Ανήμερα την Πασχαλιά - Στο κόκκινο

Ανήμερα την Πασχαλιά

Πάσχα για την εκκλησία, Λαμπρή για τους ποιητές, Πασχαλιά για το λαό. Ένα μουσικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα, με τραγούδια παραδοσιακά πασχαλιάτικα, τραγούδια στο πνεύμα και το κλίμα της Άνοιξης, που έχει επίκεντρο το Πάσχα. Στο Κόκκινο, με τη Ντίνα Μπατζιά.

08 Απριλίου 2018 00:01:56

Τραγούδια τελετουργικά και χορευτικά, από τα Πασχαλιάτικα της Δόμνας Σαμίου,  και άλλα παραδοσιακά τραγούδια  από διαφορετικές περιοχές της χώρας, που χρόνια, αιώνες τώρα, ο λαός άλλοτε πονά και μοιρολογά κι άλλοτε χορεύει στις χαρές του και τις φωτεινές στιγμές του.

Οι χοροί της Πασχαλιάς χαρακτηρίζονται από τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού και των ξενιτεμένων που επιστρέφουν. Ξεκινούν μετά τη λειτουργία της Δεύτερης Ανάστασης, το πρωί ή το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στο προαύλιο της εκκλησίας ή στην πλατεία του χωριού. Επαναλαμβάνονται καθημερινά συνεχώς μέχρι και την Τρίτη, σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής ή την Κυριακή του Θωμά.
 
Οι τελετουργίες επιμένουν ακόμη μέσα στην ανοιξιάτικη φύση να «συντρώγουν, να συνπίνουν, ν' ανακαλούν τα πρέποντα τραγούδια για τους αργόσυρτους ιερούς χορούς, να επικοινωνούν με τους ξενιτεμένους, ν' ανασυγκροτούν την κοινότητά τους. Πανηγυρίζουν και οι νεοέλληνες, στη φύση, στα χωριά, καταπατώντας εντέλει το θάνατο και δοξάζοντας τη ζωή.

Χρόνια πολλά!

Ακούστε: