«Έφυγε» ο σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης - Στο κόκκινο

«Έφυγε» ο σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης

Τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα «έφυγε» ο καταξιωμένος και αγαπητός σκιτσογράφος/γελοιογράφος Βαγγέλης Παυλίδης. Η πολιτική κηδεία θα τελεστεί την Τρίτη 10/04 στις 15.00 στον Άγιο Δημήτριο ('παλαιό νεκροταφείο') στην πόλη της Ρόδου.

08 Απριλίου 2018 11:25:20

Ο Βαγγέλης Παυλίδης πέθανε στα 74 του, μετά από πρόβλημα υγείας για το οποίο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ρόδου από τα τέλη Μαρτίου.

Η είδηση έχει προκαλέσει βαθιά λύπη στην κοινωνία της Ρόδου.
Ο Ρ/Σ Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. 

Ήταν 14 του Μάρτη όταν μιλήσαμε στον αέρα μαζί του με αφορμή  
την παρουσίαση των βιβλίων  "Ζήσε όπως ο Δον Κιχώτης" και "Το βιβλίο της ζωής του Μεγάλου Γαργαντούα" του Μάνου Κοντολέων σε εικονογράφηση του Βαγγέλη Παυλίδη. Εικονογράφηση που δούλευε για δυο χρόνια. "Στην εικονογράφηση είμαστε υπηρέτες του κειμένου. Απο 'κει και πέρα έχω και εγώ τη δική μου θεώρηση, τη δική μου ματιά, πάντα όμως κοντά στο βιβλίο" μας έλεγε στον αέρα.

"Η πολιτική επικαιρότητα είναι πάντα εκεί και, όπως το λέει η παροιμία, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Και αν εγώ είμαι ο «λύκος», καταλαβαίνεις πόσο χαίρομαι όταν βλέπω…ανακατωσούρες!" μας έλεγε με το γνώριμό του ύφος για την έμπνευση που παίρνει από την επικαιρότητα ως σκιτσογράφος/γελοιογράφος.

"Μερικές φορές βάζω κάπου κρυφά τη φάτσα μου στα σκίτσα. Το ξέρω μόνο εγώ..."

"Ζώντας στα χρόνια της χούντας, ξέρω στο πετσί μου τί θα πει λογοκρισία. Η τέχνη ως ανθ΄ρωπινη έκφραση είναι η πρωτοπορία του πολιτισμού μας. Ο καλλιτέχνης είναι αυτός ο οποίος οραματίζεται, αυτός που βλέπει πέρα από την εποχή του πολλές φορές. Άμα κουτσουρεύεις τον πρωτοπόρο, κουτσουρεύεις την πρόοδο. Είσα σα να πιάνεις τη μηχανή που κουρεύεις το γκαζόν και να κόβεις όλα τα'κεφάλια' στο ίδιο ύψος, στο μέσο παρονομαστή. Η δουλειά μας είναι να κριτικάρουμε, δεν είμαστε πάντα αρεστοί στην εξουσία, την όποια εξουσία..."

 

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΥΛΙΔΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΡΟΔΟΥ ΕΔΩ


Ο Βαγγέλης Παυλίδης στην παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Χερουβείμ "Περί Γκρεκόνων Σκιάς» τον Μάρτιο 2016Ο Βαγγέλης Παυλίδης γεννήθηκε στη Ρόδο, τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια ζούσε στη Λαχανιά, στη νότια Ρόδο.  Από 1971 έως το 2010 υπήρξε πολιτικός σκιτσογράφος στο ΒΗΜΑ, το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, την ΕΞΟΡΜΗΣΗ.  Σκίτσα του έχουν πολλές φορές δημοσιευτεί και σε εφημερίδες του εξωτερικού.  Παράλληλα, εικονογραφεί και γράφει βιβλία, ιδιαίτερα για παιδιά.
  • Είχε εκθέσει ατομικά στο Όσλο 1978, Αθήνα 1987, το Μουσείο των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη στο Λονδίνο 1999, στην Rosas της Ισπανίας 2000, στην Λισσαβώνα το 2010, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο 2012 και διάφορες Ελληνικές πόλεις.
  • Προσκαλεσμένος τιμητικά είχε εκθέσει hors de concours στην 8η Μπιενάλε του Gabrovo, στο Salon de Caricature St. Esteve, Γαλλία, στο Ruthdrum της Ιρλανδίας, στην συνάντηση "Η Ανατολή συναντά τη Δύση", Gabrovo 2008 και τo 2010 στην Διεθνή Εκθεση Amadora, στην Πορτογαλία.
  • Είχε συμμετάσχει σε πολλές Διεθνείς Εκθέσεις, σε διάφορες χώρες    
  • Το 1976, σε έρευνα του Μουσείου του Χιούμορ και της Σάτιρας του Gabrovo, αναδείχτηκε ανάμεσα στους "100 καλύτερους σύγχρονους γελοιογράφους".
  • Το 1994, αναγράφηκε στην τιμητική λίστα της ΙΒΒΥ (Διεθνής Επιτροπή Βιβλίων για τη Νεότητα), για την εικονογράφηση.
  • Το 2002, τιμήθηκε από το CICOP (Διεθνές Κέντρο για τη Διάσωση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς) για το βιβλίο "Ρόδος, 1306-1522: μια Ιστορία".
  • Το 2010, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 100 χρόνια της δημοκρατίας στην Πορτογαλία, τιμήθηκε από την Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας της Amadora, ως γελοιογράφος "εκπρόσωπος της αρχαιότερης Δημοκρατίας στον κόσμο".
  • Το 2012, ο Δήμαρχος και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου τον τίμησαν για "τη Διεθνή καλλιτεχνική προσφορά του".
  • Έχουν εκδοθεί πολλές συλλογές με σχέδια και σκίτσα του.  Έχει γράψει και εικονογραφήσει βιβλία.  Έχει εικονογραφήσει πολλά, παιδικά κυρίως, βιβλία
ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:
Ανάμεσα σε άλλα: Αθήνα 1978,  Σκόπια 1979,  Akshehir 1979,  Kragujevac 1982,  Duisburg 1982,  Gabrovo 1983,  Κωνσταντινούπολη 1988,  Αμστερνταμ 1989,  Siauliai 1990, Amadora 2010, Ρόδος 2012