Συντεταγμένη αντιπολίτευση στον Γ. Μπουτάρη από τους «έξι» δημοτικούς συμβούλους – Ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινής καθόδου στις εκλογές

Ιάσων Μπάντιος - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη δημιουργία δημοτικής παράταξης και κοινή κάθοδό τους στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές αφήνουν οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Θεσσαλονίκης που τους τελευταίους μήνες ασκούν συντεταγμένη αντιπολίτευση στη διοίκηση Μπουτάρη, αν και έχουν εκλεγεί από διαφορετικές παρατάξεις τον Μάιο του 2014.

12 Ιουλίου 2018 15:13:16

Όπως διασαφήνισαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Πέμπτης, δεν έχουν κάνει οργανωμένη συζήτηση για τη δημιουργία δημοτικής παράταξης από κοινού, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Παράλληλα χαρακτηρίζουν ως εξέλιξη υπέρ τους την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, από τον Οκτώβριο του 2019, τελικά τον Μάιο του ίδιου έτους.

Για συλλογική προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του δήμου Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με την «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» Γιώργος Αβαρλής, τονίζοντας ότι η συλλογική παραγωγή έργου είναι απαραίτητη στα δημοτικά πράγματα. Παράλληλα ο κ. Αβαρλής επιτέθηκε στην διοίκηση Μπουτάρη για το γεγονός ότι ενώ διαθέτει αποθεματικά ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ  «φορτώνει» τον δήμο και τους δημότες με νέα δάνεια, όπως αυτό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα ζητήματα της καθαριότητας και του κυκλοφοριακού είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, και ανεξάρτητο πλέον δημοτικό σύμβουλο, Παναγιώτη Αβραμόπουλο. Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος εκτιμά ότι το σύστημα καθαριότητας είναι στο «σημείο μηδέν» με ευθύνες της διοίκησης, ενώ το νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών του δήμου που προωθείται εμφανίζει έντονα προβλήματα, τα οποία έχουν τονίσει υπηρεσιακά στελέχη, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο η διοίκηση περιφρονεί τις απόψεις τους. Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «αλαζονεία διαχείρισης της εξουσίας» από τον Γιάννη Μπουτάρη.

Η «πρωτοβουλία των έξι» ήταν η μόνη λύση να υπάρξει αντιπολίτευση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την επικεφαλής της κίνησης «Γειτονιές σε Δράση», Μόνικα Αϊβάζογλου. «Το τελευταίο διάστημα η αντιπολίτευση μέρα με την μέρα εύθινε, είχαμε μονόλογο από την διοίκηση χωρίς καμία απάντηση» ανέφερε, ενώ ευχήθηκε η ομάδα που έχει συγκροτηθεί να συνεχίσει το έργο της και να διευρυνθεί σε αριθμό.

Την εκτίμηση ότι η δεύτερη θητεία Μπουτάρη θα έπρεπε να παράγει έργο για την καθημερινότητα των πολιτών, κάτι που δε συμβαίνει, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας», Γιώργος Αρβανίτης. Όπως σημείωσε, στην πραγματικότητα ο δήμος δεν μπορεί να διενεργήσει διαγωνισμούς στον τομέα της καθαριότητας και να ελέγξει τον δημόσιο χώρο. Στη συνέχεια επέκρινε τον Γιάννη Μπουτάρη για το γεγονός ότι ενώ στο παρελθόν τόνιζε την ανάγκη οι δήμαρχοι να μένουν μόνο για δύο θητείες, τώρα δηλώνει ότι θα είναι δήμαρχος μέχρι τα 100.

«Η διοίκηση είναι διαχρονικά με το γκοβέρνο αλλά δεν κυβερνά» σύμφωνα με τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ «η αναξιοκρατία έχει γίνει θεσμός στην Βασιλέως Γεωργίου. Ο κ. Ζέρβας κατηγόρησε τον Γιάννη Μπουτάρη ως υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, ενώ άσκησε κριτική και στους πολλούς υποψήφιους δημάρχους που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργήσει πρώτα παράταξη.

«Την Πρωτοβουλία δεν την χαρίζουμε στον Γιάννη Μπουτάρη» δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία», Ανδρέας Κουράκης, ενώ ανέφερε ότι «ο Μπουτάρης έχει σκοτώσει την Πρωτοβουλία», και «είναι ένας κακός δήμαρχος». Παράλληλα εκτίμησε ότι μετά την πρόσφατη δήλωση του Σταύρου Καλαφάτη περί μη καθόδου του στις εκλογές, αλλά και μετά την στήριξη Τσίπρα στον Μπουτάρη εντός του Δημοτικού Συμβουλίου «δεν υπάρχει αντιπολίτευση».

Ενδιαφέρον έχει επίσης και η εκτίμηση των «έξι» ότι το επόμενο διάστημα η ομάδα τους είναι πιθανό να διευρυνθεί σε αριθμό, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος στην παράταξη της «Πρωτοβουλίας» υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την κίνηση. Ωστόσο, ο κ. Κουράκης από την πλευρά του τόνισε το γεγονός ότι «όσοι συμμετέχουν στην κλειστή ομάδα που είναι γύρω από τον δήμαρχο έχουν ευθύνη για το γεγονός ότι στηρίζουν επιλογές του Μπουτάρη με τις οποίες διαφωνούν».

Ακούστε τι είπε η επικεφαλής της κίνησης «Γειτονιές σε Δράση», Μόνικα Αϊβάζογλου μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά- Κοφτά» με τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου: 

Ακούστε: