Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης: Μια παραίτηση και μια… σιωπή

Έλσα Σπυριδοπούλου- Η είδηση ήταν αιφνιδιαστική. Και ήρθε μέσω… facebook. Ο λόγος για την παραίτηση που υπέβαλλε ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, από τη θέση του ως διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ο μόνος ανάλογος οργανισμός πανελλαδικά), τμήμα αυτόνομο του νέου Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus). 

07 Νοεμβρίου 2018 19:58:42

Μάλιστα, η παραίτηση όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην σελίδα του Μουσείου στο facebook (https://www.facebook.com/PhotoMuseumThessaloniki/) ήταν… διπλή.

Ο κ. Παπαϊωάννου υπέβαλε την πρώτη στις 24 Οκτωβρίου (ημέρα που ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του MOMus) και τη δεύτερη στις 2 Νοεμβρίου, όταν είδε ότι δεν έλαβε απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αιτία αποτέλεσε, όπως μας εξήγησε ο ίδιος, με την διακριτικότητα που τον χαρακτηρίζει, «η μη ύπαρξη οριστικότερης ή έστω μεταβατικής λύσης στο ζήτημα του προσωπικού του Μουσείου».

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ότι ένα από τα βασικά προβλήματα του Μουσείου Φωτογραφίας είναι η έλλειψη προσωπικού. Ελάχιστα άτομα και αυτά χωρίς εξασφαλισμένη εργασία να παλεύουν –κυριολεκτικά- για το καλύτερο. Η κατάσταση αναμένονταν να αλλάξει με τη σύσταση του νέου Μητροπολιτικού Οργανισμού, κάτι όμως, που όπως φαίνεται δεν συνέβη, εν αντιθέσει με τα δύο μουσεία σύγχρονης τέχνης που συνενώθηκαν, το Κρατικό και το Μακεδονικό, όπου εξασφαλίστηκαν- και δικαίως!- οι θέσεις εργασίας.

Το αξιοσημείωτο πάντως, είναι η σιωπή από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για αποδοχή ή μη της παραίτησης. Ας ελπίσουμε να επανεξεταστεί το συντομότερο το θέμα και λυθεί η όποια… παρεξήγηση (εάν περί αυτού πρόκειται).