Ανδρέας Νεφελούδης: Έρχεται νέο πακέτο κλαδικών συμβάσεων που πάνε προς επέκταση

Στη Ζάκυνθο προκειμένου να συζητήσει για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στον χώρου του τουρισμού, βρέθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.

09 Νοεμβρίου 2018 13:34:38

Με αφορμή την επίσκεψή του αυτή ο κ. Νεφελούδης μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ακολουθεί και νέο πακέτο κλαδικών συμβάσεων που πάνε προς επέκταση. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται, η ένωση ξένων αεροπορικών εταιρειών, οι  μεταλλευτικές επιχειρήσεις, η  καπνοβιομηχανία, τα ζαχαρώδη μικρομεσαίες και βιομηχανικές επιχειρήσεις, και οι  μεσίτες των ασφαλιστικών εταιριών.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είναι δεν προϋπόθεση για να προχωράει η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, η παράδοση του μητρώου των εργοδοτικών ενώσεων σ΄εμάς, εάν δεν το παραδώσουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα κάνουμε αυτεπάγγελτα αναζήτηση με ίδια μέσα των μελών τους και προχωράμε», σημείωσε ο κ. Νεφελούδης.

Αναφορικά με την επίσκεψή του στην Ζάκυνθο υποστήριξε ότι ήταν μια πολλή σημαντική  εμπειρία γιατί ξεπέρασε, σε δύο επίπεδα, τα συνηθισμένα με τις συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς. Έγιναν δύο πολύ ωραίες συγκεντρώσεις στα ΙΕΚ Ζακύνθου και στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας με σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις. Νομίζω ότι στο εξής, κι εγώ θα το κάνω αυτό το πράγμα, τέτοιες συζητήσεις για να μαθαίνουν αυτοί που μπαίνουν στην αγορά εργασίας ότι έχουν δικαιώματα και πρέπει να τι διεκδικούν» υπογράμμισε.

Ο κ. Νεφελούδης επισήμανε ότι τώρα ο εργαζόμενος στον τουριστικό κλάδο έχει ένα κανονιστικό πλαίσιο που τον προστατεύει. Έχει μια σύμβαση κλαδικού χαρακτήρα. Εμείς νομοθετήσαμε την κυριαρχία των κλαδικών στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Άρα υπάρχει ένα εθνικό πλαίσιο κανονιστικών όρων για τον χώρο των ξενοδοχείων που λέει πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι, τι επιδόματα παίρνουν, τι ωράριο εργασίας έχουν, καθορίζει όλη την εργασιακή τους ζωή στο ξενοδοχείο. Μοιράσαμε αυτή την κλαδική σύμβαση παντού, υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας άρα ο καθένας μπορεί να μπει, να την βρει και να την πάρει. Πρέπει επίσης να τσεκάρουν εάν μέσω της ΕΡΓΑΝΗΣ έχουν αναγγελθεί οι νέοι μισθοί και οι νέοι όροι εργασίες. Πρέπει να ελεγχθεί αυτό και θα ελεγχθεί μέσω του ΣΕΠΕ μέχρι να δώσουμε στον εργαζόμενο το δικαίωμα να ελέγχει τα στοιχεία αυτά στο ΕΡΓΑΝΗ. Αν δεν έχουν γίνει οι αναρτήσεις θα πέσει πρόστιμο», πρόσθεσε.

Ανέφερε τέλος ότι μέχρι πρότινος στον χώρο των ξενοδοχείων 50.000 άνθρωποι δεν καλύπτονταν από τους όρους της κλαδικής σύμβασης, πλέον όμως μετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης καλύπτονται όλοι. 

Ακούστε: