Σαν Σήμερα 8 Ιανουαρίου: Ιδρύεται το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ

Εχει κυβερνήσει την υπερδύναμη για συνολικά 92 χρόνια με 15 διαφορετικούς προέδρους

08 Ιανουαρίου 2019 17:31:44

Στις 8 Ιανουαρίου 1828 ιδρύεται ένα από τα παλαιότερα και ισχυρότερα πολιτικά κόμματα στον κόσμο, το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Σε αυτούς τους σχεδόν δύο αιώνες ύπαρξης, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει εκλέξει 15 διαφορετικούς προέδρους των ΗΠΑ, τις οποίες έχει κυβερνήσει για 92 συνολικά χρόνια. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο αποτελεί τον παραδοσιακό αντίπαλο των Δημοκρατικών, μετά το 1854, έχει δει 19 δικούς του προέδρους, οι οποίοι έχουν κυβερνήσει μέχρι στιγμής 90 χρόνια και θα ισοφαρίσουν το σκορ των Δημοκρατικών στο τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο η τοποθέτηση των δύο αυτών κομμάτων στην πολιτική γεωγραφία έχει αλλάξει σε πολλές περιπτώσεις. Το Δημοκρατικό Κόμμα ιδρύθηκε ως συνέχεια και διάσπαση του Δημοκρατικού-Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Τόμας Τζέφερσον, και υπήρξε αρχικά φορέας πιο προοδευτικών και φεντεραλιστικών αντιλήψεων έναντι του κόμματων των Ουίγων που ακολουθούσε τη συντηρητική και πιο συγκεντρωτική παράδοση του Τζορτζ Ουάσινγκντον. Ωστόσο, καθώς με το πέρασμα των χρόνων ο καπιταλισμός επικρατούσε στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί παρέμειναν εκπρόσωποι των πιο καθυστερημένων τμημάτων της χώρας και ο φεντεραλισμός τους  κατέληξε να τους κάνει εκπροσώπους του ρατσιστικού Νότου κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, όταν ιδρύθηκε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με κύριο αίτημα την κατάργηση της δουλειάς και ως εκπρόσωπος της βιομηχανικής αστικής τάξης. Η τοποθέτηση αυτή των Ρεπουμπλικανών στο αριστερό κομμάτι του αμερικανικού πολιτικού χάρτη κατά τον 19ο αιώνα, άρχισε να αλλάζει από την αρχή του 20ού, όταν οι Δημοκρατικοί μετατράπηκαν ξανά σε πολιτικοί εκπρόσωποι των πιο λαϊκών στρωμάτων που υπέφεραν από την  καπιταλιστική ανάπτυξη των ΗΠΑ, έτσι ώστε μετά τη δεκαετία του 1920, η τοποθέτηση των δύο κομμάτων να έχει πλήρως αντιστραφεί. Κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, η μεταστροφή αυτή ολοκληρώθηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα να χάνει σιγά σιγά την παραδοσιακή του επιρροή στις συντηρητικές πολιτείες του Νότου και να αποκτά ισχυρό προβάδισμα στις μεγάλες φιλελεύθερες πολιτείες της δυτικής και της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, και τις εργατικές εσωτερικές ανατολικές πολιτείες. Κομβική περίοδος για αυτό υπήρξε η δεκαετία του 1960, όταν η οικογένεια Κένεντι, που έπαιξε σημαντικό ρόλο μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, επιχείρησε να συνδεθεί με τα κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα. Η στροφή αυτή υπήρξε τελικά τόσο ολοκληρωτική, ώστε το κόμμα που υπερασπίστηκε ως έναν βαθμό τον νότιο ρατσισμό  κατά τη δεκαετία του 1850 και μετά, έγινε το κόμμα από το οποίο προήλθε το 2008 ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμa.

Πέραν αυτού, το Δημοκρατικό Κόμμα είναι αυτό που παραδοσιακά διατηρεί τις πιο στενές σχέσεις με τα αμερικανικά εργατικά συνδικάτα, τα οποία βέβαια δεν φημίζονται πάντα για τον ριζοσπαστισμό τους, έχει προοδευτικότερες θέσεις από τους Ρεπουμπλικανούς σε μια σειρά από ζητήματα, όπως αυτό της περιβαλλοντικής καταστροφής, των δικαιωμάτων των γυναικών, των αφροαμερικανών και των λατίνων και των ομοφυλόφιλων, αλλά και ζητήματα που διχάζουν την Αμερική, όπως το δικαίωμα στην έκτρωση, η ποινή του θανάτου και άλλα. Αν και στις τάξεις των Δημοκρατικών φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς ακραίες αντικομμουνιστικές θέσεις, ιδιαίτερα κατά την πρώτη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, στους κόλπους τους εμφανίζονται συχνά πολιτικοί που υποστηρίζουν κάποιο είδος σοσιαλιστικών ή σοσιαλδημοκρατικών ιδεών και προωθούνται ζητήματα όπως αυτό της κοινωνικής ασφάλιση.

Αντίθετα, πιο δυσδιάκριτες είναι οι διαφορές των δύο κομμάτων στο ζήτημα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, όπου οι Ρεπουμπλικανοί συνήθως τάσσονται κατά μίας πιο προστατευτικής πολιτικής και διεξάγουν πολέμους σε περιοχές άμεσων αμερικανικών συμφερόντων, ενώ οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν συχνά μια μεγαλύτερη διεθνοποίηση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, η οποία περιλαμβάνει και επεμβάσεις στην Ευρώπη.

Σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι έχει 45.000.000 μέλη, αρκετά περισσότερα από το Ρεπουμπλικανικό, κάτι που το καθιστά μάλλον το μεγαλύτερο κόμμα στον κόσμο, τουλάχιστον ανάμεσα σε όσα δεν ταυτίζονται με το κράτους τους. Η ιστορία του περιλαμβάνει ορισμένες από τις πιο προοδευτικές και εμβληματικές φιγούρες στην πολιτική ιστορία της Αμερικής, όπως ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντι και ο Μπαράκ Ομπάμα. Όμως, ας μην λησμονούμε: περιλαμβάνει επίσης τον πόλεμο του Βιετνάμ, τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και ίσως περισσότερο από όλα, δύο ατομικές βόμβες και τους 200.000 άμαχους νεκρούς τους.
 

Ακούστε: