Γ. Χατζημάρκος: Να ρίξουμε μία ματιά και στην Κίναρο της μίας κατοίκου, τα Λέβιθα της μίας οικογένειας - Στο κόκκινο

Γ. Χατζημάρκος: Να ρίξουμε μία ματιά και στην Κίναρο της μίας κατοίκου, τα Λέβιθα της μίας οικογένειας

Δεν είναι μόνο τα 48 νησιά με οργανωμένες δομές κατοίκησης, αλλά και πολλά ακόμη, με βαρύτητα αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους και του πληθυσμού τους, που πρέπει να φροντίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχοντας τα λιγότερα κεφάλαια από οποιαδήποτε άλλη, είπε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Πόλυ Χατζημάρκου και Νίκο Σβέρκο, στο στούντιο που λειτουργεί το δίκτυο του Κόκκινου εντός των χώρων του 13ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στη Ρόδο. «Μεγάλη ανάσα» για το λόγο αυτό ήταν τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, «έχω ευχαριστήσει τον Αλ. Χαρίτση σε βαθμό παρεξηγήσεως», είπε χαρακτηριστικά.

16 Απριλίου 2018 13:52:20

«Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνονται 48 νησιά κατοικημένα με όρους δομών που υπάρχουν σε αυτά. Η Κίναρος, π.χ, όπου μένει μόνο μία 75χρονη, δεν είναι νησί για το οποίο πρέπει να υπάρχει μία μέριμνα; Τα Λέβιθα, που μένει μόνο μία οικογένεια με δύο παιδιά; Δεν πρέπει να ρίξουμε μία ματιά; Είναι πολλά παραπάνω, κάποια από αυτά έχουν βαρύτητα αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους τους και του πληθυσμού τους, όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν. Η νησιωτική Ελλάδα έχει ανάγκη διαφορετικό μοντέλο διοίκησης. Η Αθήνα δεν το κατανόησε ποτέ, αυτό είναι το μόνιμο παράπονο των νησιωτών. Κάποιοι νομίζουν ότι ζητάμε χρήματα. Ίσως, δεν είναι το πρώτο, αν και έχουμε το μικρότερο προϋπολογισμό στην Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί το αίσθημα στους πολίτες ότι παίρνουν λιγότερα από όσα δίνουν», είπε ο κ. Χατζημάρκος.
 
«Στο νομοσχέδιο που πηγαίνει στο κοινοβούλιο, τρέχουμε να κάνουμε παρατηρήσεις για το πώς οι προβλέψεις του θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στα νησιά. Όλη η υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχει αυτό το άγχος, το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας τρέχει να πάρει τα περισσότερα, εμείς τρέχουμε να αποσβέσουμε τη ζημιά. Είναι άλλοι κόσμοι. Στο νομοσχέδιο για τα παρατηρητήρια περιβάλλοντος, π.χ. μεταφέρεται η αρμοδιότητα από τους Δήμους στις Περιφέρειες η παρακολούθηση δόμησης παραδοσιακών οικισμών. Το ίδιο μοντέλο στην ηπειρωτική χώρα, το ίδιο στο νότιο Αιγαίο. Καταρρέει πριν συσταθεί», είπε χαρακτηριστικά.
 
Χαρακτήρισε από την άλλη πλευρά «μεγάλη ανάσα» τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, «όταν υποφέρεις από υποχρηματοδότηση. Έχω ευχαριστήσει τον Αλ. Χαρίτση δεκάδες φορές, σε βαθμό παρεξηγήσεως, δεν ξέρω αν του κάνουμε και καλό. Είναι πάρα πολλά τα έργα, που τα έχουν ανάγκη τα νησιά. Οι νησιώτες είμαστε εξαιρετικά πολιτισμένοι και ευγενείς και αυτό μας στοιχίζει, οικονομικά και πολιτικά, δεκαετίες τώρα. Στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, πάλι είμαστε 13οι. Είναι 172 εκατ. ευρώ για όλη την προγραμματική περίοδο, 2014-2020. Για 50 νησιά, για 7 χρόνια, είναι χαρτζιλήκι. Η αμέσως επόμενη Περιφέρεια έχει 290 εκατ. ευρώ, η 12η».
 
«Η γραμμή μας στην Περιφέρεια είναι "Βοηθήστε μας να δώσουμε περισσότερα" στο ελληνικό κράτος, πάντα ήμασταν αιμοδότες, χορηγοί. Θέλουμε να δώσουμε κι άλλα, γιατί μπορούμε, έχουμε δυναμική, προοπτική, πολύ ισχυρή βάση σε αυτά που έχουμε χτίσει, με πολύ κόπο. Μετά το πολύ δύσκολο 2015, βγήκαμε μπροστά πρώτοι, για να φέρουμε τη μεγάλη νίκη, στον τουρισμό. Αυτή την έφερε το Νότιο Αιγαίο, ήταν το άρμα που τράβηξε, θα δείτε σε όλους τους δείκτες πόσο μπροστά είναι αυτή η πολύ μικρή, πολύ φτωχή περιφέρεια της χώρας», κατέληξε ο κ. Χατζημάρκος.

Ακούστε: