Άπραγη η ΕΔΟΘ σε σχέση με το χρέος της προς τον ΟΑΣΘ- Με αποχώρηση προειδοποιεί ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης

Ιάσων Μπάντιος - Τέσσερις μήνες μετά η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για το χρέος ύψους 120.000 ευρώ προς τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Την ίδια ώρα ο Σύλλογος των Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης με απόφαση του προειδοποιεί με αποχώρηση του από την ΕΔΟΘ στην περίπτωση που αποπληρωθεί το χρέος με χρήματα των εργαζομένων.

14 Ιουνίου 2018 12:14:58

Παρά τις ομόφωνες αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής η διοίκηση της ΕΔΟΘ εδώ και μήνες καθυστερεί να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά προς τα φυσικά πρόσωπα-στελέχη της Ένωσης- που για χρόνια διαχειρίζονταν τα χρήματα των εργαζομένων για τις κάρτες του ΟΑΣΘ, ενώ είναι μέχρι και σήμερα άγνωστο που πήγαν τα 120.000 ευρώ που χρωστά η Ένωση στον Οργανισμό.

Όπως αναφέρει στο stokokkino.gr το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ με την «Αγωνιστική Συνεργασία – Ενωτική Αγωνιστική Επανεκκίνηση», Γιώργος Βασιλειάδης, η κωλυσιεργία της πλειοψηφίας συνεχίζεται, ενώ από την πλευρά της παράταξης που εκπροσωπεί έχει τεθεί διορία μέχρι τα τέλη Ιούνη ώστε να γίνει μηνυτήρια αναφορά, ειδάλλως έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν ως παράταξη σε μήνυση κατά των φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην τελευταία Εκτελεστική Επιτροπή πριν από περίπου ένα μήνα υπήρξε αλλαγή στάσης της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ. Μέχρι πρότινος είχαμε την ομόφωνη απόφαση για νομική διεκδίκηση, ενώ τώρα ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ πρότειναν να υπάρξει συμφωνία της ΕΔΟΘ με τον ΟΑΣΘ ώστε να αποπληρωθεί το χρέος με δόσεις». «Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό διότι πρόκειται για χρήματα των εργαζομένων – μελών της ΕΔΟΘ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλειάδης.

Την ίδια ώρα, με αποχώρηση από την ΕΔΟΘ προειδοποιεί από την πλευρά του ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε στο stokokkino.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Ξανθόπουλος, «αποφασίσαμε ότι αν δεν ξεκαθαρίσει η ιστορία με το χρέος θα αποχωρήσουμε. Δεν μπορεί να μιλάμε για 120.000 ευρώ κι να θέλει η ΕΔΟΘ να τα πληρώσει με δόσεις».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου τονίζει την ανάγκη να γίνει μήνυση από την ΕΔΟΘ, ενώ σημειώνει ότι δε μπορεί ένα δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο να ανέχεται τέτοιου μεγέθους οικονομικές ατασθαλίες. «Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ήδη σε δύσκολη θέση δε μπορεί να δίνουμε λαβές. Να βρούμε αυτούς που φταίνε, δε φταίνε τα μέλη για λάθη ή για οτιδήποτε. Δεν θα πληρώνουμε τη συνδρομή μας ως Σύλλογος αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθόπουλος.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρει συγκεκριμένα ότι «στην περίπτωση που η ΕΔΟΘ προχωρήσει σε διακανονισμό με τον ΟΑΣΘ, χρησιμοποιώντας σε αυτόν τα χρήματα των σωματείων μελών της, εμείς αποχωρούμε από μέλη της ΕΔΟΘ μη καταβάλλοντας κατά συνέπεια και το ποσό των 2.400 ευρώ  -περίπου- κάθε χρόνο.
Η απόφαση αυτή θα ισχύσει άσχετα αν παράλληλα θα γίνει μήνυση προς τους διαχειριστές η οποία το πιο πιθανό είναι να έχει αποτέλεσα σε 5-6 χρόνια!!! Χρήματα από τους δικούς μας εργαζομένους σε χρέη που έχουν ονοματεπώνυμο δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει κανένας».

Υπενθυμίζεται ότι για το αντίστοιχο χρέος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ύψους 150.000 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ έχει υπάρξει διακανονισμός για την αποπληρωμή του. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΕΚΘ έχει ήδη καταθέσει ένα μέρος του ποσού, ενώ το χρονοδιάγραμμα λήγει περίπου στα τέλη Οκτώβρη.

Σε σχέση με το χρέος της ΕΔΟΘ και την μη τακτοποίηση του ο ΟΑΣΘ έχει ήδη διαμηνύσει με εξώδικο του ότι θα προβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε όλα τα ένδικα μέσα για την διεκδίκηση των οφειλόμενων. Παράλληλα, ο ΟΑΣΘ από τον Μάιο έχει προχωρήσει σε οριστική λύση της συνεργασίας του με το ΕΚΘ και την ΕΔΟΘ, και πλέον τα εργατικά συνδικάτα και σωματεία, έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται μηνιαία κουπόνια απεριορίστων διαδρομών με έκπτωση 20% για τα μέλη τους, απευθείας από τα γραφεία του Οργανισμού.