ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019

Χ. Πουλόπουλος: Δόγμα του σοκ από την κυβέρνηση στο ΚΕΘΕΑ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Χ. Πουλόπουλος: Δόγμα του σοκ από την κυβέρνηση στο ΚΕΘΕΑ

Για το πραξικόπημα που επιχειρεί η κυβέρνηση στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ανθρώπων, πλήττοντας τον πυρήνα της φιλοσοφίας και λειτουργίας του οργανισμού, μίλησε χθες στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα, ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΕΘΕΑ, πρώην διευθυντής του Οργανισμού και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. «Στην πραγματικότητα αυτό που τους ενοχλεί είναι η υποψηφιότητα της Ξένης Δημητρίου», τονίζει.


«Το ΚΕΘΕΑ ιδρύθηκε το 1987 με τον νόμο 1729 που όριζε και το αυτοδιοίκητο του οργανισμού. Ήταν ο πρώτος νόμος μετά τη δικτατορία που όριζε επιστημονικά τις εξαρτήσεις, γιατί ως τότε αυτοί οι άνθρωποι ήταν ή στη φυλακή ή στα ψυχιατρεία. Είχα την τιμή να είμαι σ’ αυτήν την ομάδα που ίδρυσε το ΚΕΘΕΑ.

Η κεντρική ιδέα ήταν οι ίδιοι οι χρήστες και οι οικογένειές τους να δραστηριοποιηθούν για ν’ αλλάξουν τη ζωή τους, να μην περιμένουν παθητικά μια θεραπεία. Γι’ αυτό και δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους μετά την απεξάρτηση να εργαστούν ως προσωπικό στο ΚΕΘΕΑ.

Το αυτοδιοίκητο ήταν το βασικό συστατικό της λειτουργίας αυτής. Κατά καιρούς, κάποιοι θέλησαν να παρέμβουν και να διορίζουν αυτοί την διοίκηση του Οργανισμού, να βάλουν τα «δικά τους παιδιά». Ανάλογες επιθέσεις δέχθηκε το ΚΕΘΕΑ το 2002 και το 2011.

Σήμερα, όμως, αυτό που επιχειρείται είναι πραξικόπημα. Η κυβέρνηση επιχειρεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να επιβάλει 7 δικά της μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς εκλογή. Όλο αυτό έρχεται σε αντίθεση με την θεραπευτική πρακτική και με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη.

Το επιχείρημα είναι ότι τα χρήματα δίνονται από το κράτος, άρα ο στόχος είναι «να το μετατρέψουν σε μαγαζάκι τους». Όμως το ΚΕΘΕΑ καταθέτει κάθε μήνα τα οικονομικά και διοικητικά στοιχεία του και ελέγχεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ορκωτούς λογιστές.

Μέχρι σήμερα, αυτή η κυβέρνηση έχει επιβάλει μια σειρά από αυθαίρετες αλλαγές όπως η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η μη απόδοση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες, ο χαρακτηρισμός των επιδομάτων ως «πεταμένα λεφτά» κλπ.

Εφαρμόζει το δόγμα του σοκ. Τα ίδια έκανε και ο Τραμπ, εκδίδοντας συνεχή διατάγματα. Έτσι και η κυβέρνηση δεν επιτρέπει διάλογο στο θέμα του ΚΕΘΕΑ και λειτουργεί με την αλαζονεία της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή. Το δόγμα του σοκ επιδιώκει με απανωτά χτυπήματα να μην υπάρχει περιθώριο αντίδρασης. Όλο αυτό είναι αντίθετο με την φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, πλήττει τον πυρήνα της λειτουργίας του Οργανισμού.

Είναι μια τακτική αντιδημοκρατική, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλους οργανισμούς. Σήμερα είναι το ΚΕΘΕΑ, αύριο θα είναι τα Πανεπιστήμια ή κάτι άλλο. Αυτά γίνονται σε δικτατορίες.

Κι εδώ δεν υπάρχει καν αιτιολογία. Η συνήθης στρατηγική είναι η εξής: ανακαλύπτουν υποτιθέμενα σκάνδαλα, στοχοποιούν κάποιους και παίρνουν μέτρα. Το έχουμε δει στην ψυχική Υγεία, στην περικοπή συντάξεων αφού προηγήθηκε η παραφιλολογία για «συντάξεις μαϊμού», ρετιρέ συντάξεων κλπ. Όμως στο ΚΕΘΕΑ δεν έχει καν υπάρξει η αφορμή για σκανδαλολογία.

Στην πραγματικότητα αυτό που τους ενοχλεί είναι μια υποψηφιότητα. Η υποψηφιότητα της Ξένης Δημητρίου για τη θέση της προέδρου, που θα έμπαινε ψηφοφορία σε ψηφοφορία στη Γενική  Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ . Θέλουν να την αποτρέψουν, χωρίς να υπολογίζουν πως έχει μεγάλη θητεία σε δικαστήρια ανηλίκων κι έχει βρεθεί δίπλα σε θεραπευτικές κοινότητες ανηλίκων.

Μ’ αυτήν την πραξικοπηματική κίνηση, η κυβέρνηση στερεί το δικαίωμα συμμετοχής και αποφάσεων στα ίδια τα μέλη, τις κοινότητες και τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο