Αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Αντισυνταγματική έκρινε το τμήμα αναστολών του ΣτΕ την Υπουργική απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο σε 7 τουριστικές περιοχές της χώρας.

11 09 2014 17:05:36

«Ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη» και «αυτονοήτως δυσ-επανόρθωτη ηθική βλάβη» θα υποστούν οι καταστηματάρχες, οι έμποροι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 307/2014 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια την Μαρία Καρακανώφ, έκαναν δεκτή την αίτηση των εμπόρων και αναστέλλουν την επίμαχη απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης.  

Η αναστολή υλοποίησης της επίμαχης απόφασης ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κύριας προσφυγής που έχουν καταθέσει και θα συζητηθεί στο ΣτΕ το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Νοεμβρίου, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή.

Η οριστική απόφαση της  Ολομέλειας αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του έτους ή με την είσοδο του ερχόμενου.  Η Ολομέλεια, έκρινε ότι η ηθική βλάβη των εμπόρων που αναφέρεται «στο δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής, καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, παρίσταται αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη».