Άλλο Ισπανία, άλλο Ελλάδα

Του Δημήτρη Χρήστου

07 Ιουνίου 2018 09:26:33

Η πολύκροτη δίκη πολιτικής διαφθοράς, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016, ολοκληρώθηκε από την Audiencia Nacional, το ειδικό δικαστήριο της Ισπανίας, που αποτελείται από επίλεκτους δικαστές. Το δικαστήριο καταδίκασε σε 351 χρόνια φυλάκισης 29 από τους 37 κατηγορούμενους!
 
Δεν υπάρχει αδίκημα του νόμου κατά της διαφθοράς που να μην περιλαμβάνεται στη δικαστική απόφαση, που ξεπερνά τις 1.700 σελίδες. Οι ποινές υπήρξαν ιδιαίτερα αυστηρές: 51 χρόνια στον επιχειρηματία Κορρέα, 33 χρόνια στον πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος Μπάρθενας, 15 στη σύζυγό του, 20 και πλέον χρόνια σε διάφορους δημάρχους. Το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα καταδικάστηκε και καλείται να επιστρέψει 245.000 ευρώ, καθώς θεωρείται ότι ωφελήθηκε από παράνομες δραστηριότητες.
 
Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης απόφασης η υπερψήφιση της πρότασης μομφής των Σοσιαλιστών στο κοινοβούλιο, υποστήριξή της από τους Podemos και άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, με συνέπεια την πτώση της διεφθαρμένης κυβέρνησης υπό τον Μαριάνο Ραχόι, το κόμμα του οποίου «πασοκοποιείται» στο 12% στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν!
 
Οι συγκρίσεις με τις δικές μας, απείρως σοβαρότερες περιπτώσεις του σκανδάλου Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, θλιβερές. Δικαστές που συκοφαντούνται, μάρτυρες που απειλούνται σε τόσο σοβαρές και εκτεταμένες υποθέσεις διαφθοράς, που προσπερνιούνται με τη ρετσέτα, σκευωρία!
 
Για σκεφτείτε μόνο την περίπτωση ελληνικό δικαστήριο να ζητήσει από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να αποπληρώσουν τα 400 και πλέον εκατομμύρια που χρωστούν στις τράπεζες. Να ζητήσει από Σημίτη και Τσουκάτο να επιστρέψουν τα μαύρα λεφτά της Siemens που έβαλαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.
 
Το θέμα αυτό, που προκάλεσε μια θεαματική πολιτική αλλαγή στην τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, πέρασε ασχολίαστο από τη Ν.Δ. Όχι όμως και από το ΠΑΣΟΚ, που πανηγύρισε για την αλλαγή και τη νίκη των Σοσιαλιστών! Λες και η νίκη ήρθε έτσι, από μόνη της, δεν χρειάστηκε η συνεργασία της εκεί Αριστεράς. Λες και οι Σοσιαλιστές έχουν απόλυτη πλειοψηφία και μπορούν χωρίς συνεργασίες να κυβερνήσουν.
 
Εδώ χωρίς αυτοκριτική και κάθαρση. Με όλα τα βαρίδια στην πρώτη γραμμή. Με μοναδικό σχέδιο να συνεργαστούν με τη Ν.Δ. για την πτώση της αριστερής κυβέρνησης, ενώ τα σκάνδαλα είναι όλα δικά τους. Διάολε, όσο μαζική και αν είναι η χειραγώγηση, είναι αδύνατον να παραπλανήσει. Το πιάτο που σερβίρουν είναι λύσσα, δεν τρώγεται με τίποτα.
 
Πηγή: Η Αυγή