Τ. Πεβερέτος: Οι μεγάλες βιομηχανίες καταστρέφουν τους κτηνοτρόφους και τη φέτα

Δραματική είναι η κατάσταση των κτηνοτρόφων που παρέχουν το αιγοπρόβειο γάλα για την παραγωγή φέτας, καθώς οι παράνομες εισαγωγές των μεγάλων βιομηχανιών οδήγησαν σε κατάρρευση τιμών και οικονομική καταστροφή τους επαγγελματίες, ενώ το «χτύπημα τιμών» στις ξένες αγορές επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση, κατήγγειλε ο πρόεδρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων Τάκης Πεβερέτος Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Την ίδια στιγμή, τα χρέη πνίγουν τους νεότερους που μπήκαν στον κλάδο με σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως τόνισε. Έλεγχος των αποθεμάτων που δηλώνουν οι βιομηχανίες, διάθεσή τους σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, έλεγχος των εισαγωγών στα σύνορα και στήριξη μέσω κοινοτικών κανονισμών τα τέσσερα μέτρα που ζητάει ο κλάδος.

16 Μαΐου 2018 12:24:54

«Το 2016 και το 2017 είχαμε εκτίναξη της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, γύρω στους 120.000 τόνους, την στιγμή που τα ζώα μειώνονται (λόγω καταρροϊκού και ευλογιάς χάσαμε 1 εκατ. αιγοπρόβατα την περίοδο 2014-2015 - πλέον το πρόβλημα έχει αντιμετωπίστεί). Ενώ λοιπόν έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες, μείωση των εκμεταλλεύσεων κατά 8.000 (από τις 90.000 στις 81.000), εμφανίζεται τεράστια αύξηση του γάλακτος και μάλιστα τη στιγμή που τα ζώα υποσιτίζονται λόγω της οικονομικής αδυναμίας των κτηνοτρόφων», είπε ο κ. Πεβερέτος.
 
«Καταγγείλαμε από τότε ότι έγιναν αθρόες εισαγωγές πρόβειου κυρίως γάλακτος από χώρες όπως η Ρουμανία, η Γαλλία, η Ιταλία. Τα περισσεύματα που είχαν τα έστειλαν εδώ με 70 λεπτά το κιλό, όταν εμείς πουλάγαμε κατά μέσο όρο στα 95 λεπτά. Κύριοι εισαγωγείς ήταν οι μεγάλες βιομηχανίες, που έχουν τη δυνατότητα, αλλά και λίγες μικρές. Αυτό έγινε παράνομα, καθώς απαγορεύεται να γίνει φέτα από εισαγόμενο γάλα. Έγινε λοιπόν φέτα, γέμισαν τα ψυγεία και πλακώθηκαν στη μείωση των τιμών, να βγάλουν τα σπασμένα από εμάς. Αποτέλεσμα; Το 2002 το πρόβειο γάλα είχε 98 λεπτά, σήμερα έχει πέσει κάτω από τα 85 λεπτά. Το 2017 ο μέσος όρος ήταν 90 λεπτά περίπου, ιδιαίτερα το β΄ εξάμηνο, όταν έφεραν τις μεγάλες ποσότητες», όπως ανέφερε.
 
Οι τέσσερις προτάσεις των κτηνοτρόφων
 
Οι παραγωγοί αιγοπρόβειου γάλακτος προτείνουν, όπως ανέφερε, τα εξής:
  • «λένε ότι έχουν αποθέματα; Να γίνει έλεγχος σε όλα τα τυροκομεία, ποιοί έχουν αποθέματα φέτας και πόσα είναι»
  • «να μπει το προϊόν στους μηχανισμούς της πρόνοιας, να φάνε οι φτωχοί, οι άποροι, οι πολύτεκνοι, ώστε να διοχετευτούν τα αποθέματα»
  • «να ελέγξουν τις εισαγωγές. Δεν είναι δυνατόν με την επίκληση του ότι έρχονται από ευρωπαϊκές χώρες και είναι εσωτερική αγορά, να μην ελέγχεται τι μπαίνει στη χώρα. Τους είπαμε ότι υπάρχει το ΠΔ 420/1993 που είναι σε ισχύ, που επιτρέπει και επιβάλλει ελέγχους στα σύνορα για ορισμένες περιπτώσεις. Φέρνουν αδήλωτα γάλα, δηλώνουν ό,τι θέλουν, το κάνουν τυρί, μπλέκουν και μερικούς συναδέλφους που παρουσιάζουν 150 ή 200 αντί για 100, έτσι καλύπτονται»
  • «να ενεργοποιηθεί το de minimis, κανονισμός της ΕΕ που επιτρέπει, όταν υπάρχουν καταστάσεις δύσκολες, να δίνεται μέρος της απώλειας στους παραγωγούς»
Απέρριψε εξάλλου την επιλογή, για την οποία προέτρεψε το υπουργείο, πραγματοποίησης διεπαγγελματικής συνάντησης. «Και να κάνουμε διεπαγγελματική (φορέας που φέρνει σε επαφή παραγωγούς, μεταποιητές και καταναλωτές), που δεν συμφωνούν οι βιομήχανοι γιατί τα θέλουν όλα δικά τους, τι θα γίνει; Δεν μπορεί να κάνει αυτούς τους ελέγχους και τις παραπάνω κινήσεις η διεπαγγελματική. Είναι ζήτημα του υπουργείου», όπως τόνισε.
 
