά σε σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσία στη Συρία

Του Χρυσόστομου Λουκά

13 Μαρτίου 2018 14:00:00

Χωρίς καμία περιστροφή ο Ρώσος επιτελάρχης Βαλέρι Γερασίμοφ έστειλε προειδοποίηση ρωσικού χτυπήματος κατά Αμερικάνων εάν απειληθούν ζωές Ρώσων στρατιωτών και «συμβούλων».

«Υπάρχουν πολλοί Ρώσοι σύμβουλοι, εκπρόσωποι του ρωσικού κέντρου Συμφιλίωσης των Αντιμαχόμενων Πλευρών και Ρώσοι στρατιώτες στη Δαμασκό και σε αμυντικές εγκαταστάσεις στη Συρία» δήλωσε την Τρίτη ο Γερασίμοφ.

Σε περίπτωση που η ζωή τους τεθεί σε κίνδυνο, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα απαντήσουν σε συγκεκριμένο βαθμό και σε «πυραύλους» και στους «εκτοξευτήρες» αυτών, τόνισε ο Ρώσος Επιτελάρχης.

Την ίδια ώρα το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ξεσκέπαζε προβοκάτσια εν τη γενέσει, ανακαλύπτοντας όπως είπε σχέδιο επίθεσης με χημικά όπλα κατά αμάχων με στολές του συριακού στρατού.

Σύμφωνα με την «αποκάλυψη», η αντικαθεστωτική αντάρτικη οργάνωση «Λευκά Κράνη» θα παράσχει τα θύματα αυτού του στημένου χημικού πολέμου ώστε οι Η.Π.Α. μετά να κατηγορήσουν τη Ρωσία για χρήση χημικών και να χτυπήσουν τη Δαμασκό.

Πέρα από τα όποια σενάρια στήνονται στο αιματοβαμμένο πολεμικό θέατρο της Συρίας και ειδικότερα της Γούτα, οι Ρώσοι απάντησαν στην ευθεία απειλή χρήσης βίας της ακραίας Αμερικανίδας διπλωμάτη στον Ο.Η.Ε., της Νίκι Χέιλυ.

Η Χέιλυ προειδοποίησε το Σ.Α. του Ο.Η.Ε. τη Δευτέρα πως αν δεν υπάρξει δράση από τον Ο.Η.Ε., οι Η.Π.Α. είναι έτοιμες να  δράσουν μόνες τους στη Συρία.
Γιατί τώρα; Τους πείραξε άλλη μια απόφαση για εκεχειρία στη Συρία που δεν εφαρμόζεται;

Προφανώς και όχι. Αλλά το καθεστώς Άσαντ κοντεύει να διαλύσει το αντάρτικο που στηρίζει η συμμαχία υπό τις Η.Π.Α. στη Γούτα.

Περικυκλωμένη προ πολλού η ισοπεδωμένη Γούτα, αρχίζει να αποχωρεί - και να υποχωρεί βεβαίως - ο μισθοφορικός στρατός που μεταξύ άλλων διαθέτει και τζιχαντιστές της πρώην Αλ Κάιντα.

Οι Ρώσοι καθημερινά πλέον διαφημίζουν την αποχώρηση αμάχων και ανταρτών από τη Γούτα σε συμφωνίες που έχουν κάνει οι τελευταίοι με τη Μόσχα για ασφαλή έξοδο.

Όσο και αν φωνάζουν Αμερικανοί και Γάλλοι, με το όποιο πρόσχημα – εσχάτως χρήση ή απειλούμενη χρήση  χημικών όπλων, το μέτωπο αντίστασης στον Άσαντ της Γούτα πλησιάζει την ημερομηνία λήξης του.

Στο έλεος του Ερντογάν το Αφρίν

Την ίδια ώρα η Ρωσία έχει αφήσει στο έλεος του Ερντογάν το Αφρίν. Με το πράσινο φως της Μόσχας, ο Ερντογάν πλησιάζει μετά από δυο μήνες σχεδόν σε σχέδιο περικύκλωσης του Κουρδικού καντονιού της Ροζάβα.

Καμία σχέση φυσικά δεν έχει η πρόοδος που διατυμπανίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ή ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος με την πραγματικότητα. Αλλά οι πληροφορίες λένε ότι πράγματι ο τουρκικός στρατός πλησιάζει το Αφρίν και η ισχυρή Κουρδική αντίσταση ετοιμάζεται για παρατεταμένη σύγκρουση.

Καμία διάθεση δεν έχει η Μόσχα να συγκρατήσει τον Ερντογάν στον κουρδικό θύλακα όσο νιώθει την απειλή από τις Η.Π.Α. που στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας.

Το μεγάλο παιχνίδι στη Συρία άλλωστε αφορά ευθέως τις Η.Π.Α., που θέλουν να εδραιώσουν παρουσία εκεί και τη Ρωσία που έχει εδραιωμένη παρουσία στη χώρα με στρατηγική σημασία.

Η Ρωσία έφτασε στο σημείο να φρενάρει την βοήθεια στους Κούρδους του Αφρίν από τον Άσαντ. Όση αυτονομία και αν έχει το κουρδικό στοιχείο (και ζήτημα) στη Συρία και στις εξελίξεις στον υπό διαμόρφωση χάρτη της περιοχής, η συμμαχία του με τους Αμερικανούς τους φέρνει ντε φάκτο σε κόντρα με τα ρωσικά σχέδια εκδίωξης των Αμερικανών από την περιοχή.

Θα βάλουν όμως οι Η.Π.Α. φρένο στον Ερντογάν εφόσον δεν βάζει η Μόσχα;
Η δήλωση Τσαβούσογλου - εν πτήση για Μόσχα - ότι από κοινού Η.Π.Α. - Τουρκία θα επιβλέψουν την αποχώρηση των Κούρδων από το Μάνμπιζ, δείχνει ότι και οι Αμερικανοί έχουν οριοθετήσει τη δράση τους.

Ο πόλεμος στη Συρία για τη Δύση είχε χαθεί πριν καν αρχίσει. Η περιοχή διέθετε και τις περιφερειακές δυνάμεις και την ρωσική υπερδύναμη που έκαναν κουμάντο στις εξελίξεις.

Καθώς η μάχη της Γούτα οδεύει προς κλείσιμο, παρατεταμένο όσο και προδιαγεγραμμένο, η Ρωσία πάει να καθαρίσει ή έστω να ελαχιστοποιήσει την σφαίρα επιρροής των Η.Π.Α. και στα ανατολικά του Ευφράτη.

Οι Κούρδοι είτε θα αιματοκυλήσουν τον στρατό του Σουλτάνου - και με δικό τους φυσικά υψηλό τίμημα - πριν υποχωρήσουν από εδάφη της περιοχής, είτε ένα ευρύτερο ντιλ Η.Π.Α. - Ρωσίας που θα αποτρέψει μεταξύ τους εμπλοκή στη Συρία, θα τους επιτρέψει τη διατήρηση εδαφών που κατέλαβαν μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών.

Ένα ντιλ στο οποίο θα έχει λόγο και ο Ερντογάν.

Φωτογραφία: ΑΜΠΕ