Ν. Ξυδάκης: Η συμφωνία φέρνει και δημοκρατική ανασυγκρότηση της Εκκλησίας με σύγχρονο πλαίσιο για δικαιώματα και ανάγκες των ιερέων

Η Εκκλησία της Ελλάδας πρέπει να ανακτήσει... δημοκρατικό έδαφος ακολουθώντας την πρόοδο της Πολιτείας αλλά και επιστρέφοντας στην συνοδική της παράδοση, για να απαντήσει στο ερώτημα «πώς θα ακουστούν τα δικαιώματα των ιερέων, του κλήρου» στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Ειδικά στα θέματα μισθοδοσίας, όπως είπε, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρότατα υπόψιν η φωνή και οι ανάγκες των ιερέων, να έχουν βαρύνοντα ρόλο στη διαχείριση του Ταμείου.

08 Νοεμβρίου 2018 10:39:53

«Αυτή η συμφωνία είναι η αρχή μίας μεγάλης συμφωνίας, που θα λάβει την μορφή νόμου και θα ορίσει τα οικονομικά μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας», είπε ο κ. Ξυδάκης αναφερόμενος στο πλαίσιο που περιέγραψαν Αλέξης Τσίπρας και αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την διευθέτηση των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι «το ξεκαθάρισμα των οικονομικών που θα πάρει χρόνο και κόπο και η εξ αυτής αυτοτέλεια της Εκκλησίας θα απαιτήσουν από αυτήν μία εσωτερική αναδιάρθρωση». 
 
Υπογράμμισε ότι συμμερίζεται το ερώτημα «πώς θα ακουστούν τα δικαιώματα των ιερέων, του κλήρου» στο νέο πλαίσιο, καθώς «δεν μπορεί στο εκκλησιαστικό σώμα να ακούγεται παντοδύναμη και μόνη η φωνή των αρχιερέων, το σώμα της οργανωμένης Εκκλησίας είναι οι πρεσβύτεροι, η παράδοση της Εκκλησίας της Ελλάδας και της ορθόδοξης εκκλησίας είναι ο συνοδικός χαρακτήρας, η συλλογική λήψη αποφάσεων, ένας δημοκρατικός τρόπος. Ως το 1940 και τα εκκλησιαστικά συμβούλια των ενοριών συνέβαλαν στην εκλογή των εφημερίων, με κληρικολαϊκή διαδικασία και η εκλογή του επισκόπου επηρεαζόταν. Αυτό έχει πάψει να γίνεται».
 
«Στον ενάμισι αιώνα συγκρότησης της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας η Ελληνική Πολιτεία διαρκώς εκδημοκρατίζεται, δεν έχει πια βασιλιά, να λειτουργεί πλήρως ο κοινοβουλευτισμός, όλο το κοινωνικό σώμα να επηρεάζεται από μία προοδευτική, δημοκρατική νομοθετική πλαισίωση», σημείωσε ο κ. Ξυδάκης, αντιθέτως όμως «η Εκκλησία της Ελλάδας γίνεται όλο και πιο συγκεντρωτική, οι αποφάσεις παίρνονται μόνο από την ιεραρχία χωρίς να συμμετέχει πουθενά ο λαός». Παρέθεσε μάλιστα το παράδειγμα της Εκκλησίας της Κύπρου, «αρχαία Εκκλησία όπου έχουμε κληρικολαϊκές συνελεύσεις, ή μητροπόλεις της Διασποράς που υπάγονται στο Πατριαρχείο, όπου ακούγεται η φωνή του λαού κατά την εκλογή των επισκόπων με κάποιους τρόπους».
 
Ειδικά για τα θέματα της μισθοδοσίας, συνέχισε ο κ. Ξυδάκης, θα πρέπει να λαμβάνεται από την Εκκλησία «σοβαρότατα υπόψιν η φωνή και οι ανάγκες των ιερέων. Και στο Ταμείο, τη διαχείριση, θα πρέπει οι ιερείς, το Συνέδριο των Πρεσβυτέρων, να έχουν βαρύνοντα, αποφασιστικό λόγο. Αυτή είναι η έγνοια και η μέριμνα των ανθρώπων που συγκροτούν την Εκκλησία, που δεν είναι μόνο οι αρχιερείς, Εκκλησία είναι πάντες οι βαπτισθέντες, δηλαδή και οι πιστοί».
 
«Πρέπει πρωταρχικά η Εκκλησία να ανασυγκροτηθεί με συνοδικούς και δημοκρατικούς όρους, να είναι κοντά στην συνοδική της παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων και στην πρωτοχριστιανική εκκλησία. Ήταν ζωντανή ως και τον 20ο αιώνα αυτή η παράδοση. Πρέπει επίσης να είναι κοντά και στο ιστορικό πλαίσιο, καθώς ζούμε σε μία δημοκρατική ανοιχτή κοινωνία, όπου οι συλλογικές αποφάσεις και η διαφάνεια είναι εκ των ων ουκ άνευ», όπως είπε ο ίδιος.
 
«Μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας πρέπει να γίνει και μία πνευματική - πολιτική συζήτηση για αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμό, επάνοδο στο συνοδικό, δημοκρατικό χαρακτήρα της συγκρότησής της. Αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα της συμφωνίας. Όλοι μένουν στα οικονομικά στοιχεία ... αλλά τέτοιες συμφωνίες έχουν μεγάλο ιστορικό και συμβολικό περιεχόμενο, προκαλούν αναδιατάξεις που θα φανούν με τον χρόνο. Η Εκκλησία μπαίνει στην αρχή ενός νέου ιστορικού κύκλου. Θα πρέπει με την βοήθεια της Πολιτείας και των νουνεχών στους κόλπους της να συγκροτηθεί στην κατεύθυνση και της πνευματικής αυτοτέλειας, πέραν της οικονομικής».
 
Νωρίτερα και αναφερόμενος στο θέμα των αναδρομικών, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, είτε του Συμβουλίου της Επικρατείας είτε του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η εκτελεστική εξουσία πρέπει να συμμορφωθεί ... Είναι και πολιτικά δίκαιο και θεσμικά, δεν πρόκειται για βολονταρισμό, "παροχολογία" όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ... με αυτή την επωδό. Είναι σαν να αγνοεί κανείς ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ελλάδα είναι σε έναν τρομερό υφεσιακό κύκλο, με οικονομικά αποτελέσματα χειρότερα από πόλεμο».

Ακούστε: