Α. Μπαλτάς: Γίνεται προσπάθεια να αρθούν οι καχυποψίες

Για τις στοχεύσεις της εκδήλωσης «Για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τις προκλήσεις του αύριο» που πραγματοποιήθηκε στις 14/5 σε κεντρικό ξενοδοχείο μίλησε Στο Κόκκινο, στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη και τον Νίκο Σβέρκο, ο βουλευτής του κόμματος Αριστείδης Μπαλτάς. Όπως τόνισε δεν πρόκειται για πρωτοβουλία δημιουργίας νέας εσωκομματικής τάσης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν από τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων. 

16 Μαΐου 2018 14:30:25

Ο κ. Μπαλτάς εξήγησε: «Δε φτιάχνουμε καινούρια τάση ή κίνηση. Κατά τη γνώμη μου συμβαίνει το αντίστροφο. Είναι μια προσπάθεια να "σπάσουν" τα πράγματα μεταξύ των τάσεων, να αρθούν καχυποψίες, να συζητήσουμε. Αυτός ήταν ο στόχος».
 
Για το κλίμα της εκδήλωσης και το περιεχόμενο των τοποθετήσεων δήλωσε ότι το κλίμα ήταν ζωηρό, κανένας δεν έβαζε φραγμούς σε σχέση με τον άλλον και εκφράστηκε από όλους η ανησυχία ότι δε συζητάμε εσωκομματικά επαρκώς. 
Για την άποψη περί εξωκομματικών κέντρων λήψης αποφάσεων είπε ότι «Υπάρχουν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης – κόμματος – ΚΟ επειδή λείπει η επεξεργασία της εμπειρίας, η πληροφόρηση και δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Δεν υπάρχουν συγκροτημένες συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Για τη συμμετοχή και τον ρόλο του κόμματος στις κυβερνητικές επιλογές και τη σχέση κόμματος - κοινωνίας μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «είναι πραγματικότητα ότι το κέντρο βάρους των πολιτικών αποφάσεων πέρασε στη μεριά της κυβέρνησης» και πως «Ήταν πρωτόγνωρο για όλους μας αυτό».
 
Σημείωσε ότι «Πολλά στελέχη του κόμματος πέρασαν σε κυβερνητικές θέσεις άρα ντε φάκτο το κόμμα έμεινε πιο πίσω. Ωστόσο και οι συνεδριακές αποφάσεις και η διάθεση όλων είναι να ξαναβρεί το δικό του βηματισμό το κόμμα με τη "σχετική" του ανεξαρτησία γιατί είναι άλλα τα δικά του καθήκοντα από την κυβέρνηση».
Εξήγησε ότι «Έχουμε περίπου δεσμευτεί ότι θα γίνει ένα καταστατικό συνέδριο για το κόμμα το 2018, δεν ξέρω αν θα προλάβουμε, αλλά η χθεσινή συζήτηση βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση». 
 
Για το παράδειγμα Κόρμπιν στην αναδιοργάνωση του Εργατικών στη Βρετανία και τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ-Σοσιαλδημοκρατίας επισήμανε ότι «Η εμπειρία στην Αγγλία είναι εξαιρετικά ζωογόνα και αυτά ακριβώς είναι τα ερωτήματα που μπαίνουν» και ότι «Η ιστορική σοσιαλδημοκρατία πέρασε στο νεοφιλελευθερισμό και έκοψε τις γέφυρες με την αριστερά, αλλά τον τελευταίο καιρό σε κάποιες χώρες ίσως και ευρύτερα υπάρχει μια αρχική στροφή στην Ευρώπη της σοσιαλδημοκρατίας στις παλιές παραδοσιακές της θέσεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Παρακολουθούμε αυτές τις κινήσεις, έχουμε κάνει διάφορες εκδηλώσεις πχ στη Μασσαλία, στην Αθήνα, για να υπάρξει ένας τέτοιος διάλογος με αυτές τις δυνάμεις και είναι και αυτό ένα σημείο των καιρών που πρέπει να συζητήσουμε σε βάθος και μεταξύ μας».
 
Για το αν ισχύει το ίδιο και για τις δυνάμεις αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «Το ίδιο ισχύει η απεύθυνση οφείλει να είναι προς πάσα κατεύθυνση σε αυτή την κουβέντα».
 
  

Ακούστε: