Μ. Γραφάκος: Ο πρόεδρος και τα όργανα της ΝΔ θα κρίνουν την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας

Προσβολή στους θεσμούς και την συνταγματική τάξη χαρακτήρισε μία κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ελλάδα, παρότι στην Ευρώπη είναι κοινή πρακτική, ο αναπληρωτής γραμματέας προγράμματος της ΝΔ Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη. Όπως είπε χαρακτηριστικά «εδώ στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί ποτέ. Το θέμα δεν είναι αν είναι νομότυπο». Για μία πιθανή πρόταση δυσπιστίας για την Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε ότι «ξέρει πολύ καλά ο κ. Τσίπρας ότι δεν είναι το πιο κομψό να χρησιμοποιήσεις τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για να ρίξεις μία κυβέρνηση ... το πότε θα το ξανακάνει η ΝΔ, είναι κάτι που θα κρίνει ο πρόεδρος και τα όργανά της».

09 Ιανουαρίου 2019 14:26:03

«Να το δούμε, εγώ πάντα κρατάω επιφυλάξεις για τον κ. Καμμένο και τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται, άλλα λέει το πρωί, άλλα το απόγευμα, άλλα το βράδυ», είπε ο κ. Γραφάκος αναφερόμενος στο διαφαινόμενο τέλος της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Ας δούμε λοιπόν τι θα πει. Φαίνεται ότι έχει έναν εκνευρισμό, δεν ξέρω από που προκύπτει. Σίγουρα, αντιλαμβάνεται ότι δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή ... επειδή οι επόμενες εκλογές κοντοζυγώνουν, αυτό τον κάνει εκνευρισμένο», όπως εκτίμησε.

Όπως υποστήριξε, «μας κοροϊδεύει στο θέμα των Σκοπίων και τα στελέχη και τους οπαδούς του, γι' αυτό και οι φυγόκεντρες τάσεις. Αν κάποιος δεν θέλει, δεν δίνει το στυλό τον κ. Κοτζιά να υπογράψει. Πλέον, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πάρει έναν δρόμο, κατά την γνώμη μας κακώς για την χώρα. Αν κυρωθεί στην τελική της φάση από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούνται ακόμη πιο σοβαρά δεδικασμένα που ο κ. Καμμένος μπορούσε να είχε αποφύγει υπερψηφίζοντας την πρόταση μομφής που είχε κάνει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Δεν ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση γιατί είναι υπουργός, τα υπόλοιπα δεν νομίζω ότι τον ενδιαφέρουν. Αξιολόγησε λοιπόν ότι είναι πιο σημαντικό να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της το εξάμηνο από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά. Ας αξιολογήσουν οι πολίτες αν είναι πιο σημαντικό να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της ή να μην υπογραφεί η Συμφωνία ... Ο κ. Καμμένος αξιολόγησε λάθος, τώρα θερίζει αυτά που έσπειρε, δεν θα περάσει και τις πιο ευχάριστες ημέρες, από εδώ και πέρα», προέβλεψε ο κ. Γραφάκος.

«Εμείς είμαστε ξεκάθαροι», συνέχισε, «θεωρούμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια. Αναγνωρίζει αυτό που οι κάτοικοι της περιοχής των Σκοπίων επιζητούσαν καιρό, "μακεδονική" γλώσσα κυρίως, που δημιουργεί προϋποθέσεις για εθνότητα», αλλά και ότι η παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης «κάνει κακό στη χώρα, γι' αυτό έχουμε ζητήσει εκλογές».

Χαρακτήρισε παράλληλα «προσβολή στους θεσμούς και την συνταγματική τάξη, να θέλει ο κ. Τσίπρας να συνεχίσει ως πρωθυπουργός μειοψηφίας στην Βουλή. Αν ο κ. Καμμένος τελικά αποσύρει σήμερα την εμπιστοσύνη του, η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ώστε να κυβερνά. Οι σοβαροί πρωθυπουργοί πράττουν όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993», είπε ο κ. Γραφάκος.

Απαντώντας σε σχόλιο για το ότι στην ΕΕ είναι κοινή πρακτική οι κυβερνήσεις μειοψηφίας, ο κ. Γραφάκος είπε ότι «εδώ στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί ποτέ. Το θέμα δεν είναι αν είναι νομότυπο». Από την άλλη, για την προτροπή προς την ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, απάντησε λέγοντας ότι «ξέρει πολύ καλά ο κ. Τσίπρας ότι δεν είναι το πιο κομψό να χρησιμοποιήσεις τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για να ρίξεις μία κυβέρνηση», ενώ στην παρατήρηση ότι η ΝΔ είχε προχωρήσει σε πρόταση μομφής τον Ιούνιο, είπε ότι «το έκανε για πολύ συγκεκριμένο λόγο και δικαιώθηκε. Ο κ. Καμμένος είχε μία ευκαιρία να ρίξει την κυβέρνηση. Τώρα, κάθεται και μας κοροϊδεύει. Το πότε θα το ξανακάνει η ΝΔ, είναι κάτι που θα κρίνει ο πρόεδρος και τα όργανά της».

Ακούστε: