Η ΠΓΔΜ θα έχει το όνομα, που ήθελε αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει η ΝΔ

Του Χρήστου Αλεξίου

12 Ιουνίου 2018 18:32:00

Η πρέσβης Ντ. Γροσομανίδου υπενθύμισε σε όλη την ΝΔ  ότι το 2005 η κυβέρνησή τους συζήτησε και διαπραγματεύτηκε στην βάση του ονόματος «Μακεδονία-Σκόπια» με μια σημαντική υποσημείωση. Ότι σε 10 χρόνια η «παύλα Σκόπια» θα εξαφανιζόταν και θα έμενε «σκέτο Μακεδονία»
 
Με μια φωνή με μια ψυχή όλο το σύστημα των γαλάζιων τρολ έβγαλε την γραμμή της ΝΔ στο Μακεδονικό και τον τόνο της αντίδρασης σε όποια συμφωνία κι αν καταλήξουν Τσίπρας -Ζάεφ  και φυσικά πριν καταλήξουν. Γιατί το κυρίαρχο θέμα για την ΝΔ είναι να μην βρεθεί λύση. Να μην καταλήξουμε ποτέ σε λύση. Αυτό το έχουν καταλάβει όλοι βεβαίως εκτός από την ΝΔ που νομίζουν ότι καταφέρνουν να το κρύβουν. Εχουν βαφτίσει την αδράνεια και το φοβικό σύνδρομο «περήφανη στάση» και πορεύονται στα πάνελ κατηγορώντας μονίμως τους άλλους για «προδότες» και «υπερασπιστές των συμφερόντων των Σκοπίων».  Το ψέμα τους έχει όμως κοντά ποδάρια και αποδεικνύεται καθημερινά.
 
«Μακεδονία» χωρίς... παύλα
 
Σε αυτό το μοτίβο βγήκε και ο Γ.Κουμουτσάκος την ΕΡΤ να υποστηρίξει την... σκληρή στάση που κράτησε επί χρόνια η ΝΔ και βγήκε η πρέσβης Ντ. Γροσομανίδου να υπενθυμίσει σε όλη την ΝΔ  ότι το 2005 η κυβέρνησή τους συζήτησε και διαπραγματεύτηκε στην βάση του ονόματος «Μακεδονία-Σκόπια» με μια σημαντική υποσημείωση. Ότι σε 10 χρόνια η «παύλα Σκόπια» θα εξαφανιζόταν και θα έμενε «σκέτο Μακεδονία». Τόσο περήφανη και τόσο σκληρή διαπραγμάτευση που κατέρρευσε γιατί αρνήθηκαν οι... Σκοπιανοί. 
 
Επειδή όμως δεν θέλουν να θυμούνται τι έκαναν τότε, βγαίνουν και διαδίδουν διάφορα απίστευτα για την τωρινή διαπραγμάτευση.  Το τελευταίο επιχείρημα-τρολ της ΝΔ από την Δευτέρα το βράδυ είναι ότι τώρα «τα δίνουν όλα! Ο Ζάεφ έκανε επιλογή ονόματος».  Με την έννοια ότι οι άλλοι επέβαλλαν στην Ελλάδα το όνομα. Ξεχνούν μια μικρή αλλά τόσο σημαντική λεπτομέρεια. Ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων θα επιλέξει ανάμεσα στα ονόματα που έχει προκρίνει η Ελλάδα. 
 
Αλλά τα τρολ της ΝΔ βγήκαν να πουν ότι ο Ζάεφ «διάλεξε – επέβαλε» το όνομα. Ξεχνάνε όμως να ακούνε όσα δεν ταιριάζουν με τη λάσπη που πετάνε. Αν άκουγαν τον Ν.Κοτζιά στο Kontra channel  και τον Γιώργο Μελιγγώνη θα αντιλαμβανόντουσαν πολλά. «Έχει επιλέξει (ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ) και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όταν διαβάζω τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων προηγούμενων Κυβερνήσεων, Υπουργός των προηγούμενων Κυβερνήσεων λέει «αυτό είναι το καλύτερο όνομα, διότι έχει αυτά κι αυτά τα πλεονεκτήματα» είπε ο Νίκος Κοτζιάς . Δηλαδή αν άκουγαν καλά θα κρυβόντουσαν αφού ο Ζάεφ διάλεξε το όνομα που θα ήθελε να είχε πετύχει η ΝΔ και δεν το πέτυχε... ποτέ!
 
Τόσο απλά. Τόσο καθαρά. Αλλά αυτές οι λέξεις είναι άγνωστες για την ΝΔ. Όλα είναι πολύπλοκα και μυστικά. Και κυρίως είναι πολύπλοκα γιατί έχει πολλά κρυμμένα μυστικά τόσα χρόνια αποτυχημένων διαπραγματεύσεων. Κι όσο αποκαλύπτονται τα καλά κρυμμένα μυστικά της τόσο χάνει την ψυχραμία με αποτέλεσμα το ένα αυτογκόλ να ακολουθεί το άλλο.
 
«Ηταν ο Αβέρωφ απολειφάδι του κομμουνισμού;»
 
Όπως συνέβη και με την γλώσσα της γειτονικής χώρας. Ο Νίκος Κοτζιάς εδώ και μήνες είχε βγει δημοσίως και είχε αποκαλύψει ότι από το 1977 στην διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα επί Κων. Καραμανλή για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε διεθνώς (χωρίς να μπει αστερίσκος ή να καταγραφεί μια διαφωνία) ότι στην Γιουγκοσλαβία υπήρχαν δύο γλώσσες. Η σερβοκροατική και η μακεδονική. Διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και έμεινε η «μακεδονική γλώσσα» με αποτέλεσμα να ψάχνουν από το 2000 και μετά τρόπο να το αντιστρέψουν, με την υπεύθυνη του ΟΗΕ να απαντά το 2010 «συγγνώμη καθυστερήσατε 30 χρόνια!»
 
Ναι υπάρχει μια μομφή κατά του Νίκου Κοτζιά και της σημερινής κυβέρνησης. Γιατί ΔΕΝ αποκάλυψαν ότι η «μακεδονική» είχε αναγνωριστεί στο εσωτερικό της χώρας από τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών την δεκαετία του '50, ένα από τα πιο κορυφαία διαχρονικά πρόσωπα στην ελληνική δεξιά, τον Ευάγγελο Αβέρωφ που είχε αποδεχθεί από το βήμα της βουλής ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το σύνταγμα μιας χώρας για την «μακεδονική γλώσσα». Και τον Ευ.Αβέρωφ κανείς δεν τον απεκάλεσε «προδότη», υπουργό που εξέφραζε τους εχθρούς της χώρας» , «σταλινικό», «απόγονο της Κομιντέρν» ή «απολειφάδι του κομμουνισμού!