Γ. Δραγασάκης: Να ελέγξουμε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, οι θεσμοί να παίξουν το ρόλο τους

Πρέπει να αποφύγουμε πολιτικά παιχνίδια σε σχέση με τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο, να ελεγχθούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και όσοι θεσμοί έχουν κάποιο ρόλο να τον παίξουν με υπευθυνότητα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Υπογράμμισε την αντίφαση μεταξύ των τελευταίων κινήσεων στο Χρηματιστήριο και των μεγεθών των τραπεζών, οι οποίες βλέπουν τα «κόκκινα δάνεια» να μειώνονται σύμφωνα με τους στόχους, τις καταθέσεις να επιστρέφουν, το ELA να έχει ήδη μηδενιστεί για δύο και να προσεγγίζει το ίδιο για τις υπόλοιπες, ενώ «πέρασαν» με επιτυχία τα stress test του Μαΐου ακόμη για δυσμενή σενάρια.

04 Οκτωβρίου 2018 11:46:18

«Υπάρχει μία αντίφαση μεταξύ των πραγματικών θεμελιωδών δεδομένων της οικονομίας και των τραπεζών με τις κινήσεις στο Χρηματιστήριο, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν κερδοσκοπικοί παράγοντες. Δεν είναι η αιτία, αλλά οι δυνάμεις που αξιοποιούν κάποιες συγκυρίες. Μακροοικονομικά, η οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης που έχει εδραιωθεί», είπε ο κ. Δραγασάκης.
 
Παραθέτοντας τα θετικά στοιχεία, ανέφερε ότι «έχει αρχίσει η άνοδος της τιμής των ακινήτων, που επίσης βοηθάει τις τράπεζες, ενώ τα stress test του Μαΐου απέδειξαν ότι είναι αρκετά ισχυρές ακόμη και σε δυσμενή σενάρια και οι καταθέσεις επιστρέφουν. Μάλιστα, ο ELA έχει ήδη μηδενιστεί για δύο τράπεζες και προβλέπεται να μηδενιστεί και για τις άλλες. Στα "κόκκινα δάνεια" έχουν επιτευχθεί οι στόχοι μείωσής τους. Επομένως, δεν δικαιολογείται τέτοιας έκταση αντίδραση στο Χρηματιστήριο».
 
Υπάρχουν φυσικά και στοιχεία που μπορεί να προβληματίζουν, όπως είπε, αναφέροντας ότι «τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δεν ήταν τα αναμενόμενα, ενώ μπήκαν πιο αυστηροί στόχοι για την μείωση των κόκκινων δανείων, απαιτείται πιο γρήγορη μείωση. Επίσης, η υπόθεση της Folli Follie έχει δυστυχώς κάνει ζημιά, δημιουργεί ένα κλίμα ... Αυτή η συγκυρία αξιοποιήθηκε από αυτούς που προσπαθούν να κερδίσουν λεφτά».
 
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε δύο σημεία: 
 
Πρώτον ότι «για κάθε πρόβλημα υπάρχουν λύσεις ... για την μείωση των "κόκκινων δανείων" και έχουμε εργαλεία και διαρκώς τα βελτιώνουμε, όπως με τον Εξωδικαστικό που τώρα αρχίσει να εφαρμόζεται ουσιαστικά ... αλλά και άλλα που μπορούμε να συζητήσουμε με τις τράπεζες και τους θεσμούς. Για τα κεφάλαια, τα stress test έδειξαν ότι δεν χρειάζονται, αλλά κι εκεί υπάρχουν λύσεις αν χρειαστούν».
 
Δεύτερον, «ότι δεν μπορεί να παίζονται πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, θα είναι εγκληματικό, είναι ευαίσθητος χώρος και γι' αυτό η κυβέρνηση τηρεί προσεκτική στάση».
 
«Ειδικά η ανακοίνωση της ΝΔ ήταν τελείως ανεύθυνη», τόνισε ο κ. Δραγασάκης, «η λογική ότι "δεν πάει καλά το Χρηματιστήριο, άρα καταρρέει η οικονομία" είναι όπως αυτό που έλεγαν κάποιοι "πάει καλά το Χρηματιστήριο, ευημερούμε ως χώρα και κοινωνία". Και τα δύο είναι λανθασμένα. Τα Χρηματιστήρια επηρεάζονται παγκοσμίως από πολλούς παράγοντες, καθώς και εξωγενείς, όπως στην περίπτωσή μας την κατάσταση στην Ιταλία».
 
«Άρα», όπως τόνισε, «όποιο και αν είναι το πρόβλημα υπάρχουν λύσεις, πρέπει να αποφύγουμε πολιτικά παιχνίδια, να ελεγχούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και όσοι θεσμοί έχουν κάποιο ρόλο να τον παίξουν με υπευθυνότητα».
 
«Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για την Τράπεζα της Ελλάδας. Είπα, οι θεσμοί να παίξουν το ρόλο τους. Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για ανεξαρτησία, η ανεξαρτησία δημιουργεί και ευθύνες. Όλοι οι θεσμοί που εμπλέκονται έχουν ρόλους, πρέπει να τους παίξουν αυτούς τους ρόλους», όπως τόνισε.

Ακούστε: