Σαν Σήμερα 11 Σεπτεμβίου: Η ανθρωπότητα παρακολουθεί σε ζωντανή μετάδοση την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Στις 11 Σεπτεμβρίου το 2001, πραγματοποιείται η πιο διάσημη τρομοκρατική επίθεση του 21ου αιώνα και μία από τις διασημότερες της ιστορίας. Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε πιθανότατα από την ισλαμιστική οργάνωση αλ Κάιντα και περιελάμβανε την κατάληψη με αεροπειρατεία τεσσάρων αεροσκαφών. 

11 09 2018 11:16:53

Τα δύο από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές στους Δίδυμους Πύργους, το τρίτο στο αμερικανικό πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο κατόρθωσαν να το καταρρίψουν οι αμερικανικές δυνάμεις πριν προλάβει να χτυπήσει τον στόχο του που παρέμεινε άγνωστος. Από τις επιθέσεις αυτές έχασαν επίσημα τη ζωή τους 2.970 άνθρωποι, όλοι άμαχοι. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις 3.000, εάν προστεθούν εκείνοι που παραμένουν αγνοούμενοι ακόμα, μετά από 17 χρόνια.

Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους πραγματοποιήθηκε κατά τους πρώτους μήνες της προεδρικής θητείας του Τζορτζ Γουίλιαμ Μπους και μετά από τις πρώτες ημέρες αμηχανίας, οδήγησε από την πλευρά του στην πολιτική του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», η οποία προκάλεσε αρχικά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε ως σκοπό την ανατροπή της εξουσίας των Ταλιμπάν, η οποία θεωρείτο ότι συνεργαζόταν με την αλ Κάιντα και παρείχε βοήθεια στον επικεφαλής της και θεωρούμενο ως οργανωτή των επιθέσεων. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν έχει τελειώσει ουσιαστικά ακόμα, είναι ο μακροβιότερος πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ και μετρά ως σήμερα περισσότερους από 115.000 νεκρούς.
Ανάμεσα τους 35.000 άμαχοι, 40.000 μαχητές των Ταλιμπάν, 35.000 στρατιώτες ή αστυνομικοί της φιλοαμερικανικής αφγανικής κυβέρνησης, 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες και 4.000 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ή δημοσιογράφοι. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ακολουθήθηκε από τον πόλεμο στο Ιράκ και συνεχίστηκε με ένα ντόμινο ταραχών σε όλη τη Μέση Ανατολή, που με σημείο αιχμής τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, προκάλεσε το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα της ιστορίας, τουλάχιστον μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πολεμοχαρής αυτή πολιτική, που συνάντησε πολλές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, συνοδεύτηκε από μια πολιτική σε εσωτερικό επίπεδο, που περιελάμβανε μια σκληρή δέσμη μέτρων καταστολής, ελέγχου και παρακολούθησης, μέσω του διαβόητου «Πατριωτικού Νόμου» που θέσπισε η κυβέρνηση Μπους. Επίσης, με τη λειτουργία του στρατοπέδου κράτησης στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, όπου ύποπτοι κρατούνταν χωρίς να ξέρουν γιατί, χωρίς να ξέρουν πού βρίσκονται και χωρίς νομική υποστήριξη. Η βαρβαρότητα του Γκουαντάναμο ξεσήκωσε επίσης θύελλα διεθνών διαμαρτυριών. Ωστόσο, η πολιτική αυτή κατάφερε τελικά να εγκαθιδρύσει σε όλον τον κόσμο ένα κλίμα αντι-μουσουλμανικής τρομο-υστερίας και ισλαμοφοβίας, το οποίο εξελιγμένο υπάρχει ακόμα. Ουσιαστικά, για αρκετούς αναλυτές, η ανθρωπότητα ζει ακόμα στον αστερισμό της 11ης Σεπτέμβρη.

Oι αεροπειρατείες της 11ης Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκαν σε δύο πτήσεις της American Airlines και άλλες δύο της United Airlines που κατευθύνονταν όλες από την ανατολική προς τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, κάτι που σήμαινε ότι τα αεροσκάφη ήταν γεμάτα καύσιμα. Το πρώτο από αυτά προσέκρουσε στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Ενώ ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθούσε τον Βόρειο Πύργο να φλέγεται από τη σύγκρουση, το δεύτερο αεροσκάφος έπεσε πάνω στον Νότιο Πύργο, σε παγκόσμια ζωντανή μετάδοση. Ο Νότιος Πύργος κατέρρευσε μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ ο Βόρειος άντεξε λίγο περισσότερο από μιάμιση. Λίγο νωρίτερα, το τρίτο αεροπλάνο είχε πέσει πάνω στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο είχε καταρριφθεί στην περιοχή της Πενσυλβάνια. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, εκτιμάται ότι το τέταρτο αυτό αεροσκάφος κατευθυνόταν προς τον Λευκό Οίκο ή το Καπιτώλιο.

Δεδομένης της αύξησης των μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης, η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους αποτελεί ως σήμερα ένα ανεπανάληπτο γεγονός ως προς τη δημοσιότητά του. Σύμφωνα με μια μελέτη, κάθε Αμερικανός που είχε κλείσει το 12ο έτος της ηλικίας του την 11η Σεπτέμβρη του 2001, θυμάται πού βρισκόταν και τι έκανε την ώρα της επίθεσης ή την ώρα που πληροφορήθηκε το συμβάν. Αντίστοιχα μεγάλα είναι τα νούμερα και σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο.

Ως κεντρικός οργανωτής της επίθεσης παρουσιάστηκε από τις ΗΠΑ ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Για αρκετά χρόνια, οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί και οι πολιτικές των ΗΠΑ καθορίζονταν από την έμμονη ιδέα της σύλληψής του. Ο μπιν Λάντεν ήταν ένας Σαουδάραβας εκατομμυριούχος, που είχε εκπαιδευτεί στον ανορθόδοξο πόλεμο από τους Αμερικανούς και τη CIA, προκειμένου να οργανώσει την αντικομμουνιστική αντίσταση στο Αφγανιστάν εναντίον των Σοβιετικών. Μετά το 1998, εκμεταλλεύτηκε την εξουσία του για να στραφεί και κατά των Αμερικανών. Όσο διάστημα παρέμενε ασύλληπτος, χρησιμοποιούνταν ως σκιάχτρο που δικαιολογούσε κάθε πολιτική. Συνελήφθη και δολοφονήθηκε μόλις το 2011, δύο χρόνια αφότου ο Τζορτζ Μπους παρέδωσε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Μπαράκ Ομπάμα.

Η ακριβής συσχέτιση του Οσάμα μπιν Λάντεν με το δίκτυο που οργάνωσε την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους δεν διευκρινίστηκε ποτέ. Τη θέση της αλ Κάιντα πήραν άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις, ακόμα πιο βίαιες. Τα εκατοντάδες σενάρια συνωμοσίας περιέπλεξαν περισσότερο τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε εφικτή η τραγωδία της 11ης Σεπτέμβρη. Η απάντηση οφείλεται ακόμα στα 3.000 άμεσα θύματά της και στα εκατοντάδες χιλιάδες που πλήρωσαν τις πολιτικές που την ακολούθησαν.

 

Ακούστε καθημερινά το «Μια μέρα σαν σήμερα» με τον Γιάννη Ανδρουλιδάκη στις 06.50 και τις 17.50 στον 105,5 Στο Κόκκινo.
 

Ακούστε: