Ηχηρό μήνυμα ενάντια στον φασισμό: Π. Σκουρλέτης και Γκ. Γκίζι στην δίκη της ΧΑ

Άντυ Κουκλάδα - Ηχηρό μήνυμα ενάντια στον φασισμό έδωσαν  νωρίτερα ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη κατά τις δηλώσεις τους έξω από τις γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, όπου διεξάγεται η δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με αφορμή την συμπλήρωση 74 χρόνων από τότε που η Αθήνα απελευθερώθηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής. Την ίδια ώρα, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις Δικαστικές φυλακές, με αίτημα να καταδικαστεί η ΧΑ. 

12 Οκτωβρίου 2018 15:32:08

Στην ανάγκη ενότητας των λαών για την καταπολέμηση του φασισμού αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

 
Ο Γκ. Γκίζι αρχικα εξέφρασε την χαρά του που επισκέφθηκε την Αθήνα στην επέτειο της απελευθέρωσής της από τους ναζί, καθως "ο φασισμός σηκώνει κεφάλι από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη". Γι' αυτό,ανέφερε ότι «η αριστερά καλείται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων ώστε να δράσουν κατά των δεσποτικών καθεστώτων» και αυτό όπως υπογράμμισε «χρειάζεται την υποστήριξη των κομμάτων, των ΜΜΕ, των τεχνών, των επιστημών, των συνδικάτων και της εκκλησίας». 
 
Αναφορικά με την δίκη της ΧΑ, σημείωσε ότι πρέπει να γίνεται με βάση τις αρχές του κράτους δικαίου, αλλά είναι πολύ σημαντικό να επιταχυνθεί και οι δικηγόροι να απαιτήσουν να γίνονται περισσότερες δικάσιμοι μέσα στην εβδομάδα.
 
Στη συνέχεια, ερωτηθείς για τις γερμανικές αποζημιώσεις τόνισε ότι «πρέπει να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα επεξεργαστεί κ θα τεκμηριώσει νομικά μια λύση», ενώ όσον αφορά το αναγκαστικό δάνειο υπογράμμισε ότι αν ο ίδιος ήταν καγκελάριος, θα φρόντιζε να υπάρξει αποπληρωμή του δανείου με διαπραγμάτευση για τους τόκους, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι «μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση».
 
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε ότι «σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, διότι γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί, καθώς ο φασισμός και ο ναζισμός υπήρξε ότι πιο αποτρόπαιο γνώρισε η ανθρωπότητα στη σύγχρονη ιστορία». Όπως τόνισε, σκοπός της επίσκεψης του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, είναι να δοθεί ένα μήνυμα για την καταδίκη τω νεοναζί της ΧΑ και να αναδείξει ότι τους λαούς τους ενώνει ο αγώνας για την ελευθερία, την δημοκρατία και τα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης. Όσον αφορά την δίκη της ΧΑ είπε ότι η πολιτεία πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είναι μια δικαίωση για τον Παύλο Φύσσα, για την οικογένειά του αλλά είναι και μια απαίτηση του δημοκρατικού λαού". 
 
Μάλιστα, πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Πάνο Σκουρλέτη, παρακολούθησε την σημερινή δίκη της ΧΑ, ενώ από τις 9:00 το πρωί τα μέλη του  ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές. Το "παρών" έδωσαν πολλοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος όπως ο Νίκος, Φίλης,ο Χρήστος Καραγιαννίδης, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Νίκος Μανιός, η Ελένη Σταματάκη, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η Εύη Καρακώστα, η Κατερίνα Ιγγλέζη, ο Ηλίας Καματερός, ο Μάκης Μπαλαούρας και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης.
 
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κρατούσαν πανό με κεντρικό σύνθημα «Οκτώβρης '44: απελευθέρωση της Αθήνας απ;o τους ναζί - Οκτώβρης '18: καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης των νεοναζί», δίνοντας έτσι ένα μήνυμα ενάντια στην φασιστική απειλή και την άνοδο της ακροδεξιάς που αποτελεί έναν εφιάλτη για την χώρα μας αλλά και για όλη την Ευρώπη.