Δ. Τζανακόπουλος: Δεν επιβεβαιώνεται καμία παραβίαση σε ελληνικό έδαφος - Στο κόκκινο

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν επιβεβαιώνεται καμία παραβίαση σε ελληνικό έδαφος

Απολύτως προκλητική και καταδικαστέα η δήλωση Γιλντιρίμ, δεν επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κανένα περιστατικό παραβίασης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

16 Απριλίου 2018 14:47:03

Στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του, συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «με βάση την ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος».

«Συνεχίζουμε τη διερεύνηση», όπως προσέθεσε.

«Η δήλωση Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να τονίσει στη συνέχεια ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία θεωρία "γκρίζων ζωνών" ούτε αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σύμφωνα με την οποία ο κ. Γιλντιρίμ έκανε λόγο για «πρόκληση τύπου Ίμια» ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο κ. Γιλντιρίμ θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για προκλητικότητα της ελληνικής πλευράς. Όλο το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να οξύνουν την αντιπαράθεση. Εμείς δεν πρέπει να οξύνουμε την αντιπαράθεση και διακηρύσσουμε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την τουρκική προκλητικότητα. Δεν θεωρώ ότι η κλιμάκωση που επιλέγει η τουρκική πλευρά, μπορεί να βοηθήσει εμάς ή την Τουρκία».

«Η κυριαρχία επί του ελληνικού εδάφου κατοχυρώνεται από τις διεθνείς συνθήκες», υπογράμμισε.

Προηγήθηκε δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με την οποία «υπήρξε προσπάθεια να τοποθετηθεί ελληνική σημαία σε ακατοίκητη βραχονησίδα απέναντι από το τουρκικό Didim (σ.σ. τα αρχαία Δίδυμα). Η ακτοφυλακή μας αφαίρεσε τη σημαία», όπως είπε, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για τον ακριβή χώρο και χρόνο του συμβάντος.