Σαν Σήμερα 6 Σεπτεμβρίου: Ένας άνεργος μεταλλεργάτης δολοφονεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μακ Κίνλεϊ

Ο Τσολγκός θα οδηγηθεί εσπευσμένα σε δίκη για τη δολοφονία του προέδρου, η οποία θα ξεκινήσει μόλις 9 μέρες μετά, στις 23 Σεπτεμβρίου. Θα καταδικασθεί σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες έπειτα από  δίκη τριών ημερών και θα εκτελεστεί στην ηλεκτρική καρέκλα στις 29 Οκτωβρίου του 1901. O Μακ Κίνλεϊ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα δολοφονηθεί μέσα σε 35 χρόνια.

06 09 2018 10:05:20

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1901 ο Πολωνο-αμερικανός αναρχικός Λέον Τσολγκός, εργάτης στο ατσάλι που είχε μείνει άνεργος εκείνη την εποχή, πυροβολεί με ένα 32άρι αυτόματο ρεβόλβερ «Άιβερ Τζόνσον» δύο φορές στην κοιλιά τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Μακ Κίνλεϊ, στο Μέγαρο Μουσικής του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Ο Μακ Κίνλεϊ θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Μπάφαλο, όπου οι γιατροί θα του αφαιρέσουν την πρώτη σφαίρα, αλλά θα δυσκολευτούν πολύ με τη δεύτερη. Αρχικά θα υπάρξει η αίσθηση ότι ο Μακ Κίνλεϊ θα κατάφερνε να επιβιώσει, ωστόσο στις επόμενες ημέρες θα αναπτύξει γάγγραινα και σηψαιμία και θα πεθάνει τελικά 8 μέρες μετά την επίθεση στις 14 Σεπτεμβρίου του 1901.
 
Ο Τσολγκός θα οδηγηθεί εσπευσμένα σε δίκη για τη δολοφονία του προέδρου, η οποία θα ξεκινήσει μόλις 9 μέρες μετά, στις 23 Σεπτεμβρίου. Θα καταδικασθεί σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες έπειτα από  δίκη τριών ημερών και θα εκτελεστεί στην ηλεκτρική καρέκλα στις 29 Οκτωβρίου του 1901. O Μακ Κίνλεϊ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα δολοφονηθεί μέσα σε 35 χρόνια, μετά τον Αβραάμ Λίνκολν που είχε δολοφονηθεί το 1865 αμέσως μετά την λήξη του αμερικανικού εμφυλίου από τον ηθοποιό Τζον Μπουθ, υποστηρικτή των Νοτίων και της δουλείας και τον Τζέιμς Γκάρφιλντ, που δολοφονήθηκε το 1881 από τον Σαρλ Γκιτό, οπαδό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θεωρούσε ότι ο Γκάρφιλντ παραβιάζει τις αρχές του. Θα ακολουθήσει άλλη μία τελευταία δολοφονία Αμερικανού προέδρου στον 20ό αιώνα, αυτή του Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντι από τον Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ. Κανένας από όσους θεωρήθηκαν ή καταδικάσθηκαν ως ένοχοι για αυτούς τους φόνους δεν επέζησε περισσότερο από λίγες μέρες από τον θάνατο του προέδρου, με εξαίρεση τον Γκιτό, που εκτελέστηκε 10 μήνες μετά.
 
Ο Μακ Κίνλεϊ γεννήθηκε στο Οχάιο το 1843, και εξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας με την υποστήριξη τωνΡεπουμπλικανών το 1896. Αναδείχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ το 1897 και ξανάτο 1901, προλαβαίνοντας ωστόσο να κυβερνήσει μόλις 6 μήνες στη δεύτερη θητεία του. Η πολιτική του βασιζόταν σε αυτό που ο ίδιος ονόμαζε «ασφαλές χρήμα». Εισήγαγε τις ΗΠΑ στον Κανόνα του Χρυσού, προκειμένου να διατηρήσει σταθερό το νόμισμα και ακολούθησε μια φορολογική πολιτική που προστάτευε τις αμερικανικές βιομηχανίες από τον διεθνή ανταγωνισμό και έτεινε προς τον προτεξιονισμό. Ωστόσο, η πραγματική συνεισφορά του στην Αμερικανική ιστορία, υπήρξε η κήρυξη του Αμερικανο-ισπανικού πολέμου με αφορμή την κρίση της Κούβας το 1895. Με πρόφαση την υποστήριξη των εξεγερμένων κατοίκων της Κούβας εναντίον της Ισπανίας, της οποίας η Κούβα αποτελούσε κτήση, ο Μακ Κίνλεϊ κήρυξε τον πόλεμο στην Ισπανία, ο οποίος κατέληξε σε συντριπτική νίκη των ΗΠΑ και αποικειοποίηση πολλών περιοχών, ανάμεσα στις οποίες η ίδια η Κούβα, το Πουέρτο Ρίκο και οι Φιλιππίνες. Η περίοδος του Μακ Κίνλεϊ μπορεί να θεωρηθεί αυτή κατά την οποία για πρώτη φορά ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στρέφεται και πέρα από τη θάλασσα, καθώς μέχρι τότε στόχευε κυρίως στην απόκτηση εδαφών νότια και δυτικά, ενσωματώνοντας περιοχές όπως το Τέξας και η Καλιφόρνια. Όπως συνέβαινε πάντα στην αμερικανική ιστορία, η κατάκτηση και ο έλεγχος αυτών των περιοχών παρουσιάστηκαν ως το αποτέλεσμα κάποιου «πεπρωμένου» για την πρόοδο.
 
