Τα επόμενα βήματα για την μείωση της έκθεσης των τραπεζών στα «κόκκινα δάνεια»

Οι τράπεζες έχουν ήδη πιάσει τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και ετοιμάζονται να τους ξεπεράσουν με σειρά κινήσεων που εξετάζονται, ανέφερε ο πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

10 Οκτωβρίου 2018 11:22:15

«Αυτά που συνέβησαν στο χρηματιστήριο είναι αντιφατικά, με αφορμή την φημολογία ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους», είπε ο κ. Ρουμελιώτης.
 
Όπως εξήγησε, μπορεί αυτά να είναι ακόμη υψηλά, γύρω στο 40%-45%, αλλά «έχουν πιαστεί οι στόχοι και οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει την περαιτέρω μείωση και να ξεπεράσουν τους στόχους, μέσα από την επιτάχυνση κάποιων διαδικασιών τιτλοποιήσεων δανείων»
 
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στην Attica, καταφέραμε να μειώσουμε τα ανοίγματά μας από το 60% σε 25%-30% περίπου σήμερα μέσα από αυτές τις τιτλοποιήσεις. Άρα, υπάρχουν περιθώρια οι συστημικές τράπεζες να βελτιώσουν την θέση τους» περαιτέρω.
 
Ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε επίσης ότι εξετάζεται επίσης η δυνατότητα εφαρμογής σχημάτων όπως σε άλλες χώρες, π.χ. η Ιρλανδία, με το ΤΧΣ και την κυβέρνηση να τα επεξεργάζονται. Συγκεκριμένα, μπορεί να δημιουργηθεί ένα «όχημα» ειδικού σκοπού με εγγύηση του Δημοσίου, ώστε να μεταφερθούν ως 20 δισ. ευρώ "κόκκινα δάνεια" από τα 88 δισ. ευρώ συνολικά σήμερα σε αυτό.
 
«Στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών συζητήθηκαν τα βήματα που οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να κάνουν για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», συνέχισε ο κ. Ρουμελιώτης, επαναλαμβάνοντας ότι «η βελτιωμένη θέση των τραπεζών, δεν συνάδει με τις διακυμάνσεις που υπέστησαν στο Χρηματιστήριο».

Ακούστε: