Δεν υπάρχει εκεχειρία διαμήνυσε το Ισραήλ στον ΟΗΕ συνεχίζοντας τις πολεμικές επιχειρήσεις

Το θάνατο σαράντα ατόμων από πυρά ισραηλινού τεθωρακισμένου ανακοίνωσε η παλαιστινιακή πλευρά, ενώ το Reuters κάνει λόγω για 25 νεκρούς αν και από τα ξημερώματα βρισκόταν σε εφαρμογή η ανθρωπιστική εκεχειρία των 72 ωρών στη Γάζα.  

31 Ιουλίου 2014 10:27:29

Καταρρίφθηκε έπειτα από λίγες ώρες κατάπαυσης του πυρός η τριήμερη -άνευ όρων- ανθρωπιστική  εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. «Η εκεχειρία με τη Χαμάς έχει ήδη ακυρωθεί» δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε κάνει λόγω, «ευκαιρία για ηρεμία» και καλούσε τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, σε μία προσπάθεια να βρεθούν συγκλίσεις.

Το θάνατο σαράντα ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 200 από πυρά ισραηλινού τεθωρακισμένου ανακοίνωσε η παλαιστινιακή πλευρά, ενώ το Reuters κάνει λόγω για 25 νεκρούς αν και από τα ξημερώματα βρισκόταν σε εφαρμογή η ανθρωπιστική εκεχειρία των 72 ωρών στη Γάζα.

Από την πλευρά του Ισραήλ δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αλλά και μαρτυρία φωτογράφου του Reuters, το περιστατικό συνέβη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

\"\"
 
Τουλάχιστον 1.466 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 80% των νεκρών παλαιστινίων είναι άμαχοι, και ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 400 παιδιά. Επίσης το 25% του παλαιστινιακού πληθυσμού έχει εκτοπιστεί.

Εννέα δημοσιογράφοι και εικονολήπτες σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τους βομβαρδισμούς τις τελευταίες 25 ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. 

Ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου από την Λωρίδα της Γάζας, 31-7-2014

 Όταν δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις κάποια πράγματα, είναι σαφές πως δεν μπορείς και να τα εξηγήσεις. Με δεδομένο λοιπόν ό,τι οι εκτοπισμένοι στη Γάζα αυτή τη στιγμή, ανέρχονται σε 200.000 και πλέον άτομα, με δεδομένο πως το σύνολο του βορείου και ανατολικού τμήματος, έχει εκενωθεί από τους κατοίκους του.

Με τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας αμάχων, είναι απορίας άξια η ενέργεια του Ισραηλινού στρατού να ρίξει φυλλάδια πάνω από την πόλη της Γάζας, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας απαιτώντας από τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.Να πάνε που;


Το Ισραήλ είχε κηρύξει χθες, Τετάρτη, μονομερώς, 4ωρη εκεχειρία. Την έσπασε το ίδιο, πλήττοντας την αγορά της συνοικίας Σουτζαΐγια. 

Η πόλη της Γάζας εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας αυτής και έχει ίσως τους περισσότερους κατοίκους.

Η ενέργεια αυτή ήρθε σχεδόν πέντε ώρες μετά από ένα ακόμα χτύπημα απο το πυροβολικό του Ισραήλ κατά σχολείου που φιλοξενούσε αμάχους. Το σχολείο των Ηνωμένων Εθνών είχε δηλωθεί 17 φορές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ως καταφύγιο αμάχων.

Δέχθηκε σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργάνωσης τουλάχιστον τρία βλήματα κι έχασαν τη ζωή τους 15 παιδιά.

Το Τελ Αβιβ, ανέφερε πως από την περιοχή, Παλαιστίνιοι μαχητές έβαλαν με όλμους κατά των δυνάμεών του.

Εξωφρενική και αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την ενέργεια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπάν Κι Μούν. 

Για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης της Γενεύης περί προστασίας του άμαχου πληθυσμού έκανε λόγω, ο επικεφαλής του ΟΗΕ στη Γάζα.

Αργά το απόγευμα και νέο χτύπημα, αυτή τη φορά στην αγορά της Σουτζαΐγια.. Την ώρα εκείνη βρισκόταν σε ισχύ μονομερής εκεχειρία που είχε κηρύξει το Ισραήλ, ωστόσο η Χαμάς δεν την είχε αποδεχθεί.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε πως ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την εν λόγω περιοχή και οι δυνάμεις του απάντησαν. Μόνο που οι πολίτες στο άκουσμα της εκεχειρίας είχαν σπεύσει στην αγορά, για να προμηθευτούν ό,τι προλάβουν ή ό,τι βρούν. 

Από το βομβαρδισμό, 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους επί τόπου. 200 τραυματίστηκαν.
Επέκταση των επιχειρήσεων από πλευρά Ισραήλ.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε αργά χθές βράδυ να εντείνει τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως να προωθηθούν μερικώς οι χερσαίες δυνάμεις.
Η κοινή γνώμη στηρίζει σε ποσοστό που αγγίζει το 90% την επέκταση των επιχειρήσεων, ενώ σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 69% των ερωτηθέντων επιθυμούν να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις μέχρι την ήττα της Χαμάς.

Οι φωνές που μιλούν για τερματισμό του πολέμου, χαρακτηρίζονται περιθωριακές ομάδες. 

Η είδηση της συλλογής υπογραφών από διανοούμενους και ακαδημαϊκούς του Ισραήλ «κατά της σφαγής στη Γάζα» όπως την χαρακτηρίζουν, δεν πέρασε ούτε ως μονόστηλο ή ως αναφορά στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Δεκαεπτά ώρες μετά το χτύπημα στο σχολείο των Ηνωμένων Εθνών, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την ενέργεια εκ μέρους του Ισραήλ. Αυτό βεβαίως, δεν αλλάζει την καθημερινότητα των κατοίκων της Γάζας. Η πόλη της έχει δυο ώρες την μέρα παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οι υπόλοιπες συνοικίες καθόλου. 

Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από ακρωτηριασμένα σώματα. 

Σωριασμένα στη σειρά σε διαδρόμους κι ό,τι άλλο επίπεδο στο οποίο μπορούν να εναποθέσουν τους σχεδόν 8.000 τραυματίες.

Στα χειρουργεία οι επεμβάσεις γίνονται από την ίδια ιατρική ομάδα, ταυτόχρονα, στο ίδιο δωμάτιο, για δυο τραυματίες κάθε φορά.

Τα ψυγεία του νεκροτομείου δεν χωρούν άλλα πτώματα. 

Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται στο στόχαστρο των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων. 
Τους υποσχέθηκαν ασφαλές καταφύγια και βλέπουν τις ζωές παιδιών και γυναικών να χάνονται δίχως την παραμικρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα ή έστω μια συγγνώμη από το Ισραήλ.

Προφανώς η ανθρώπινη ζωή, δεν έχει την ίδια αξία σε όλα τα μέρη του πλανήτη.