«Στην καταστροφή, τα σχέδια που γράφονται σε γραφεία αναπροσαρμόζονται»

«Όλα τα σχέδια που γράφονται σε γραφεία αναπροσαρμόζονται όταν είσαι στην καταστροφή, σε μία φλόγα 40 μ. που τρέχει 200-300 χλμ. και άνεμο που φτάνει κατά ριπές τα 10-11 μποφόρ, οι συνάδελφοι, από τον αρχηγό μέχρι και τον τελευταίο πυροσβέστη, έκαναν το καθήκον τους και το κάνουν, είπε ο γ.γ. της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Τάσος Μανιάτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

27 Ιουλίου 2018 13:52:34

Για τις αιτιάσεις περί μη εντολής εκκένωσης, ο κ. Μανιάτης σχολίασε ότι «πάνε να καταβιβάσουν ευθύνες ότι δεν έδωσε εντολή εκκένωσης» η ηγεσία του ΠΣ. «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την εμπειρία και την γνώση -ο κ. Αναγνωστάκης, επειδή περί αυτού ο λόγος, και την εξυπνάδα. Όλα θα αποδειχθούν, εφόσον τα θέλουν, δεν είναι αδαής κανένας. Όλα τα σχέδια που γράφονται σε γραφεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, «όταν είσαι στην καταστροφή, σε μία φλόγα 40 μ. που τρέχει 200-300 χλμ. και άνεμο που φτάνει κατά ριπές τα 10-11 μποφόρ, αναπροσαρμόζονται. Οι συνάδελφοι, από τον αρχηγό μέχρι και τον τελευταίο πυροσβέστη, έκαναν το καθήκον τους και το κάνουν».
 
Για όσα αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες την Δευτέρα, ο ίδιος νωρίτερα σχολίασε ότι «δεν είναι τυχαίο στην Κινέτα να εκδηλώνονται 12 εστίες. Από φυσικά αίτια; Θα τρελαθούμε εντελώς; Η φράση "ασύμμετρη απειλή" ήταν η ουσία της υπόθεσης, με τα θύματα που έχουμε και τις εστίες που προέκυπταν, την πυρκαγιά στην δυτική Αττική, να τρέχουν οι δυνάμεις στην ανατολική Αττική, στον Κάλαμο και να εγκλωβιστεί όλο το σύστημα στην Αττική. Για μένα, κάποιοι επιδιώκουν και την πολιτική αποσταθεροποίηση του τόπου και την κοινωνική και την οικονομική. Εγχώριοι ή ξένοι, δεν ξέρω».
 
Εξάλλου, ο κ. Μανιάτης καυτηρίασε την εκμετάλλευση του αγώνα των πυροσβεστών «από πολιτικές δυνάμεις για μικροπολιτική. Το να στρέφεσαι εναντίον θεσμικού οργάνου του κράτους -γιατί δεν είναι της κυβέρνησης, είναι του κράτους- είναι να στρέφεσαι εναντίον του ίδιου του φορέα σου. Ο νοών, νοείτο», είπε χαρακτηριστικά.
 
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η επίθεση στην Πυροσβεστική εντάσσεται σε μία προσπάθεια να ιδιωτικοποιηθούν αυτές οι υπηρεσίες, ο ίδιος είπε ότι «αυτό το σχέδιο το είχαμε προβλέψει ως ¨Ενωση Αξιωματικών του ΠΣ, τα είχαμε καταγγείλει όλα αυτά. Βέβαια, στην εποχή των μνημονίων όλα αυτά οι ξένοι και εγχώριοι ιθύνοντες επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση των πάντων και απαξιώνουν θεσμούς, υπηρεσίες που είναι δίπλα στον πολίτη, δίπλα στο κράτος, στην ασφάλεια κράτους και πολίτη».
 
Τέλος, σχολιάζοντας τις βολές για τις μονιμοποιήσεις πυροσβεστών, είπε ότι «εάν κάποιος φορέας έχει αυτή την άποψη, να την πει ευθέως. Να στραφεί ενάντια στο Πυροσβεστικό Σώμα ... το κατάπτυστο της υπόθεσης θα δοθεί».

Ακούστε: