Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει

Του Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη

29 08 2018 15:44:54

Αλώβητη και ανεπηρέαστη από τον χθεσινό ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρέμεινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στον κρίσιμο τομέα της Υγείας που για την κυβέρνηση αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα.

Η επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού στους κυρίους Ξανθό και Πολάκη, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων εκλογών που θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά, έγκειται στο γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα οι υπουργοί της Υγείας έθεσαν τις βάσεις για την επανασύσταση του κοινωνικού κράτους, με την διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης όλων των πολιτών στην Υγεία, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εργασίας και ασφαλιστικού καθεστώτος και υλοποίησαν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις όπως της σύστασης ενός ολοκληρωμένου και οργανωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 
Σημειώνεται ότι με την μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας αναμένεται, να ανακουφιστούν σημαντικά τα Δημόσια Νοσοκομεία, καθώς υπολογίζεται ότι το 70% των περιστατικών που τα προσεγγίζουν, αφορούν περιστατικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
 
Σημαντικός επίσης λόγος για την διατήρηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αποτέλεσε το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί έχουν θέσει και εισάγει στην πολιτική ορολογία την ατζέντα της ηθικοποίησης του συστήματος υγείας τόσο με τη δημιουργία θεσμικών δικλίδων ασφαλείας για την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων στο χώρο της υγείας, όσο και με την αποκάλυψη σκανδάλων και τη μη ανοχή φαινομένων διαφθοράς και εκμετάλλευσης των ασθενών.
 
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο υγείας ήδη έχει προετοιμάσει τη σύσταση του νέου οργανισμού που θα διαδεχθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας όπως θα λέγεται, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια επαναφοράς του κοινωφελούς χαρακτήρα του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.
 
Κρίσιμο ρόλο σε αυτή την διαδικασία αναμένεται να παίξουν και τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας που μέσα στον Σεπτέμβριο Οκτώβρη αναμένεται να κοινοποιηθούν.
 
Παράλληλα έχουν δρομολογηθεί σημαντικές αλλαγές για την πολιτική στο φάρμακο, με την επιτροπή που συστάθηκε για την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση της τεχνολογίας και των καινοτόμων φαρμάκων με την οποία κατοχυρώνεται η σωστή τιμολόγηση και διασφαλίζεται η πρόσβαση των ασθενών σε ασφαλή και ποιοτικά φάρμακα.
 
Επιπροσθέτως, θεσμοθετήθηκε η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας που έχει πολύ σημαντική ευθύνη για τη δημιουργία διαφανούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας και για το αδιάβλητο των προμηθειών, καθώς και η λίστα χειρουργείου που συμβάλλει στη διαφάνεια και την αποφυγή συναλλαγών.
 
Επίσης οργανώνονται τα Αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, και προωθείται η ανασυγκρότηση της επείγουσας περίθαλψης - περιλαμβανομένου του ΕΚΑΒ. 
 
Σημαντική προσπάθεια επίσης γίνεται στην στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό των δομών και υπηρεσιών υγείας διευκολύνοντας την επιστροφή στην Ελλάδα των νέων γιατρών που εξαναγκάστηκαν σε μετανάστευση.
 
Παράλληλα, επιχειρήθηκε η διοικητική ανασυγκρότηση του Συστήματος Υγείας και των οργανισμών των Νοσοκομείων με εξοικονόμηση πόρων μέσω ορθολογικής διαχείρισής τους, κτιριακής αναβάθμισης των υποδομών τους και κατάργηση όλων των εργολαβιών καθαριότητας - φύλαξης – σίτισης και των υπολοίπων υποστηρικτικών λειτουργιών.
 
Με αυτή την παρακαταθήκη, το υπουργείο υγείας θα συνεχίσει το έργο του προσπαθώντας να επιτύχει παράλληλα την αύξηση του ποσοστού επί του ΑΕΠ των δαπανών υγείας για την εμβάθυνση ενός ποιοτικού και δημόσιου Συστήματος Υγείας, που αναμένεται αναλυτικά να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό κατά τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.