«Ένα απέραντο πέλαγος η μουσική, όποιος περιορίζεται σε μικρές λίμνες, βαλτώνει»

Μια δίωρη συνέντευξη με τον Γιώργο Νταλάρα, είναι πάντα μια αποκάλυψη. Καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του γι’ αυτό, αλλά δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι είναι μια διαχρονική προσωπικότητα. Μετά από αρκετά χρόνια ο Γιώργος Νταλάρας ήρθε Στο Κόκκινο, μεθοδικός όπως πάντα, έχοντας ανά χείρας το δικό του σενάριο για το μουσικό κομμάτι της εκπομπής. Ένα πλήθος κομματιών- τα περισσότερα άγνωστα στο πλατύ κοινό- που αποτέλεσαν εξαιρετικά ευχάριστες εκπλήξεις για τους ακροατές αλλά για τους συμπαρουσιαστές.

03 Οκτωβρίου 2018 10:47:15

«Τα πρώτα μου ακούσματα, σμυρναίικα και ρεμπέτικα. Από το ραδιόφωνο έμπαινε στο σπίτι μας και η αστική μουσική. Από πολύ μικρός ξεχώριζα τα όργανα, τους ήχους τους, τη συμπεριφορά τους».
 
Είναι κοινό μυστικό ότι ο τελειομανής Γιώργος Νταλάρας θεωρείται ο υπέρτατος «βασανιστής» των μουσικών στο στούντιο και στις πρόβες. 
 
«Αν εσείς λέτε ότι αυτό λέγεται σεβασμός για τους ακροατές, είτε στη συναυλία, είτε στις ηχογραφήσεις, εγώ το λέω απλά φιλότιμο».
 
Ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακός ο τρόπος που παρουσίαζε ένα–ένα τα, εν πολλοίς, άγνωστα κομμάτια που έπαιζε. Σαν ένας νέος καλλιτέχνης που έχει την αγωνία να εισπράξει ο ακροατής την ποιότητα και την ένταση, την ψυχή δηλαδή που υπάρχει μέσα σε κάθε τραγούδι.
 
«Έχω πάνω από 100 τραγούδια δικά μου, έτοιμα στο συρτάρι. Προτιμώ να παρεμβαίνω δημιουργικά στις ηχογραφήσεις νέων και παλιών συνεργατών, να "πειράζω" και να γεμίζω τις εισαγωγές, να καλώ εξαιρετικούς εκτελεστές από τα πέρατα του κόσμου, προκειμένου να υπάρχει το ιδιαίτερο στοιχείο σε κάθε κομμάτι».
 
Σε μια εποχή που η δισκογραφία μοιάζει να είναι στα αζήτητα... «ο μουσικός δεν είναι βιοποριστικό επάγγελμα. Είναι κατάθεση ψυχής. Δεν μπορεί να είναι "ηρεμία", είναι όπως ο αθλητής. Είναι η κατάκτηση της κορυφής, είναι ο τερματισμός στον μαραθώνιο».
 
Μερικές δεκάδες χρόνια στη μουσική ο Γιώργος Νταλάρας, έχει συνεργαστεί με πλήθος ανθρώπων:
 
«Από πολύ μικρός ακολουθούσα τους καλύτερους. Είχα βέβαια την ευτυχία να συνεργαστώ από τα πρώτα μου βήματα, με τους κορυφαίους. Έτσι η επιλογή των συνεργατών μου γίνεται με κριτήρια ποιότητας, αλλά και με τις γενικότερες αντιλήψεις που έχουν για τη ζωή και την κοινωνία. Με τους συνεργάτες μου, είμαστε μια οικογένεια. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει κοινή πορεία στη μουσική».
 
Η συνέντευξη βέβαια, έγινε με αφορμή τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα στο 3ο  Φεστιβάλ του Σπούτνικ, 5, 6 και 7 Οκτωβρίου στο Άλσος του Στρατού, στο Γουδή. Στη σχετική δήλωση ο Γιώργος Νταλάρας αναφέρει: 
 
«Συμμετέχω στο φεστιβάλ Σπούτνικ, γιατί τιμάω και σέβομαι αυτούς τους νέους ανθρώπους και ελπίζω σε αυτούς. Η χώρα μας, εμείς, τους έχουμε ανάγκη και οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους και να τους στηρίζουμε. Πολύ περισσότερο αποδέχτηκα την πρόταση γιατί προέρχεται από μια αριστερή, δημοκρατική νεολαία, που στέκεται απέναντι στην ακροδεξιά και πολεμάει τον φασισμό και τον νεοναζισμό. Σε αυτή τη συναυλία θα μοιραστώ τη σκηνή με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, μια εξαιρετική ορχήστρα με πολλές διακρίσεις με την οποία συνεργάζομαι στενά όλα αυτά τα χρόνια, και με δύο εξαιρετικούς συνεργάτες, τον τραγουδοποιό Θοδωρή Κοτονιά, που μας έχει χαρίσει πολύ όμορφα τραγούδια και την νέα αξιόλογη φωνή την Ικαριώτισσα Βιολέτα Ίκαρη. Είναι όλοι τους νέοι άνθρωποι με ταλέντο και ήθος και είναι και αυτός ένας συμβολισμός. Καλή επιτυχία στο φεστιβάλ».
 
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στους παραγωγούς του 105,5 Στο Κόκκινο Αλέξη Βάκη και Θανάση Λαζαρίδη.

Ακούστε: