Γ. Μπαλπακάκης: «Προφανώς δεν πέθανε από το κρύο ένας νέος άνθρωπος 24 ετών σε θερμαινόμενο χώρο»

Ο άτυχος νέος από το Καμερούν που πέθανε στη Μόρια διέμενε σε θερμαινόμενο οικίσκο, λάμβανε ισχυρή αγωγή, είχε υποστεί πάρα πολλά στην χώρα του, εν αναμονή των τοξικολογικών εξετάσεων οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν λήψη πάρα πολλών χαπιών και ισχαιμικό επεισόδιο, είπε ο ο διοικητής του κέντρου Γιάννης Μπαλπακάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη. Στη Μόρια η προστασία από τον καιρό είναι επαρκής, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζονται, υπάρχει ζεστό νερό για όλους, αλλά «η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει τραβήξει τα αφτιά κάποιων ανθρώπων» για να γίνουν έγκαιρα τα έργα επαρκούς αποχέτευσης, όπως τόνισε.

09 Ιανουαρίου 2019 14:29:27

ο διοικητής του κέντρου Γιάννης Μπαλπακάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη

Οι πρώτες ενδείξεις για τον θάνατο του νεαρού Καμερουνέζου στο κέντρο της Μόριας συντείνουν προς «ισχαιμικό επεισόδιο», είπε ο κ. Μπαλπακάκης, καθώς και ότι «είχε πάρει πάρα πολλά χάπια», αλλά «προφανώς δεν πέθανε από το κρύο ένας νέος άνθρωπος 24 ετών σε θερμαινόμενο χώρο», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Γιατί δεν πέθαναν και οι άλλοι τέσσερις που έμεναν μαζί του, ή όλοι οι άλλοι;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι ο άτυχος νεαρός διέμενε σε οικίσκο-κοντέινερ τύπου ISOBOX, που έχουν θέρμανση με κλιματιστικό.

Για το είδος των χαπιών που φαίνεται ότι πήρε, ο ίδιος είπε ότι υπάρχει «χαρτί από ιδιώτη γιατρό ... αυτό το παιδί μάλλον είχε περάσει πολλά στη χώρα του ... όπως φαίνεται από την γνωμάτευση του ψυχίατρου, που ανέφερε πάρα πολλά αρνητικά που είχε υποστεί. Έπαιρνε κάποια ισχυρή αγωγή ... Δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο, είμαστε εν αναμονή των τοξικολογικών εξετάσεων».

Περιέγραψε αναλυτικά πώς από το Καλοκαίρι προετοιμάστηκαν οι εγκαταστάσεις και συγκεντρώνονταν τα απαραίτητα για την χειμερινή περίοδο (υπνόσακοι, κουβέρτες, τζάκετ κτλ.) για τους 5.000 περίπου που βρίσκονται στην Μόρια και ξεκαθάρισε ότι και οι μεγάλες σκηνές που χρησιμοποιούνται «έχουν θέρμανση».

«Το πρόβλημα είναι άλλο», σημείωσε, «μέσα βάζουν εστίες για να μαγειρεύουν, επιπλέον αερόθερμα, κτλ.», με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην ομαλή ηλεκτροδότηση από συνεχείς πτώσεις του ρεύματος, οι οποίες πάντως αντιμετωπίζονται. «Αναγκαζόμαστε να κόβουμε εκ περιτροπής το ρεύμα για μία-δύο ώρες σε διάφορα σημεία ... το βράδυ είναι λιγότερα τα προβλήματα, καθώς δεν μαγειρεύουν», διευκρίνισε.

«Μεγάλο ψέμα» χαρακτήρισε εξάλλου τις πληροφορίες για ντουσιέρες με κρύο νερό. «Υπάρχει μπόιλερ ... που λειτουργεί όλο το 24ωρο. Σε όλες τις ντουσιέρες υπάρχει ζεστό νερό. Αυτός που λέει» αυτές τις πληροφορίες «είτε δεν ξέρει τι λέει είτε το λέει από κακοήθεια. Προσβάλλει και αυτούς τους ανθρώπους που προσφέρουν πάρα πολλά εδώ μέσα, οργανώσεις που βοηθούν πάρα πολύ. Δεν μπορεί να έχει ενοικιαστεί με συμβόλαιο ο καυστήρας ως τον Απρίλιο, να έχει πληρωθεί το καύσιμο και να λένε ότι δεν έχουν ζεστό νερό». Παράλληλα, υπάρχουν πλέον από πέρυσι ηλιακά μπόιλερ, υπάρχει συνέχεια ζεστό νερό, όπως διαβεβαίωσε, «πριν δύο χρόνια υπήρχαν πολλά προβλήματα, όμως το 2017 και το 2018 έγιναν πάρα πολλά έργα, έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ η διαμονή εδώ».

Αυτή την στιγμή στο κέντρο της Μόριας παραμένουν 5.069 άτομα, από τις 9.000 περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου και παρά τις συνεχείς αφίξεις. «Σήμερα, με αυτό τον καιρό, είχαμε άφιξη 21 ατόμων, προχθές 76 με το χιονιά», όπως είπε ο κ. Μπαλπακάκης. «Το τελευταίο δίμηνο έχουμε στείλει πάνω από 4.000 ανθρώπους» στην ενδοχώρα, «αύριο άλλους 260 ανθρώπους. Έχουμε προετοιμάσει λίστα με 690 ακόμη για τις επόμενες ημέρες, συνεχώς "διώχνουμε κόσμο"».

Οι μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου στη Μόρια, οι συμβασιούχοι και από τα κοινωφελή ιδρύματα στη Μόρια είναι περίπου 250 άτομα, ενώ μαζί με την ΕΛΑΣ, την FRONTEX κτλ. ξεπερνούν τους 700, όπως ανέφερε ο ίδιος. «Από τα κοινωφελή παίρνουν 495 ευρώ το μήνα και οι άνθρωποι δίνουν την ψυχή τους ... νιώθουν υπερήφανοι που προσφέρουν κοινωνικό έργο στην Μόρια».

Εξάλλου, ο κ. Μπαλπακάκης αναφέρθηκε στο χρονίζον θέμα της αποχέτευσης για το οποίο «είχα πάει σήμερα στην ανακρίτρια -κακώς, γιατί δεν εμπλέκομαι στην υλοποίηση. Η ενημέρωση από τα υπουργεία Άμυνας και Οικονομίας είναι ότι εργολάβος έχει πάρει το ένα έργο με 44.000 ευρώ, έχει παραγγείλει τα υλικά και αναμένεται να έρθει για να ξεκινήσει, ενώ για το μεγάλο έργο, την διασύνδεση με το χωριό της Μόριας, έχει βγει ο μειοδότης, δεν υπάρχουν ενστάσεις και είναι στην διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Οικονομίας προκειμένου να ελεγθεί ... δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει τραβήξει τα αφτιά κάποιων ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά.

Ακούστε: