15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η Βουλή αρωγός και στη μετά… ΕΣΠΑ εποχή

Έλσα Σπυριδοπούλου- «Είναι αυτονόητο ότι αν μας ζητηθεί , η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) θα είναι υπό την αιγίδα μας και μετά το 2019». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζοντας το βράδυ της Πέμπτης 3 Μαϊου, τη 15η διοργάνωση  του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, της Helexpo-ΔΕΘ και του δήμου Θεσσαλονίκης.

04 Μαΐου 2018 07:00:24

Ο κ. Βούτσης απάντησε με αυτό το σχόλιο του στην  πρόταση-αίτημα που κατέθεσε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας. «Πρέπει να δούμε τι θα γίνει για την διοργάνωση μετά το 2019  που λήγει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ» εξέφρασε την αγωνία του ο κ. Τζήκας και ζήτησε να αναλάβει η Βουλή υπό την αιγίδα της την Έκθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση λοιπόν, είναι αυτονόητη η βοήθεια. Εξάλλου «η Βουλή, με τόσο μεγάλο έργο στη βιβλιοθήκη της, δεν μπορεί να είναι μαυσωλείο, κέλυφος! Πρέπει να είναι ένα ζωντανό σημείο αναφοράς για το πολιτιστικό γίγνεσθαι» υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής και εν συνεχεία αναφέρθηκε στους δημιουργούς: «Το μήνυμα που πρέπει να βγει από αυτή την εξαιρετική προσπάθεια όπως η ΔΕΒΘ, απευθύνεται σε όλους και ειδικότερα στη νεολαία. Και αυτό είναι ότι οι πνευματικοί δημιουργοί ήταν και είναι παρόντες σε αυτά τα δύσκολα χρόνια με πρωτοπόρες και δημιουργικές δράσεις», τόνισε.

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Στρατής κατά την πρώτη επίσημη εμφάνιση του στη Θεσσαλονίκη από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του στο Υπουργείο, απέφυγε να αναφερθεί στις περσινές εξαγγελίες της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου περί δημιουργίας ενός νέου πολιτιστικού φορέα για το βιβλίο (στη θέση του παλαιού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου) και επαναφοράς της ενιαίας τιμής βιβλίου. «Το θέμα της ενιαίας τιμής είναι στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων και η δημιουργία ενός φορέα θα στηριχθεί στην πρότερη εμπειρία μας από το ΕΚΕΒΙ. Ας μη μιλήσουμε όμως απόψε γι’αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

Προτίμησε έτσι να ρίξει το βάρος της ομιλίας του σε τρεις σημαντικούς στόχους που αφορούν και στον τομέα του βιβλίου: «Τη στήριξη της οικονομικής διάταξης και της αναπτυξιακής πολιτικής, τη συμβολή των πνευματικών δημιουργών στην κοινωνία, καθώς και την ανάγκη πολιτικής με στόχο την αύξηση του αναγνωστικού κοινού».Παρόντες και… απόντες

Παρόντες με ομιλίες στα εγκαίνια της ΔΕΒΘ, ήταν μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης (έκανε μία ιστορική αναδρομή στην έκθεση του βιβλίου και επισήμανε ότι φέτος «δεν τιμάται μια χώρα, αλλά μια γλώσσα»), και  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας (υποσχέθηκε πως θα ζητήσει περισσότερα κονδύλια για τη ΔΕΒΘ από το Υπουργείο Πολιτισμού, εν όψει αναθεώρησης και του κανονισμού διανομής των προγραμμάτων ΕΣΠΑ), αλλά και ο δήμαρχος Αθηνών Γιώργος Καμίνης, μ’αφορμή το γεγονός ότι η φετινή διοργάνωση της ΔΕΒΘ συμπίπτει με αυτήν της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018.

Παρόντες όμως επίσης η προϊσταμένη του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο Γάλλος πρόξενος Φιλίπ Ρε, καθώς και πλήθος βουλευτών της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, απών ήταν ο πιανίστας Στέφανος Τσαπής που θα συνόδευε την Κυβέλλη Καστοριάδου (σ.σ. κόρη του γνωστού φιλόσοφου Κορνήλιου Καστοριάδη) σε ένα μουσικό πρόλογο πριν τα εγκαίνια, καθώς… έχασε την πτήση του. Η κ. Καστοριάδου ωστόσο, δε στέρησε το κοινό από μουσικές και ερμήνευσε α καπέλα ένα ελληνικό, ένα γαλλικό και ένα σεφαραδίτικο τραγούδι.

‘Καυτό’ τριήμερο

Με 500 και πλέον εκδηλώσεις και βιβλία που φέρνουν 285 εκδότες από 22 χώρες, το τριήμερο 4-6 Μαϊου αναμένεται ‘καυτό’.

Στα περίπτερα 13, 14 και 15 της ΔΕΘ, θα τιμηθούν μέσα από δράσεις οι γαλλόφωνες χώρες, ενώ πρωταγωνίστρια, ως φετινό θέμα, είναι «Η Δημοκρατία στον 21ο αιώνα».

Παράλληλοι άξονες είναι και η «Λογοτεχνία και Μνήμη», η «Προσφυγική εμπειρία», το «Βιβλίο και Performance», επιπλέον τιμάται μέσα από έκθεση αφισών και συζητήσεις ο Μάης του ’68 στη Γαλλία με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση, θα συζητηθεί το «Εβραίκό βίωμα» στον ελλαδικό χώρο, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Μπολόνια της Ιταλίας θα φέρει έκθεση εικονογράφησης παιδικού βιβλίου και η αντίστοιχη έκθεση της Φρανκφούρτης  θα παρουσιάσει για πρώτη φορά παγκοσμίως στη Θεσσαλονίκη τη διεθνή πλατφόρμα ΕΜΜΑ που αφορά στην ψηφιακή πλευρά του βιβλίου με έμφαση στα socialmedia.

Τέλος, διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο η Παιδική Γωνιά, το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών (το 5ο κατά σειρά), το Φεστιβάλ Μετάφρασης (για τρίτη χρονιά), ενώ στη ΔΕΒΘ εντάσσεται φέτος και το Φεστιβάλ Κόμικς- ComicCon που φιλοξενείται 4-6 Μαϊου στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης.

*15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 3-6Μαίου 2018.
ΔΕΘ-Helexpo (Εγνατία 154). Περίπτερα 13, 14 και 15.
Ώρες λειτουργίας Παρασκευή 4  & Σάββατο 5 Μαϊου στις 10 π.μ.-10 μ.μ. και Κυριακή 6 Μαϊου στις 10 π.μ.-9 μ.μ.. Είσοδος ελεύθερη
www.thessalonikibookfair.gr