Η ιστορία του Τσολγκός ήταν μάλλον αντίθετη από αυτή του Μακ Κίνλεϊ. Ο Τσολγκός ήταν γιος φτωχών Πολωνών μεταναστών και είχε επτά αδέρφια. Η μητέρα του πέθανε όταν αυτός ήταν 10 ετών και χρειάστηκε να δουλέψει από αυτή την ηλικία σε εργοστάσιο παραγωγής γυαλιού. Στα 17 του ξεκίνησε να εργάζεται στη βιομηχανία ατσαλιού στο Κλίβελαντ. Εγκατέλειψε την καθολική εκκλησία και οργανώθηκε σε σοσιαλιστικές ομάδες μετά την κρίση του 1883, η οποία τον άφησε άνεργο. H ανεργία υπήρξε η μοίρα του πάρα πολύ συχνά από τότε και ο Τσολγκός μετατράπηκε σε έναν άνθρωπο με ελάχιστη κοινωνικότητα. Στράφηκε στον αναρχισμό επηρεασμένος από τις προπαγανδιστικές ομιλίες της Έμμα Γκόλντμαν. Το 1901 αποφάσισε να σκοτώσει τον πρόεδρο Μακ Κίνλεϊ όταν έμαθε ότι αυτός θα εμφανιζόταν στην Παναμερικανική Έκθεση του Μπάφαλο όπου θα συνομιλούσε με τον λαό. Κατόρθωσε να τον πλησιάσει κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, αλλά δεν πυροβόλησε επειδή φοβήθηκε ότι λόγω της πολυκοσμίας υπήρχε ο κίνδυνος να τραυματίσει κάποιον περαστικό. Την επόμενη μέρα κατόρθωσε να μείνει σχεδόν μόνος μαζί του στο Μέγαρο Μουσικής, όπου ο Μακ Κίνλεϊ δεχόταν τον κόσμο και τον πυροβόλησε δύο φορές στην κοιλιά. Η ιστορία της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ είναι γεμάτη από Τσολγκός. Ανθρώπους που υπηρέτησαν ως δούλοι το Αμερικανικό Όνειρο, εργαζόμενοι σα σκλάβοι από μικρά παιδιά, που πέθαναν ή έμειναν ανάπηροι σε νεαρή ηλικία και κανείς δεν έμαθε ποτέ τίποτα για αυτούς. Περισσότερα ξέρουμε για τους Μακ Κίνλεϊ και τους Ροκφέλερ εκείνους δηλαδή που νομοθέτησαν ή εκμεταλλεύτηκαν τους νόμους που δημιουργήθηκαν για να συσσωρευτεί ο μεγάλος πλούτος των βιομηχάνων και των τραπεζιτών στη χώρα των ευκαιριών. Σε αυτό το διάστημα συνδικάτα, σοσιαλιστικές και αναρχικές ομάδες δημιουργήθηκαν και έσβησαν μέσα στην πιο σκληρή καταστολή. Η ατομική τρομοκρατία υπήρξε συχνά η καταφυγή των ανθρώπων αυτών μετά την καταστολή ή την απελπισία. Ο Λεόν Τσολγκός, σοσιαλιστής και αναρχικός εργάτης του ατσαλιού, δολοφονημένος από το αμερικανικό όνειρο, αποφάσισε να δολοφονήσει με τη σειρά του τον βασικό πολιτικό του εκπρόσωπο, πριν πεθάνει και ο ίδιος στην ηλεκτρική καρέκλα. Η ενέργειά του του χάρισε μια μικρή θέση στην ιστορία, αλλά δεν άλλαξε καθόλου την πραγματική ιστορία της Αμερικής.
 
Ακούστε καθημερινά το «Μια μέρα σαν σήμερα» με τον Γιάννη Ανδρουλιδάκη στις 06.50 και τις 17.50 στον 105,5 Στο Κόκκινo.

 

Ακούστε: