Πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το Μακεδονικό καταθέτει η ΝΔ

Κατερίνα Κανάκη - Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή την συμφωνία με την  πΓΔΜ, καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μόλις ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Η συζήτηση θα ξεκινήσει σήμερα στις 18.00, ανακοίνωσε ο Νίκος Βούτσης.

14 Ιουνίου 2018 13:59:09

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν διαθέτει «ούτε την λαϊκή αποδοχή, ούτε την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση» για να προχωρήσει στη συμφωνία με τη γείτονα. 
 
«Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν θα γίνει δικό μας πρόβλημα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας πως καταθέτει πρόταση μομφής, ώστε να αποτραπεί ο «πρωτοφανής θεσμικός εκτροχιασμός».

Χαρακτήρισε δε τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ είναι «μια κακή συμφωνία». «Είναι μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση η παραχώρηση γλώσσας και εθνότητας στα Σκόπια. Αλλά ακόμη και για αυτό το θέμα είπατε ψέματα. Το Severna makedonija δεν υπάρχει πουθενά στην συμφωνία. Από τη στιγμή που αποδέχεστε την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός», ισχυρίστηκε.
 
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από το 1/6 τουλάχιστον των βουλευτών, δηλαδή 50 βουλευτές και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση. 

H πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ θα υποβληθεί στον Νίκο Βούτση, αμέσως μετά την ονομαστική ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα, και στις 18.00, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής θα αρχίσει η σχετική συζήτηση. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας τελειώνει το αργότερο τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στόχος είναι η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 
 
Σύμφωνα με τα ίδια άρθρα, πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν την παρέλευση ενός εξαμήνου από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βoυλευτών. Αυτό σημαίνει ότι δυνατότητα νέας πρότασης μομφής δεν θα υπάρχει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.