Κρατικό Θέατρο Β.Ε.: Παράταση της ισχύουσας σύμβασης, η μόνη λύση για να … ‘λιώσει ο πάγος’

Έλσα Σπυριδοπούλου- Η παράταση της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) για δύο έτη (έως 30/9/2020) φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για να… «λιώσει ο πάγος» που έχει καλύψει τη σχέση ηθοποιών και διοίκησης του Οργανισμού.

07 Ιανουαρίου 2019 18:14:34

Αυτό τουλάχιστον αποφάσισε να θέσει ως πρόταση στους ηθοποιούς το διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου, έπειτα από σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου- αυτή τη φορά της διοίκησης του ΚΘΒΕ-, τόσο ο πρόεδρος του δ.σ. του Οργανισμού Άρης Στυλιανού, όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης, ανέφεραν ότι η πρόταση τους τέθηκε ‘επι τάπητος’, την ίδια στιγμή που οι ηθοποιοί έστειλαν σήμερα το πρωί νέο εξώδικο στη διοίκηση ανακοινώνοντας συνέχιση των κινητοποιήσεων τους για τρίτη εβδομάδα (8-13/1).

Επιπλέον, την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση της διοίκησης με εκπρόσωπο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) από Αθήνα, ενώ στο άμεσο μέλλον είναι πιθανόν να υπάρξει (εάν χρειαστεί) και νέα συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Εργασίας.

‘Όχι σε μικροπολιτικά παιχνίδια’

Η νέα πρόταση της διοίκησης του ΚΘΒΕ δεν περιλαμβάνει την αύξηση του 7% στους μισθούς, όπως συζητούσαν αρχικά οι δύο πλευρές, απαλλάσσει όμως τον Οργανισμό από νομικές εμπλοκές.

Εκεί εξάλλου βρίσκεται το πρόβλημα. Σε μια εμπλοκή «νομικού και τεχνικού τύπου» όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανού, και όχι σε καταπάτηση κάποιου εργασιακού δικαιώματος. Για το λόγο αυτό θεωρεί και «ότι αυτή η απεργία γίνεται χωρίς σοβαρή αιτία», όπως είπε.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ηθοποιοί, ενώ βρίσκονται εν αναμονή δικαστικής απόφασης για αγωγές που κατέθεσαν σχετικά με τον μνημονιακό όρο του 2010 που αφορούσε σε  10% παρακράτησης του μισθού τους, ζητούν να μην αναφέρεται στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους (ΣΣΕ) αυτός  ο όρος (σ.σ. στο Εθνικό Θέατρο αντίθετα, έχει υπογραφεί από το ΣΕΗ η σύμβαση, εμπεριέχοντας αυτόν τον όρο).

Με τη σειρά της όμως, η διοίκηση επανέλαβε, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, διότι αν δεν υπάρχει ο όρος για το 10%, εν αναμονή πάντα της δικαστικής απόφασης, υπάρχει ο κίνδυνος να εκδιωχθούν νομικά Αναστασάκης- Στυλιανού για απιστία και παράβαση καθήκοντος προς το Δημόσιο.

«Δεν μπορούμε να υπογράψουμε νέα σύμβαση χωρίς να αναφέρουμε το λόγο που συνεχίζεται η παρακράτηση του 10% του μισθού των ηθοποιών, εφ’ όσον εκκρεμεί η δικαστική απόφαση στην αγωγή τους», τόνισε για άλλη μια φορά ο κ. Αναστασάκης.

Εάν ωστόσο οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε παράταση της ισχύουσας σύμβασης, «το σίγουρο είναι ότι δεν θίγεται κανένα απολύτως εργασιακό δικαίωμα» διαβεβαίωσε ο κ. Στυλιανού.

Επ’ ευκαιρίας, διέψευσε και τα σενάρια τόσο περί «σκοτεινού, πολιτικού σχεδίου από την πλευρά της διοίκησης του ΚΘΒΕ» όσο και αυτά που έχουν κυκλοφορήσει γύρω από το πρόσωπο του για πιθανή πολιτική του δράση. «Επειδή διάφορα έχουν ακουστεί, όπως ότι εκμεταλλεύομαι μια κατάσταση επειδή σκοπεύω να θέσω υποψηφιότητα για δήμαρχος, σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια ανάγκη από μέρους μου» διευκρίνισε ο κ. Στυλιανού και επισήμανε με έμφαση ότι «το Θέατρο δεν είναι χώρος πολιτικών αντιπαραθέσεων και μικροπολιτικών παιχνιδιών».

Έκκληση για διάλογο

Ο Γιάννης Αναστασάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται επί 3,5 χρόνια από τη διοίκηση και την Πολιτεία, για να μηδενιστεί το υπέρογκο χρέος του Οργανισμού (σ.σ. είχαν παραλάβει 9 εκ. χρέος!), αλλά και για να είναι πληρωμένοι οι ηθοποιοί.

Μια προσπάθεια που κατά γενική ομολογία, από ανθρώπους εντός και εκτός ΚΘΒΕ, δεν αφορά μόνο στο οικονομικό, αλλά και στο επικοινωνιακό μέρος λειτουργίας του Οργανισμού, αφού έπειτα από πολλά σκαμπανεβάσματα στην ιστορία του, φάνηκε ότι επήλθε αρμονία και εμπιστοσύνη, τόσο στη σχέση διοίκησης και εργαζομένων, όσο και στη σχέση ΚΘΒΕ και κοινού.

«Και τώρα που κάναμε τόσο δρόμο και καταφέραμε και μηδενίσαμε και το χρέος, αντί να κάνουμε βήματα μπροστά κάνουμε βήματα πίσω;» αναρωτήθηκε ο κ. Αναστασάκης με πικρία. «Με αυτή την απεργία χάσαμε το καλύτερο εισπρακτικό διάστημα του χρόνου που είναι οι γιορτές (σ.σ. ήδη η ‘χασούρα’ αγγίζει τις 100.000 ευρώ από τα Χριστούγεννα που ξεκίνησαν οι στάσεις εργασίας). Και μάλιστα σε μια σαιζόν που ξεκίνησε ιδιαίτερα καλά και από το Σεπτέμβρη μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη είχαμε 65.000 θεατές στις παραστάσεις», πρόσθεσε.

Εξέφρασε δε την απορία του και για την «επιθετικότητα από ηθοποιούς» σχετικά με τα όσα ανέφεραν προ ημερών για ‘ανυπαρξία εργασιακής ειρήνης’. «Μίλησαν για απειλές και εκφοβισμούς από τη διοίκηση, πράγματα που δεν ισχύουν!» τόνισε και κατέληξε λέγοντας «φτάνει με τα παιχνίδια εντυπώσεων. Είναι προς όφελος όλων μας να ξανανοίξουν οι σκηνές». Στο ίδιο κλίμα τέλος, και ο κ. Στυλιανού απηύθυνε έκκληση προς τους ηθοποιούς «να βρούμε λύση, γιατί αυτή τη στιγμή όλοι χάνουμε».

Εάν λοιπόν δεν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη, αναμένεται να έχουμε νεώτερα την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, μετά τη συνάντηση της διοίκησης με τους εκπροσώπους του ΣΕΗ. Και πραγματικά ευχόμαστε και εμείς να είναι ευχάριστα τα νέα και οι αίθουσες του ΚΘΒΕ να ξαναμπούν σε πλήρη λειτουργία.