Το Πρώτο Θέμα ξανακτύπησε...

Tου Χρήστου Κουτσονάσιου

08 Οκτωβρίου 2018 16:00:52

Η μυθοπλασία είναι το προσόν ενός καλού συγγραφέα, είναι όμως σοβαρό μειονέκτημα για έναν δημοσιογράφο. Στις ημέρες μας που δεν είναι απλώς πονηρές αλλά παμπόνηρες, κατακλύζονται τα ΜΜΕ από ψευδείς ειδήσεις, φανταστικές ιστορίες, παραπληροφόρηση και σε ακραίες περιπτώσεις ανοικτή προπαγάνδα.
 
Έτσι λοιπόν η δημοσιογράφος Νεφέλη Λυγερού (κόρη του Σταύρου Λυγερού) στο κυριακάτικο Πρώτο Θέμα εμφανίζεται ως συντάκτρια ενός δισέλιδου άρθρου (;) με τίτλο Κοτζιάς vs Καμμένου το παρασκήνιο μίας επικίνδυνης σύγκρουσης.
 
Ακολουθεί ένα κείμενο για τις δήθεν διαταραγμένες σχέσεις των δύο υπουργών όπου κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι είδηση, πληροφορία, ρεπορτάζ, σχόλιο, άποψη, φαντασία και αληθινό γεγονός.
 
Αντικειμενικός στόχος του κειμένου είναι να εμφανίσει μία κυβέρνηση αλληλοσπαρασσόμενη, με προσωπικές κόντρες μεταξύ των δύο υπουργών και του πρωθυπουργού.
 
Προσπαθώντας δε να «ζωντανεύσει» το υποτιθέμενο ρεπορτάζ της η καλή δημοσιογράφος καταφεύγει σε ακραίες μυθοπλασίες κατασκευάζοντας ανύπαρκτα γεγονότα και μ’ αυτόν τον τρόπο δεν αποφεύγει σε ορισμένες περιπτώσεις την γελοιοποίηση. Όπως π.χ. «στο παρελθόν είχαν πιει κρασί (οι δύο υπουργοί) και είχαν απολαύσει μεζέδες στους οποίους έχουν και οι δύο ιδιαίτερη αδυναμία» Είναι γνωστό και όχι μόνο στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν βάζει ποτέ στο στόμα του αλκοόλ το πολύ  coca cola light και με το Πάνο Καμμένο δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα ποτέ να συμφάγουν σε οποιαδήποτε περίσταση, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στην ζωντάνια του ρεπορτάζ. 
 
Εν τούτοις η καλή δημοσιογράφος επιμένει απτόητη ότι ο Π.Κάμμενος «παρήγγειλε τα πιο φρέσκα ψάρια στο Μικρολίμανο για να κάνει το τραπέζι στον Ν.Κοτζιά». Πιο κάτω πάλι ο Π.Καμμένος «με ουίσκι και ξηρούς καρπούς έπαιξε επιτυχώς τον ρόλο του», δηλαδή να σώσει τις σχέσεις του Ν.Κοτζιά με το Μέγαρο Μαξίμου που ήταν στα όρια της ρήξης! Πιο κάτω και πάλι ο Π.Καμμένος , ο οποίος σύμφωνα με την ευφάνταστη δημοσιογράφο λόγω των πολύ καλών του σχέσεων με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, παρενέβη ως διασώστης και απέτρεψε μεθοδεύσεις με σκοπό την αντικατάσταση του Κοτζιά. Μάλιστα η θαρραλέα δημοσιογράφος έχει ανακαλύψει και ποιος θα ήταν ο αντικαταστάτης του Ν.Κοτζιά, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης!
 
Ώσπου φτάνουμε στα «αχνιστά μύδια», που συνέφαγαν οι δύο υπουργοί στις ΗΠΑ και στο ότι και οι δύο είναι ¨καλοφαγάδες¨ αλλά ο Π. Καμμένος έχει ένα συν ότι είναι εμφανώς πιο «γκουρμεδιάρης». Ασφαλώς η συμπαθής δημοσιογράφος έχει γνώσεις μαγειρικής, πιθανόν δε να έχει παρακολουθήσει ανελλιπώς τις ειδικές εκπομπές μαγειρικής στα πρωινάδικα της TV.
 
Τέλος η ταλαντούχα αυτή δημοσιογράφος διερωτάται τι θα γίνει στο μέλλον με αυτήν την σφοδρή σύγκρουση και αν ο κυβερνητικός συνασπισμός θα παραμείνει σταθερός με την προφητεία ότι η ειρήνευση μπορεί να επέλθει με κλάδο ελαίας που θα σηκωθεί μετά από παρέμβαση του Παύλου Πολάκη!
 
Αυτή είναι δυστυχώς η τραγική κατάπτωση του δημοσιογραφικού και πολιτικού λόγου, η οποία καθίσταται απολύτως εμφανής ακόμα και σε ένα νήπιο. Ψέματα, αλήθειες, φανταστικά γεγονότα, παραπληροφόρηση μπαίνουν όλα στο μίξερ της παραδημοσιογραφίας  με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να δέχεται εύπεπτα την σερβιριζόμενη μυθοπλασία και να επιτυγχάνεται ο αντικειμενικός σκοπός που είναι η δημιουργία ψευδούς πληροφόρησης και ψευδούς συνείδησης.