Η διεπαγγελματική «δεν μπορεί επίσης να υποκαταστήσει δημόσιους φορείς όπως ο ΕΦΕΤ, που μπορούν να πάνε σε ένα εστιατόριο, να ζητήσουν τιμολόγια για το τυρί που πουλάνε ως φέτα. «Πουλάνε λευκό τυρί ως φέτα, 30.000 τόνους το χρόνο, όπως υπολογίζουμε».
 
Σε δεινή κατάσταση οι κτηνοτρόφοι
 
«Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει στους συναδέλφους. Κάθε μέρα με παίρνουν 20-30 στα τηλέφωνα, "έχεις κανέναν να πουλήσω τα πρόβατα;". Γιατί τους αφήνουν τα γάλατα, δεν τα παίρνουν καθόλου».
 
Το τανκ της κτηνοτροφίας είναι το αιγοπρόβειο γάλα και τα παράγωγά του, με κύριο προϊόν τη φέτα. Αν μπορούν να το σώσουν, να πάρουν μέτρα. Αλλιώς φεύγουμε. Δεν μπορούμε με τέτοιο κόστος, πουλάμε με τιμές του 1999 και ζωοτροφές, φάρμακα, ηλεκτρισμό, πετρέλαια έχουν ανέβει τρεις φορές επάνω. Δεν βγαίνουμε, ούτε μεροκάματο δεν βγαίνει, ούτε τα ζώα δεν μπορούμε να ταΐσουμε».
 
«Έχουμε και τα χρέη της Αγροτικής. Όσοι έχουμε μπει στο επάγγελμα μετά το 2000, έχουμε κάνει μονάδες σύγχρονες, είμαστε καταχρεωμένοι. Αυτά πρέπει να τα ρυθμίσουν. Η πρόσφατη ρύθμιση αφορά χρέη που είχαν μείνει "κόκκινα" και δεν τα αγόρασε η Πειραιώς, αλλά και χρέη σε άλλες τράπεζες».
 
Οι μεγάλες βιομηχανίες καταστρέφουν παραγωγή και διεθνή αγορά
 
Ο κ. Πεβερέτος τόνισε ότι «είναι κρίμα ένα προϊόν όπως η φέτα που φέρνει 350 εκατ. ευρώ στη χώρα από τις εξαγωγές, που πάει σε 50 χώρες, αλλά και ένας αριθμός πάνω από 200.000 άτομα (κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι στις εκμεταλλεύσεις), να διαλύεται. Πουλάνε σαν τρελοί τα πρόβλατα, τους αφήνουν και το γάλα και οι τυροκόμοι δεν το παίρνουν».
 
«Όλο το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις εισαγωγές, που έγιναν παράνομα για την παραγωγή φέτας. Τι άλλο έκαναν; Χτύπησαν τις τιμές στο εξωτερικό. Εκεί που πουλάγαμε π.χ. στη Γερμανία 5,90 ευρώ χονδρική, πήγαν 2-3 μεγάλες βιομηχανίες και χτύπησαν τις τιμές στα 4,20 ευρώ. Κατέστρεψαν και τη διεθνή αγορά, τη στιγμή που προσπαθούμε να χτυπήσουμε τις απομιμήσεις. Καταστρέφουν για πρόσκαιρο κέρδος, αδιαφορώντας τι θα γίνει του χρόνου που δεν θα υπάρχει γάλα», όπως προειδοποίησε.

Ακούστε: