Δωρεάν επεμβάσεις Cyberknife στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας βάζουν τέλος στα χαράτσια των ιδιωτικών κέντρων

Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης - Χωρίς τις εξοντωτικές χρεώσεις που οι ασφαλισμένοι και οι συγγενείς τους καλούνταν να πληρώσουν σε ιδιωτικά κέντρα, θα μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους το ρομποτικό Cyberknife, με την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που προωθείται από την Περιφέρεια Αττικής, ύψους 40,6 εκατ. ευρώ.

11 Μαΐου 2018 12:54:24

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Υγείας: «μετά από πολύμηνη προσπάθεια και συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Υγείας αλλά και την 1η και 2η Διεύθυνση Υγειονομικής ΠΕ, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια εξοπλισμού και μηχανημάτων για τα νοσοκομεία της Αττικής δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια».

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους τα νοσοκομεία της Αττικής θα έχουν προμηθευθεί σύγχρονους μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους, ψηφιακούς μαστογράφους αλλά και μηχανήματα τεχνολογίας αιχμής όπως το Cyberknife στο ΓΝ Νίκαιας, ενέργειες που έρχονται όχι μόνο να καλύψουν υπαρκτά κενά αλλά και να αναβαθμίσουν ποιοτικά τα Νοσοκομεία της Αττικής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση των 40 και πλέον εκατομμυρίων θα εξοπλιστούν και 50 κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ αυξάνοντας τις διαθέσιμες κλίνες ακόμα περισσότερο.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι με αυτά τα χρήματα το ΓΝ Νίκαιας θα παρέχει δωρεάν προς τους πολίτες που το έχουν ανάγκη, ένα ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας ιατρικής τεχνολογίας με την ονομασία Cyberknife.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα χρησιμοποιώντας  τη  μέθοδο «στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής υπό απεικονιστική καθοδήγηση», διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των υπαρχουσών θεραπειών και σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί τη μοναδική διαθέσιμη λύση καθώς αντιμετωπίζει παθήσεις σε όλο το σώμα  κατευθύνοντας τη δέσμη των ακτίνων με στερεοτακτική ακρίβεια προς το στόχο – πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το εν λόγω ρομποτικό μηχάνημα ιατρικής, υπήρχε μόνο στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι ασφαλισμένοι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν, ανάλογα το κέντρο και την περίπτωση από 3.000 ευρώ έως και 5.000, με την αιτιολογία από τα μονοπωλιακά κέντρα ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει τις πληρωμές των γιατρών αλλά μόνο τη χρήση του μηχανήματος, που ανέρχεται στις 6.500 ευρώ.

Το κόστος για την απόκτηση του Cyberknife ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ και αδιαμφισβήτητα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του ΔΣΥ που πλέον θα μπορεί να καλύπτει αυτή τη σύγχρονη και εξειδικευμένη μέθοδο θεραπείας ανακουφίζοντας σημαντικά τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη.
 
 Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, παρά το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο των μνημονίων, το υπουργείο Υγείας αλλά και η Περιφέρεια Αττικής αποδεικνύουν πως η δημόσια υγεία μπορεί να στηριχθεί αρκεί να υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση και στόχευση και όχι η νεοφιλελεύθερη εμμονή της μετακύλισης της Υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρα από την χρηματοδότηση της περιφέρειας, το υπουργείο υλοποιεί την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και με πόρους από τα αποθεματικά του και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου πρόσφατα ανακοίνωσε την ενίσχυση με αξονικούς τομογράφους σε 19 νοσοκομεία της χώρας  τονίζοντας ότι το έτος 2018 θα αποτελέσει έτος καμπής για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αφήνοντας στο παρελθόν την παρακμή και την εικόνα διάλυσης των προηγούμενων μνημονιακών χρόνων