Ελ. Τομπατζόγλου: Η «έλλειψη ενδιαφέροντος» οφείλεται στην κατεύθυνση που δίνουν τα ΜΜΕ να θάψουν τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η «έλλειψη ενδιαφέροντος» οφείλεται στην κατεύθυνση που δίνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης «να θάψουν» τη δίκη της Χρυσής Αυγής και που δεν έχει σχέση με το ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος. Αυτό τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Ελευθερία Τομπατζόγλου.

14 09 2018 13:30:10

Συγκεκριμένα, η κα Τομπατζόγλου αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος για τη δίκη, στεκόμενη και στην μεγάλη ζήτηση που έχουν τα δύο ιντερνετικά μέσα (Golden Dawn Watch και Omniatv) που παρακολουθούν και παρουσιάζουν συστηματικά τα στοιχεία της δίκης αλλά και στην συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η πολιτική αγωγή. Παράλληλα, επισήμανε πως η «έλλειψη ενδιαφέροντος» είναι λόγω της κατεύθυνσης που δίνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, «να θάψουν τη δίκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Διευκρίνισε δε πως δεν υπάρχει βιντεοσκόπηση στη δίκη, «γιατί αρνήθηκε η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής, η οποία προ της ενάρξεως της δίκης ωρυόταν ότι θέλει να είναι παρόντα τα μέσα για να πέσει άπλετο φως στη δήθεν πολιτική σκευωρία που έχει στηθεί εναντίον τους. Όταν εμείς υποβάλαμε το αίτημα ώστε τα μέσα να είναι εντός της αιθούσης, φυσικά η υπεράσπιση το αρνήθηκε και λόγω του νόμου που προβλέπει ότι αν μια από τις δυο πλευρές αρνηθεί, το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να απορρίψει το αίτημα, αναγκαστικά συνέβη αυτό».

Ερωτηθείσα σχετικά, η κα Τομπατζόγλου εκτίμησε πως η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019, προσθέτοντας παράλληλα πως «ενώ πολύς κόσμος έχει την αίσθηση ότι υπάρχει καθυστέρηση, αυτό δεν ισχύει πλέον», καθώς «εκτός από τους πρώτους μήνες που ήταν λίγες οι δικάσιμοι και υπήρχαν πράγματι κάποιες καθυστερήσεις, εδώ και περίπου δυο χρόνια γίνεται 10 φορές το μήνα». Πρόκειται για ένα αριθμό «αρκετά ταχύ και συστηματικό», όπως τόνισε και επισημαίνοντας τον μεγάλο όγκο της δικογραφίας, σημείωσε πως «είναι ανθρωπίνως αδύνατο να πάει πιο γρήγορα» η δίκη.

«Αρχικά όταν οι κατηγορούμενοι ήταν παρόντες, -γιατί εδώ και αρκετό καιρό δεν εμφανίζεται κανένας- υπήρχαν κάποια περιστατικά, ακόμα και χειρονομίες. Μετά ξεκίνησε μια επιθετική συμπεριφορά από το κοινό των χρυσαυγιτών το οποίο όταν γίνεται η δίκη στον Κορυδαλλό δεν εμφανίζονται, στο Εφετείο παρόλαυτα μέχρι ενός σημείου εμφανιζόταν, αλλά εμφανιζόταν ένα συντεταγμένο τάγμα εφόδου το οποίο στην πορεία αντικαταστάθηκε -μετά από κάποια περιστατικά- από δήθεν ψηφοφόρους τους, από ένα οπτικά τουλάχιστον πιο αποδεκτό κοινό το οποίο επίσης όμως μετά από κάποιες λεκτικές επιθέσεις στη Μάγδα Φύσσα σταμάτησε να έρχεται», σημείωσε η ίδια αναφέροντας πως σε έναν εξ αυτών υπεβλήθη μήνυση, ασκήθηκε δίωξη και καταδικάστηκε, ενώ μετά από αυτό το περιστατικό με την Μάγδα Φύσσα, ακολούθησε ένα άλλο περιστατικό με το τάγμα εφόδου του Πειραιά που χτύπησε την δικηγόρο Ευγενία Κουνιάκη που επίσης αναγνωρίστηκαν και τους υπεβλήθη μήνυση, «οπότε έχουν πάψει πλέον να έρχονται».

Σε σχέση με το τι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η δίκη και σε περίπτωση καταδίκης, η κα Τομπατζόγλου σημείωσε πως «δεν προβλέπεται στο ελληνικό σύνταγμα αποκλεισμός κόμματος» και πως «οι συνέπειες που επέρχονται είναι λόγω της ποινικής καταδίκης και όχι λόγω της ιδεολογίας τους». «Σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δε θα μπορούν να ξαναμπούν στη Βουλή, δε θα μπορούν να έχουν κάποιο εκλόγιμο αξίωμα». Ωστόσο, τόνισε η ίδια, «οι συνέπειες δεν είναι μονάχα στενά νομικές», αναφέροντας τον αντίκτυπο που θα έχει στην κοινωνία και στους ψηφοφόρους τους. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας άνθρωπος θα εμμείνει ότι αυτό το πράγμα είναι μία στημένη σκευωρία του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος, όπως ακούγεται μέχρι σήμερα», επισήμανε.

Ακούστε τι είπε η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Ελευθερία Τομπατζόγλου μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Ορθά- Κοφτά» με τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου:

Ακούστε: